Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De Wartburg

De Wartburg is een veelzijdig woonzorgcentrum aan de rand van Oog in Al. Het markante historische gebouw is gecombineerd met bijzondere nieuwbouw.

Woonvormen

Het woonzorgcentrum heeft verschillende woonvormen. Er zijn 24 tweekamer-appartementen voor mensen met lichamelijke problemen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Er wonen ook 24 mensen met dementie in kleinschalige woningen.

"Mijn vrouw voelt zich hier veilig en gelukkig"
- Bettine (59)
De Wartburg Een fijne dag Neutraal Garen

Een fijne dag

We doen ons best u als bewoner een fijne dag te bezorgen. Samen kijken we hoe u het liefst uw leven wilt leiden en stemmen daar de begeleiding en ondersteuning op af. Daarbij is ook aandacht voor een prettige daginvulling. Er zijn welzijnsactiviteiten in de woningen, soms een-op-een, maar ook zijn er bijvoorbeeld optredens voor alle bewoners. Verder heeft AxionContinu een uitgebreid kunstprogramma met onder meer:

Eten en drinken

Maaltijden zijn belangrijke momenten van de dag, waar we veel aandacht aan besteden. In de kleinschalige woningen wordt gekookt en aan een gedekte tafel gegeten. Ook in het restaurant worden maaltijden geserveerd.

De Wartburg Locatie Interieur Palas

Voorzieningen

 • Restaurant
 • Kapper
 • Winkel
 • Tuin
 • Kapel

Ook in De Wartburg

Serviceappartementen
In de nieuwbouw zijn serviceappartementen in de vrije sector gevestigd. De sociale huur-appartementen bevinden zich in de lichte gebouwen naast De Wartburg. Senioren huren zelfstandig een appartement en kunnen gebruik maken van algemene voorzieningen. AxionContinu kan ook wijkverpleging leveren.

Zorghotel De Wartburg
In het historische witte gebouw zit Zorghotel De Wartburg. Hier kunt u terecht:

 • als u moet revalideren na een medische ingreep of ziekenhuisperiode.
 • voor het aansterken voor of na een medische ingreep.
 • als uw mantelzorger een poosje niet beschikbaar is om voor u te zorgen.
 • als u een vakantieverblijf met zorg zoekt voor u en eventueel uw partner.
Zorghotel De Wartburg Locatie Exterieur

Zorg & zorgprofielen

 • Zorgprofiel VV5 / PG
 • Zorgprofiel VV6 / somatiek
 • Zorgprofiel VV7 / PG
 • Zorgprofiel VV8 / somatiek

Contact met de zorgbemiddelaars

Rijke historie

De geschiedenis van De Wartburg begint in 1842, als de Lutherse dominee Zimmermann een tehuis voor wezen en ouderen opent aan het Domplein in Utrecht.

Lees meer Lees minder

Honderd jaar na deze historische gebeurtenis laat de Lutherse gemeente een nieuw rusthuis bouwen aan de rand van de stad, het huidige pand van het zorghotel. Dit witte en karakteristieke gebouw geldt als een schoolvoorbeeld van een modern verzorgingshuis, maar wordt in 1942 geannexeerd door de Duitsers. Vier jaar later keren de oorspronkelijke bewoners weer terug.Sindsdien is De Wartburg onafgebroken een verzorgingshuis, dat in 1972 wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. In 2012 maakt deze oostvleugel plaats voor moderne appartementen. Het historische witte gebouw blijft intact, krijgt een nieuwe functie als zorghotel en wordt volledig voorzien van alle moderne gemakken, terwijl belangrijke historische elementen (zoals de oude regentenkamer, nu ingericht als loungeruimte) met veel oog voor detail worden gerestaureerd.

