Zorghotel De Wartburg

Optimaal herstellen in een prachtig en sfeervol hotel, dat van alle gemakken is voorzien en waar u de beste zorg en therapie ontvangt. Daarvoor kunt u terecht in De Wartburg, een zorghotel in de Utrechtse wijk Oog in Al. Zorghotel De Wartburg biedt een comfortabel en prettig verblijf aan iedereen die herstelt of revalideert na een operatie, ziekte of ongeval. Maak kennis met Zorghotel De Wartburg. Met de korte film hieronder krijgt u een indruk van het zorghotel en van hoe een revalidatietraject kan verlopen.

Is het zorghotel iets voor u?
Zorghotel De Wartburg biedt een comfortabel en prettig verblijf aan mensen die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. U heeft geen specialistische zorg (meer) nodig, maar er is toch behoefte aan ondersteuning en therapie, bijvoorbeeld:

  • als u moet revalideren na een medische ingreep of ziekenhuisperiode
  • voor het aansterken voor of na een medische ingreep
  • als uw mantelzorger is een poosje niet beschikbaar om voor u te zorgen

U kunt ook in het zorghotel terecht als u – alleen of samen met een partner - een vakantieverblijf zoekt waarbij zorg voorhanden is.
Zeven tweepersoonskamers bieden de mogelijkheid voor een verblijf samen met uw partner. Ook kunt u voor een of meer nachten een tweede kamer bijboeken voor familie en vrienden. Zo zijn uw dierbaren altijd dichtbij.

Al onze inspanningen in De Wartburg zijn erop gericht dat u uw leven zo snel mogelijk weer kunt oppakken zoals u gewend was. Persoonlijke aandacht, de therapie, de zorgverlening en de comfortabele hotelomgeving dragen hieraan bij.  In Zorghotel De Wartburg staat het zorgteam 24 uur per dag voor u klaar. Ook 's nachts is er altijd verpleegkundige hulp beschikbaar. 
Heeft u vragen over uw zorgplan of therapieprogramma? Ons zorgteam geeft antwoord op al uw vragen.

Revalidatie
Onder het motto ‘Alles is revalidatie’ bent u dagelijks actief bezig om uw zelfstandigheid stap voor stap terug te winnen. Wij begeleiden u hierin met een gericht zorgplan en therapieprogramma, dat wij in overleg met u opstellen. Uw doelen staan hierin voorop. 
U oefent onder begeleiding van onze fysiotherapeut in de sfeervolle fitnessruimte, die voorzien is van moderne apparatuur. Daarnaast kunt u buiten oefenen in de fitnesstuin. Maar ook de dagelijkse bezigheden die u in het zorghotel doet, zoals douchen en traplopen, kunnen een belangrijk onderdeel van uw revalidatieproces zijn. In elke fase van uw revalidatie wordt met u besproken wat u zelf kunt doen, wat nog niet en welke begeleiding u hierbij nodig heeft. Om uw mobiliteit te stimuleren worden bijvoorbeeld ook het ontbijt en de lunch in buffetvorm geserveerd. Indien nodig begeleiden onze therapeuten u hierbij in het grand café.
De Wartburg beschikt over meerdere moderne revalidatieruimten, waar u de meest effectieve therapieën kunt volgen. Ook maakt u natuurlijk gebruik van onze fitnessruimte met apparatuur voor het trainen van al uw spiergroepen en om te werken aan uw conditie.

Team
De Wartburg beschikt als een van de weinige zorghotels in Nederland over een vast therapieteam. Het team bestaat uit artsen, fysiotherapeuten en een ergotherapeut, allen gespecialiseerd in revalidatie. Daarnaast kan een psycholoog, diëtiste of logopediste ingezet worden. Vanzelfsprekend werken zij nauw samen met de specialist die u behandeld heeft. Alle therapeuten zijn BIG geregistreerd. 
Ook het zorgteam, dat bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden, is gespecialiseerd in revalidatie.
 
Zorgplan
Voorafgaand aan het verblijf bespreken wij met u welke zorg nodig is, om u soepel te laten herstellen. Op basis van dit gesprek stellen wij een zorgplan voor u op, dat als leidraad zal dienen voor uw verblijf.
De afspraken worden vervolgens vastgelegd in uw therapieagenda. Therapie kan individueel gevolgd worden, of in groepsverband. Naast deze geplande afspraken, vindt therapie ook plaats tijdens de 'dagelijkse zaken' in het zorghotel, onder begeleiding van onze verpleegkundigen en verzorgenden.
Therapie vindt in de regel plaats in ’t Therapiehuys op onze 'zolder'. In het kader van uw zorgplan kan ook buiten geoefend worden of op uw hotelkamer. Indien mogelijk gaat u zelf naar ’t Therapiehuys toe en weer terug. Als dit niet mogelijk is, ondersteunt het zorgteam u vanzelfsprekend hierbij.

