Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorghotel De Wartburg

Herstellen of revalideren in een prachtig en sfeervol hotel, dat van alle gemakken is voorzien en waar u uitstekende zorg en therapie ontvangt. Daarvoor kunt u terecht in Zorghotel De Wartburg, in de Utrechtse wijk Oog in Al. Zorghotel De Wartburg biedt een comfortabel en prettig verblijf aan iedereen die herstelt of revalideert na een operatie, ziekte of ongeval. Het zorghotel ligt pal naast woonzorgcentrum De Wartburg.

Is Zorghotel De Wartburg iets voor u?

Zorghotel De Wartburg biedt een comfortabel en prettig verblijf als u tijdelijk niet thuis kunt verblijven. U heeft geen specialistische zorg (meer) nodig, maar er is toch behoefte aan ondersteuning en therapie, bijvoorbeeld:

 • Als u moet revalideren na een medische ingreep of ziekenhuisperiode.
 • Voor het aansterken voor of na een medische ingreep.
 • Als uw mantelzorger een poosje niet beschikbaar is om voor u te zorgen.

U kunt ook in het zorghotel terecht als u – alleen of samen met een partner - een vakantieverblijf zoekt waarbij zorg voorhanden is. Zeven tweepersoonskamers bieden de mogelijkheid voor een verblijf samen met uw partner. Ook kunt u voor een of meer nachten een tweede kamer bijboeken voor familie en vrienden. Zo zijn uw dierbaren altijd dichtbij.

"Ik voelde me hier gast in plaats van patiënt!"
- Bert (68)
Revalidatie lunchbuffet

Verblijf

Zorghotel De Wartburg heeft 24 kamers met een eigen badkamer. Als het nodig heeft, plaatsen wij voor uw komst bijvoorbeeld een douchestoel of toiletsteun. Uw bed is volledig verstelbaar en er is een oproepsysteem waarmee u 24 uur per dag de hulp van een verpleegkundige kunt inschakelen.
De verlichting kunt u naar eigen smaak afstellen en in de muren wijzen kleine led- lichtjes u ’s nachts de weg naar de badkamer. Alle kamers kijken uit op één van de tuinen en veel kamers beschikken over een balkon of terras.
Zeven tweepersoonskamers bieden de mogelijkheid voor een verblijf samen met uw partner. Ook kunt u voor een of meer nachten een tweede kamer bijboeken voor familie en vrienden. Zo zijn uw dierbaren altijd dichtbij.

Eenpersoonskamer Zorghotel De Wartburg


Eten en drinken

U bent de hele dag van harte welkom in grand café De Swaen. Hier kunt u uw eigen tafel reserveren en genieten van onze smakelijke en gevarieerde dagmenu’s.

Lees meer Lees minder

Tegen een meerprijs kunt u ook gerechten van de kleine kaart bestellen. Uiteraard houden wij rekening met uw dieetwensen. Ook kunt u speciale voorkeuren doorgeven. Bij mooi weer bent u ook van harte welkom op ons terras, met uitzicht op de prachtige vijver of op ons dakterras op de therapie en welnesszolder. Om uw mobiliteit te stimuleren serveren wij het ontbijt en de lunch in buffetvorm. Indien nodig begeleiden onze therapeuten u hierbij.

Zorghotel De Wartburg Grand café De Swaen
Zorghotel De Wartburg receptie

Voorzieningen

 • Grand café De Swaen
 • Huisbioscoop ’t Filmhuys
 • Kapsalon Annekes Haarmode
 • Oefentuin buiten
 • Fitness- en behandelruimtes
 • Kapel
 • Historische Regentenkamer
 • De Salon
 • Wasvoorziening
 • Winkel

Therapie en zorg

AxionContinu heeft jarenlange expertise op het gebied van revalidatie van onder andere orthopedie, oncologie, CVA, COPD en algemene revalidatie.
Domstate beschikt over een eigen therapieteam. Het team bestaat uit artsen, fysiotherapeuten en een ergotherapeut, allen gespecialiseerd in revalidatie. Daarnaast kan een psycholoog, diëtiste of logopediste ingezet worden. Vanzelfsprekend werken zij nauw samen met de behandelend specialist uit het ziekenhuis die u behandeld heeft.
Ook het zorgteam, dat bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden, is gespecialiseerd in revalidatie. Zij spreken met u af welke zorg en begeleiding zij u bieden. Uw zorgindicatie en persoonlijke doelstellingen zijn daarin leidend.

Alles is revalidatie

Niet allen de net u afgesproken therapieën maken deel uit van het behandelprogramma. Ook dagelijkse handelingen als wassen en aankleden vallen er onder, of wel ‘alles is revalidatie’.

Revalideren knie behandeling

Zorg & zorgprofielen

 • Zorgprofiel VV9b / revalidatie Grz
 • Herstelzorg
 • Kortdurend verblijf
 • ELV Hoog
 • Eerstelijns zorg: fysiotherapie

Andere verblijfsmogelijkheden

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om in het zorghotel te verblijven.

Vakantie en zorg
Zoekt u een vakantieverblijf, waar ook zorg voor handen is? Misschien wilt u een familielid in de buurt laten overnachten, maar heeft hij of zij ook zorg nodig? Ook dan kunt u in Zorghotel De Wartburg terecht. Wij hebben kamers voor één of voor twee personen. In overleg met u leveren wij de benodigde zorg. In noodgevallen kan altijd een arts in consult geroepen worden. Neem gerust contact op met ons Servicebureau om de mogelijkheden te bespreken.

