Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Dementie handen neutraal

Hulp bij dementie

Woont u thuis en ervaart u (beginnende) geheugenproblemen? Of bent u mantelzorger en heeft uw naaste (mogelijk) een vorm van dementie? Een team van deskundigen kan hulp bieden. Uw wens staat altijd centraal.

Team van deskundigen (MGT)

Een team van deskundigen kan hulp bieden bij (beginnende) geheugenproblemen, soms gecombineerd met lichamelijke achteruitgang. In het team zitten een arts, psycholoog en een casemanager (de ‘regisseur’). De naam van het team is MGT, dat staat voor Mobiel Geriatrisch Team.

Wanneer kunt u bij het MGT terecht?

  • Bij een ‘niet pluis gevoel’.
  • Wanneer u onzeker bent of de toenemende vergeetachtigheid onschuldig is of misschien een beginnende dementie.
  • Bij problemen door geestelijke- en/of lichamelijke aandoeningen bijvoorbeeld door een beroerte, geheugenklachten of een lichamelijke (chronische) problemen zoals vallen of vermoeidheid waarbij een brede inventarisatie en/of aanvullend onderzoek nodig is.
  • Als u meer wilt weten over bijvoorbeeld dementie en hoe u en/of betrokken zorgverleners daarmee om kunt gaan.
  • Op het moment dat u advies wilt over de mogelijkheden voor ondersteuning thuis en/of daarbuiten.
  • Wanneer u zo zelfredzaam mogelijk wilt blijven, maar ook advies wilt over de toekomst.
  • Voor hulp bij mantelzorg.

Wat doet het MGT?

Het team van deskundigen (MGT) kan verschillende dingen doen, afhankelijk van uw situatie. Zoals kijken wat er precies aan de hand is, ofwel een diagnose stellen. Verder advies en begeleiding geven aan ouderen en hun mantelzorgers. Als het nodig is, kunnen zij andere deskundigen inschakelen, zoals een fysiotherapeut of een ergotherapeut

Uw wens centraal. Het hoofddoel is om samen met u te zoeken naar mogelijkheden om zelfredzaamheid, woonplezier te vergroten of te behouden. Dat geldt ook voor zinvolle bezigheden, sociale contacten en uw mentaal welbevinden. In overleg met u wordt bepaald waar hulp noodzakelijk en wenselijk is, en door wie dat geboden kan worden.

Hoe werkt het MGT voor u?
De deskundigen van het MGT komen bij u thuis. Het hangt van uw situatie of u te maken krijgt met de arts (specialist ouderengeneeskunde), psycholoog of de casemanager. Er wordt gekeken wat er aan de hand is en wat u (of de mantelzorger) nodig heeft. Uw wensen staan centraal. Daarna kan er hulp en ondersteuning komen.

De casemanager

De casemanager is uw aanspreekpunt, de ‘regisseur’. Zij komen voor de kennismaking bij u thuis. De casemanager bespreekt regelmatig met u en uw naaste hoe de situatie is en zoekt met u naar mogelijkheden om thuis zo prettig mogelijk uw leven te leiden.

Ook kan de casemanager een aantal praktische zaken regelen, zoals helpen bij de aanvraag van een indicatie voor bijvoorbeeld dagopvang, dagbehandeling, individuele begeleiding of opname in een woonzorgcentrum.

Contact

U bereikt het Mobiel Geriatrisch Team (MGT) of de casemanager via ons Servicebureau.

Neem contact op

Kosten en verwijzing

Kosten
De casemanager wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico.

Wie kan u verwijzen naar het MGT

Zolang u thuis woont, is uw huisarts medisch eindverantwoordelijk. Via de huisarts kan u een verwijzing krijgen voor het MGT.
De arts (specialist ouderengeneeskunde), psycholoog en casemanager hebben een goede relatie met uw huisarts en stemmen bevindingen en plannen af met de huisarts.

Casemanager Dementie Melanie