Nazorg en poliklinische behandeling
Verlaat u De Wartburg, maar kunt u thuis nog wat ondersteuning gebruiken? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van thuiszorg, revalidatie of fysiotherapie.
Uiteraard kunt u uw behandeling ook poliklinisch in De Wartburg voortzetten door uw vertrouwde behandelaar of bij een collegabehandelaar van AxionContinu.
Wij dragen altijd zorg voor adequate overdracht, zodat uw zorg en behandeling naadloos doorlopen. Desgewenst ondersteunen wij u graag in het aanvragen van indicaties of voorzieningen.

Vakantie en zorg
Zoekt u een vakantieverblijf, waar ook zorg voor handen is of wilt u er een weekendje helemaal tussenuit? Misschien wilt u een familielid in de buurt laten overnachten, maar heeft hij of zij ook zorg nodig? Ook dan kunt u in Zorghotel De Wartburg terecht. Wij hebben kamers voor één of voor twee personen. In overleg met u leveren wij de benodigde zorg. In noodgevallen kan altijd een arts in consult geroepen worden. Een veilig gevoel!
Voor leuke uitstapjes in de buurt, biedt Utrecht ook voor elk wat wils. Wij helpen u graag met het regelen van een uitstapje. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Herstelzorg
Het zorghotel biedt de oplossing voor patiënten die ertegenop zien om direct na ziekenhuisverblijf naar huis te moeten, bijvoorbeeld omdat ze alleen wonen, het huis niet voldoende is aangepast of omdat zij gewoon ‘de luxe’ kunnen permitteren.
Wanneer u aanvullend verzekerd bent, is herstelzorg veelal een heel betaalbare optie. Vanuit de aanvullende verzekering wordt het verblijf grotendeels vergoed en de fysiotherapie en persoonlijke verzorging worden, net als thuis, vanuit de basisziektekostenverzekering vergoed. U kunt hier eenvoudig zelf berekenen hoeveel u moet bijbetalen wanneer u bij ons verblijft op basis van herstelzorg of een vakantieverblijf.
Mocht u geen vergoeding krijgen vanuit uw aanvallende verzekering neemt u dan contact op met onze zorgbemiddelaar, zij denkt graag met u mee voor een alternatieve optie.
Als lid van de vereniging WIK vitaal is uw verblijf financieel nog aantrekkelijker. Voor meer informatie kijk op www.wikvitaal.nl.

In Zorghotel De Wartburg gaan herstel en comfort hand in hand. Ons vaste therapie- en zorgteam begeleidt u dagelijks in uw revalidatie. De ruime gastenkamers met eigen sanitair, het gezellige Grand Café en de vele extra faciliteiten maken van uw verblijf gegarandeerd een aangename ervaring.  
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een verblijf in een zorghotel in de regel heel betaalbaar. Als u beschikt over een basiszorgverzekering en een indicatie voor revalidatie, vergoedt uw verzekeraar bijvoorbeeld de kosten van uw verblijf, zorg en behandeling, voor een periode van maximaal zes maanden.

Kamers
Zorghotel De Wartburg beschikt over 24 lichte, ruime en goed geventileerde kamers, allemaal met eigen badkamer en sfeervol ingericht in natuurlijke kleuren. 
Voorafgaand aan uw komst wordt uw kamer afgestemd op uw persoonlijke behoeften. Zo kunnen we in de badkamer bijvoorbeeld een douchestoel en toiletsteun plaatsen als u tijdelijk minder mobiel bent. Uw bed is volledig verstelbaar en er is een oproepsysteem waarmee u 24 uur per dag de hulp van een verpleegkundige kunt inschakelen. 
Wilt u roomservice of een extra stoel? Geen probleem. We doen alles om uw verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Alle kamers zijn voorzien van comfortabele bedden, voldoende kastruimte, een telefoon, een bureau en een comfortabel zitje met flatscreentelevisie. De verlichting kunt u naar eigen smaak afstellen en in de muren wijzen kleine led- lichtjes u ’s nachts de weg naar de badkamer. Alle kamers kijken uit op één van de tuinen en veel kamers beschikken over een balkon of terras.
Tegen betaling van een kleine vergoeding kunt u gebruik maken van wifi, een vaste telefoon en een tablet. Hiermee kunt u bijvoorbeeld films bekijken en muziek luisteren, maar ook vanuit uw bed de verlichting bedienen.

Zeven tweepersoonskamers bieden de mogelijkheid voor een verblijf samen met uw partner. Ook kunt u voor een of meer nachten een tweede kamer bijboeken voor familie en vrienden. Zo zijn uw dierbaren altijd dichtbij.