College van Regenten
Vanaf de oprichting van de stichting in 1841 tot 2004 werd De Wartburg bestuurd door een College van Regenten. Het college moest verantwoording afleggen aan de kerkenraad, het hoogste gezag van de Lutherse gemeente. Jaarlijks werden vier regenten door de kerkraad gekozen. In het college moesten in elk geval een vertegenwoordiger van de ouderlingen, de diakenen en de kerkrentmeesters vertegenwoordigd zijn.In de regentenkamer ziet u nog veel voorwerpen terug uit de rijke historie van het gebouw van zorghotel De Wartburg. Zo kunt u op de naamlijsten alle namen van regenten van vroeger tot 2004 zien. De munt, met aan de ene kant een zwaan en aan de andere een afbeelding van het gebouw, werd in 1941, ter ere van het honderdjarige bestaan van de stichting geslagen. De oude staande klok stond al in 1841 in de regentenkamer in het Evangelisch Luthers Weeshuis aan het Domplein in Utrecht.

Naam De Wartburg
De Wartburg is de naam van een kasteel in Duitsland, waar Luther in 1521 het Nieuwe Testament vertaalde. Luther verbleef hier op last van Frederik III, die hem wilde beschermen tegen vervolging door de rooms-katholieke kerk.Sindsdien staat de naam Wartburg symbool voor een oord van veiligheid en rust. De Lutherse wortels van het zorghotel zijn nog steeds zichtbaar op het torentje van de kapel. Daar prijkt een witte zwaan: het symbool van de Lutherse kerk in Nederland. Binnen het gebouw kunt u ook de vroegere omgeving van De Wartburg bewonderen, afgebeeld op levensgrote foto’s.

Museumroute
Bezoekers van De Wartburg kunnen meer te weten komen over de rijke historie van het gebouw via de museumroute. Tekstschrijver en historicus Koen-Machiel van de Wetering heeft met behulp van het archief - dat teruggaat tot de oprichting in 1842 - teksten geschreven bij de verschillende markeringspunten in het pand.

Geïnteresseerden die deze museumroute willen lopen, kunnen zich melden bij de receptie van het Zorghotel, waar wordt uitgelegd hoe het werkt. U kunt hier de geluidsfragmenten afluisteren. Het lopen van de museumroute is geheel kosteloos.

Binnenkijken?

Wilt u alvast eens binnenkijken? Met een virtuele rondleiding maakt u zelf een wandeling door het woonzorgcentrum.

Wilt u bij ons wonen?

Heeft u belangstelling om in het woonzorgcentrum te komen wonen? Neem dan contact op met één van onze zorgbemiddelaars. Zij informeren u over de mogelijkheden die er zijn en begeleiden u bij het regelwerk. Zij nemen ook contact met u op als er voor u een plek is in het woonzorgcentrum. U komt in contact met de zorgbemiddelaars via ons Servicebureau.

Veelgestelde vragen

Wat is kleinschalig wonen?

Hier leest u alles over kleinschalig wonen.

Kan ik een rondleiding krijgen?

Bekijk voor een eerste indruk eens de virtuele rondleiding (bovenaan deze pagina bij de afbeelding). Met de zorgbemiddelaar kunt u de mogelijkheden voor een rondleiding bespreken. We zijn daar wel terughoudend in om de rust voor de bewoners te bewaren. Voor u verhuist, kunt u uiteraard het woonzorgcentrum bezoeken.

Regelen voor opname

De zorgbemiddelaar kan u helpen bij het regelwerk dat komt kijken bij een verhuizing naar een woonzorgcentrum. Voor opname in een woonzorgcentrum heeft u een indicatie nodig van het CIZ (Centrum voor Indicatiestelling). Een indicatie is een soort toestemming om opgenomen te kunnen worden in een verpleeghuis. U krijgt van het CIZ een Zorgprofiel, dat aangeeft hoeveel zorg u nodig heeft. U kunt bij AxionContinu wonen met een Zorgprofiel VV4 en hoger. Voorheen werden de letters ZZP gebruikt (Zorgzwaarte Pakket).De zorgbemiddelaar informeert u ook over financiële zaken als de eigen bijdrage.

Meer weten? Het Servicebureau helpt

Wilt u meer weten over het woonzorgcentrum? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg en dienstverlening kunt u hier terecht.