Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wonen Een fijne dag Kunst cultuur welzijn Kunstwerkboek tekenen creatief kleuren

Kunstwerkboeken

Het Kunstwerkboek is een doe-boek vol kunstzinnige activiteiten. Het boek is vormgegeven door 12 Utrechtse kunstenaars en 4 Utrechtse schrijvers. Zij bedachten elk een kunstzinnige bijdrage. In het boek staan diverse toegankelijke creatieve opdrachten voor ouderen.

Het ontstaan

Het Kunstwerkboek was een initiatief van AxionContinu om ouderen, die vanwege de coronamaatregelen weinig sociale contacten en activiteiten hadden, een laagdrempelige activiteit en positieve afleiding te bieden. Het boek werd aangeboden in een doos die gevuld was met tekenmaterialen als stiften en potloden.

Wonen Een fijne dag Kunst Werk Boek1

Met het boek steunde AxionContinu twee doelgroepen. Allereerst ouderen in de woonzorgcentra, die weinig tot geen bezoek kregen en voor wie groepsactiviteiten tijdelijk werden stopgezet. Daarnaast heeft het project ook kunstenaars ondersteund die door de coronamaatregelen ook veel van hun activiteiten zagen wegvallen, zoals opdrachten en tentoonstellingen.

Breed verspreid

Ruim 300 Kunstwerkboeken werden verspreid onder cliënten van AxionContinu. De overige 250 dozen gingen naar andere Utrechtse zorgorganisaties zoals Careyn, Vecht & IJssel, Lister, De Rijnhoven en het Bartholomeus Gasthuis.

Wonen Een fijne dag Kunst cultuur welzijn Kunstwerkboek tekenen creatief boeken verhaal

Inkijkje

Een stilleven met spullen van thuis, het inkleuren van een afbeelding of het beschrijven of tekenen van een mooie herinnering, zomaar een greep uit de creatieve opdrachten in het boek. Ook staan er 2 korte verhalen in, een gedicht en een vrolijk kruiswoordraadsel. Nieuwsgierig geworden?

Blader door het boek

Meerdere delen

Deel 2
In oktober 2020 is een 2e deel van het Kunstwerkboek verschenen. Dit boek is samengesteld door 16 andere Utrechtse kunstenaars, waaronder ook collega’s Carmen den Heijer en Cas van Dijk. Het boek is iets makkelijker dan deel 1 en bevat 12 creatieve opdrachten, zoals het schrijven van een fabel of het tekenen van een fantasiedier, landschap en vaas met bloemen. Ook staat er een gedicht in, een kort verhaal en een gedachtenwandeling door Utrecht met Maarten van Rossem. Deze editie is ook verspreid onder de verschillende Utrechtse zorgorganisaties.

Kunstwerkboeken deel 2

Deel 3
In 2021 is een 3e deel in de reeks verschenen; het Zomerwerkboek. Hierin stonden wederom 16 creatieve opdrachten met een zomers tintje. Dit keer gemaakt door medewerkers van AxionContinu.

Kunstwerkboeken deel 3

Mede mogelijk gemaakt door

De Kunstwerkboeken en het Zomerwerkboek zijn financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Richard Hoogland Fonds, K.F. Hein Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, Elise Mathilde Fonds, ZonMw en de Vriendenstichting van AxionContinu.