Grand café
U bent de hele dag van harte welkom in ons gezellige en sfeervol ingerichte grand café De Swaen. Hier kunt u uw eigen tafel reserveren en genieten van onze smakelijke en gevarieerde dagmenu’s. Tegen een meerprijs kunt u ook gerechten van de kleine kaart bestellen. Uiteraard houden wij rekening met uw dieetwensen. Ook kunt u speciale voorkeuren doorgeven. Bij mooi weer bent u ook van harte welkom op ons terras, met uitzicht op de prachtige vijver of op ons dakterras op de therapie en welnesszolder.
Om uw mobiliteit te stimuleren serveren wij het ontbijt en de lunch in buffetvorm. Indien nodig begeleiden onze therapeuten u hierbij.

We bieden ook 24 uur per dag roomservice. Kijk op de roomservice menukaart voor het actuele aanbod en prijzen. Heeft u andere wensen? Neem gerust contact met ons op, wij doen al het mogelijke om aan uw wensen te voldoen. Roomservice is beschikbaar in onze gastenkamers en in de Regentenkamer/ Bibliotheek.

Zorghotel De Wartburg is letterlijk en figuurlijk van alle gemakken voorzien. Behalve een heerlijk grand café, moderne therapiefaciliteiten en een knusse bioscoop vindt u er alle voorzieningen die u in een hotel op viersterrenniveau graag aantreft.

Activiteiten
Gasten van het zorghotel kunnen ook deelnemen aan activiteiten die in het aanpalende woonservicecomplex aangeboden worden. Denk aan optredens, zang, creatieve workshops en museumbezoek. Informatie over het programma is in het zorghotel aanwezig.

't Badhuys
Bruisend water, zachte handdoeken, sfeervolle muziek, een drankje bij de hand: verwen uzelf eens met een uurtje relaxen in onze luxe jacuzzi. U kunt zich uiteraard laten vergezellen door uw partner of een goede vriend(in). Ons zorgteam biedt desgewenst graag ondersteuning bij in- en uit bad komen en omkleden.

't Filmhuys
In onze knusse huisbioscoop worden regelmatig films gedraaid. Met films voor u en voor uw (klein)kinderen.
Ook kunt u de huisbioscoop reserveren, bijvoorbeeld wanneer u met een aantal vrienden een sportwedstrijd op TV wil bekijken. Roomservice is mogelijk in ’t Filmhuys, inclusief popcorn!

Kapsalon Annekes Haarmode
Bent u toe aan een verfrissende nieuwe coupe? Laat u adviseren voor een nieuwe look, trendy of klassiek, bij Annekes Haarmode. Kapsalon ‘Annekes Haarmode’ is een moderne professionele kapsalon voor dames en heren, in het aanpalende woonzorgcentrum De Wartburg. Tijdens het verblijf in het zorghotel kunt u van deze kapper gebruik maken. U kunt er terecht onder andere voor wassen, knippen, verven, watergolf enz.

De kapel
Zorghotel De Wartburg is inpandig verbonden met De Kapel, waar iedere zondag om 10 uur een Evangelisch Lutherse viering plaatsvindt. Als u dat wenst, bent u van harte welkom om deze vieringen bij te wonen, ook als u thuis gewend bent om een andere kerk te bezoeken. Indien u, vanuit religieuze overtuigingen, speciale wensen hebt tijdens uw verblijf, gaan wij hierover graag met u in gesprek.

Massages
Massage geeft ontspanning voor lichaam en geest. Op afspraak is er een masseuse in het zorghotel aanwezig. Zij biedt diverse professionele gezichts- en lichaamsmassages en houdt uiteraard rekening met eventuele beperkingen. De massage kan ook op uw kamer geboden worden.

De Regentenkamer
Op de eerste verdieping, omringd door voorwerpen uit de historie van de Wartburg en met uitzicht op de mooie vijver, geniet u in onze heerlijke fauteuils van een krantje, tijdschrift of een goed boek.

De Salon
In de de Salon kunt u op afspraak genieten van een schoonheidsbehandeling, een pedicurebehandeling of een heerlijke manicure. Heerlijk om uzelf, of uw dierbare, cadeau te doen!

Wasvoorziening
Tijdens uw verblijf verzorgen wij graag uw was voor u. U kunt ervoor kiezen om uw volledige was door ons te laten verzorgen, maar wij kunnen ook incidenteel kleding voor u laten wassen.

Wifi en tablet
Het hele hotel is voorzien van wifi. Hiervan kunt u met uw eigen laptop, tablet of smartphone tegen een kleine vergoeding  gebruik maken. 
U kunt ook een tablet bij ons huren. Naast de gebruikelijke internetfaciliteiten, kunt u met deze tablet vanuit uw bed diverse voorzieningen in uw kamer bedienen, zoals de verlichting. Ook kunt u een oproep aan ons zorgteam plaatsen via de tablet. Vraag ons gerust om hulp en uitleg als u nog weinig ervaring hebt met tablets!

Winkel
Voor uw dagelijkse benodigdheden en lekkernijen, kunt u terecht in het winkeltje, dat in het restaurant van het aangrenzende woonservicecomplex is gevestigd.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een verblijf in een zorghotel in de regel heel betaalbaar. Hieronder wordt een overzicht gegeven van een aantal mogelijkheden.

Revalidatiezorg
Als u bij ons verblijft op basis van een DBC Geriatrische Revalidatiezorg, worden verblijf, zorg én therapie vergoed. 
U heeft dan recht op:

  • een eigen hotelkamer met badkamer,
  • drie maaltijden per dag,
  • zorg volgens afspraak en ongepland, volgens zorgplan
  • therapie volgens indicatie en zorgplan, ter beoordeling door de specialist ouderengeneeskunde. 

Particulier verblijf
Als u bij ons verblijft op basis van Particulier verblijf (desgewenst met zorg en/of therapie), bieden wij u keuze uit (deze tarieven gelden vanaf 1 januari 2020): 
€ 150,- eenpersoonskamer met ontbijt.
€ 175- eenpersoonskamer met volpension (drie maaltijden per dag, exclusief drankjes bij diner).

In beide arrangementen is inbegrepen:

  • fruit bij ontbijt en lunch
  • koffie en theevoorzieningen op uw kamer 

Indien u met uw partner op een tweepersoonskamer wenst te verblijven, maken wij graag een offerte voor u.
 
Indicatie op basis van WLZ of ELV
Als u bij ons verblijft op basis van een indicatie WLZ of ELV, worden verblijf, zorg en therapie vergoed, met inachtneming van een toeslag van € 72,- per nacht voor de hotelfaciliteiten en -services. Deze wordt rechtstreeks bij u in rekening gebracht en krijgt u niet vergoed van uw zorgverzekeraar.
Wij maken u erop attent dat u ook WLZ- of ELV zorg zonder toeslag kunt verkrijgen bij AxionContinu, in een aantal woonzorglocaties . Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de zorgbemiddelaar. 
Bij ELV valt de medicatie altijd buiten de vergoeding, dit verloopt apart via de zorgverzekeraar.
 
Herstelzorg
Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van verblijf in het zorghotel, als herstellingsoord.
U kunt hier eenvoudig zelf berekenen hoeveel u moet bijbetalen wanneer u bij ons verblijft op basis van herstelzorg of een vakantieverblijf.  
Ook kunt u onze zorgbemiddelaar vragen voor meer informatie.
 
Zorg en therapie
Bij particulier verblijf worden de aan u verleende zorg en therapie vergoed als 'thuiszorg' respectievelijk 'eerstelijns behandelingen'.
Staat uw situatie hier niet precies bij, heeft u bijvoorbeeld een lagere ZZP-indicatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Extra faciliteiten
Voor gebruik van extra faciliteiten, zoals de huur van een tablet, extra drankjes of dagelijkse linnenwissel, gelden meerkosten. Ook zijn er kosten verbonden aan wellness-activiteiten, zoals een behandeling door de schoonheidsspecialiste of een bezoek aan de jacuzzi.
Deze kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekering en worden rechtstreeks bij u in rekening gebracht. Wij hanteren schappelijke tarieven, laat u dus niet weerhouden om uzelf – of uw naaste – eens lekker te verwennen!
 
Bij de receptie is informatie te verkrijgen over ons actuele wellnessaanbod en tarieven.

DBC Geriatrische Revalidatiezorg
Zorghotel De Wartburg ontvangt voornamelijk gasten die komen revalideren op basis van de DBC Geriatrische Revalidatiezorg. Voor deze gasten zijn geen kosten verbonden aan basisverblijf, therapie en zorg, behoudens het verplichte eigen risico. Wij hebben afspraken met zorgverzekeraars voor de doelgroepen electieve orthopedie, trauma orthopedie en overig.
Ons zorgteam, dat bestaat uit BIG geregistreerde verpleegkundigen (niveau 5 en 4) en verzorgenden, kan intensieve en gespecialiseerde verpleegtechnische zorg bieden. Het zorgteam overlegt desgewenst graag met het behandelend ziekenhuis over te gebruiken materialen en protocollen.
Het vaste behandelteam van het zorghotel, onder regie van de Specialist Ouderengeneeskunde, bestaat uit artsen, fysiotherapeuten, een ergotherapeut, een psycholoog, een logopediste en een dietiste. