Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Dementie handen neutraal

Hulp bij dementie

Woont u thuis en heeft u (beginnende) geheugenproblemen? Of bent u mantelzorger en heeft uw naaste (mogelijk) een vorm van dementie? Een team van deskundigen kan hulp bieden, Uw wens staat altijd centraal.

Team van deskundigen, het MGT

Heeft u bijvoorbeeld last van (beginnende) geheugenproblemen of wordt het leven moeilijker door lichamelijke klachten. Of zit u niet goed in uw vel. Dan kunt u terecht bij het MGT, dat staat voor ‘mobiel geriatrisch team’. In het MGT zitten een specialist ouderengeneeskunde (arts), psycholoog en casemanager dementie. Afhankelijk van uw situatie komt een deskundige uit het team thuis met u praten.

Wanneer kunt u bij het MGT terecht?

• Bij een ‘niet pluisgevoel’.
• Wanneer u onzeker bent of vergeetachtigheid misschien dementie is.
• Bij lichamelijke problemen zoals vallen, vermoeidheid of moeilijk(er) kunnen lopen.
• Bij problemen door geestelijk en/of lichamelijke aandoeningen als een beroerte, geheugenklachten of chronische lichamelijke klachten.
• Als u meer wilt weten over dementie en hoe u en uw omgeving daar mee om kunnen gaan.
• Als u advies wilt over de mogelijkheden voor ondersteuning, thuis en/of daarbuiten.
• Als u zo zelfredzaam mogelijk wilt blijven en advies wilt, ook voor de toekomst.
• Voor hulp bij mantelzorg.

Hoe werkt het MGT voor u?

De deskundigen van het MGT komen bij u thuis. Het hangt van uw situatie of u te maken krijgt met de arts (specialist ouderengeneeskunde), psycholoog of casemanager dementie. Er wordt gekeken wat er aan de hand is en wat u (of de mantelzorger) nodig heeft. Uw wensen staan centraal. Daarna kan er, in overleg met u, hulp en ondersteuning komen die bij u past. Het MGT kan andere deskundigen inschakelen voor specialistische zorg. In een plan staat wat u aan zorg en ondersteuning nodig heeft en voor hoe lang. Zo kijken wij samen hoe u prettig zo lang als mogelijk is zelfstandig kunt blijven wonen.

Casemanager dementie

De casemanager dementie is uw aanspreekpunt, de ‘regisseur’. Zij komt voor de kennismaking bij u thuis. De casemanager bespreekt regelmatig met u en uw naaste hoe de situatie is en zoekt met u naar mogelijkheden om thuis zo prettig mogelijk uw leven te leiden.

Ook kan de casemanager een aantal praktische zaken regelen, zoals helpen bij de aanvraag van een indicatie voor bijvoorbeeld dagopvang, dagbehandeling, individuele begeleiding of opname in een woonzorgcentrum.

Op deze pagina leest u welke deskundigen u nog meer thuis kunnen helpen.

Kosten

De kosten voor de deskundigen van het MGT (arts, psycholoog en casemanager) worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Houdt u rekening met het eigen risico.

Wie kan u verwijzen?

Als u thuis woont, is uw huisarts medisch eindverantwoordelijk. Via de huisarts kunt een verwijzing krijgen voor de deskundigen van het MGT.

Dagbehandeling en dagbesteding

Heeft u een steuntje in de rug nodig of bijvoorbeeld behoefte aan structuur? Of wil uw mantelzorger worden ontlast? AxionContinu biedt dagbehandeling en dagbesteding in dagactiviteitencentra.

Langer thuis

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar heeft u steeds meer hulp nodig? Dan is Langer thuis van AxionContinu misschien iets voor u.

Vragen en contact

Heeft u vragen? Of wilt in contact komen met het Mobiel Geriatrisch Team (MGT) of de casemanager? U kunt de zorgbemiddelaar bereiken via ons Servicebureau.

Neem contact op

Casemanager Dementie