Herstelzorg

Het zorghotel biedt de oplossing voor patiënten die ertegenop zien om direct na ziekenhuisverblijf naar huis te moeten, bijvoorbeeld omdat ze alleen wonen, het huis niet voldoende is aangepast of omdat zij gewoon ‘de luxe’ kunnen permitteren.
Wanneer u aanvullend verzekerd bent, is herstelzorg veelal een heel betaalbare optie. Vanuit de aanvullende verzekering wordt het verblijf grotendeels vergoed. Fysiotherapie en persoonlijke verzorging worden, net als thuis, vanuit de basisverzekering vergoed. De Zorgbemiddelaar van de locatie kan u informeren over mogelijkheden en kosten.

WIK

Als lid van de vereniging WIK vitaal is uw verblijf financieel nog aantrekkelijker. Voor meer informatie kijk op www.wikvitaal.nl.

Behandeling en ondersteuning ná uw verblijf

Gaat u terug naar huis, maar kunt u nog wat ondersteuning gebruiken? Wij adviseren u graag over onze mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld uw behandeling bij uw vertrouwde behandelaar voorzetten. U komt vanuit huis naar ons toe.
Heeft u zorg en ondersteuning in de vorm van wijkverpleging? Of andere ondersteuning thuis. Hier vindt u de mogelijkheden. Ons Servicebureau informeert u graag.

Vergoeding en kosten

Het verblijf in een centrum voor revalidatie en herstel of in een zorghotel is in de regel heel betaalbaar. Hier leest u er alles over.

Een fijne dag

Naast een comfortabel en prettig verblijf doen wij ons best om u ook een fijne dag te bezorgen tijdens uw revalidatie of herstel. Samen bekijken we hoe u de dag wilt besteden en wat aansluit bij uw belangstelling. U kunt zich opgeven voor een filmavond of gebruik maken van welzijnsactiviteiten in het naastgelegen woonzorgcentrum. Ook halen we geregeld kunst en cultuur in huis, zoals:

Rijke historie

De geschiedenis van De Wartburg begint in 1842, als de Lutherse dominee Zimmermann een tehuis voor wezen en ouderen opent aan het Domplein in Utrecht. Honderd jaar na deze historische gebeurtenis laat de Lutherse gemeente een nieuw rusthuis bouwen aan de rand van de stad, het huidige pand van het zorghotel. Dit witte en karakteristieke gebouw geldt als een schoolvoorbeeld van een modern verzorgingshuis, maar wordt in 1942 geannexeerd door de Duitsers. Vier jaar later keren de oorspronkelijke bewoners weer terug. Sindsdien is De Wartburg onafgebroken een verzorgingshuis, dat in 1972 wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. In 2012 maakt deze oostvleugel plaats voor moderne appartementen.

Lees meer Lees minder

Het historische witte gebouw blijft intact, krijgt een nieuwe functie als revalidatiecentrum en wordt volledig voorzien van alle moderne gemakken, terwijl belangrijke historische elementen (zoals de oude regentenkamer, nu ingericht als loungeruimte) met veel oog voor detail worden gerestaureerd.

Zorghotel De Wartburg geschiedenis gebouw

College van Regenten
Vanaf de oprichting van de stichting in 1841 tot 2004 werd De Wartburg bestuurd door een College van Regenten. Het college moest verantwoording afleggen aan de kerkenraad, het hoogste gezag van de Lutherse gemeente. Jaarlijks werden vier regenten door de kerkraad gekozen. In het college moesten in elk geval een vertegenwoordiger van de ouderlingen, de diakenen en de kerkrentmeesters vertegenwoordigd zijn.In de regentenkamer ziet u nog veel voorwerpen terug uit de rijke historie van het gebouw van zorghotel De Wartburg. Zo kunt u op de naamlijsten alle namen van regenten van vroeger tot 2004 zien. De munt, met aan de ene kant een zwaan en aan de andere een afbeelding van het gebouw, werd in 1941, ter ere van het honderdjarige bestaan van de stichting geslagen. De oude staande klok stond al in 1841 in de regentenkamer in het Evangelisch Luthers Weeshuis aan het Domplein in Utrecht.

Zorghotel De Wartburg Regentenkamer

Naam De Wartburg
De Wartburg is de naam van een kasteel in Duitsland, waar Luther in 1521 het Nieuwe Testament vertaalde. Luther verbleef hier op last van Frederik III, die hem wilde beschermen tegen vervolging door de rooms-katholieke kerk. Sindsdien staat de naam Wartburg symbool voor een oord van veiligheid en rust. De Lutherse wortels van het zorghotel zijn nog steeds zichtbaar op het torentje van de kapel. Daar prijkt een witte zwaan: het symbool van de Lutherse kerk in Nederland. Binnen het gebouw kunt u ook de vroegere omgeving van De Wartburg bewonderen, afgebeeld op levensgrote foto’s.

Museumroute
Bezoekers van De Wartburg kunnen meer te weten komen over de rijke historie van het gebouw via de museumroute. Tekstschrijver en historicus Koen-Machiel van de Wetering heeft met behulp van het archief - dat teruggaat tot de oprichting in 1842 - teksten geschreven bij de verschillende markeringspunten in het pand.

Geïnteresseerden die deze museumroute willen lopen, kunnen zich melden bij de receptie van het Zorghotel, waar wordt uitgelegd hoe het werkt. U kunt hier de geluidsfragmenten afluisteren. Het lopen van de museumroute is geheel kosteloos.

Zorghotel De Wartburg regentenkamer 2

Meer informatie over Zorghotel De Wartburg

Wilt u meer weten over revalideren en herstellen in Zorghotel De Wartburg? Het Servicebureau helpt. Neem contact op met hen via: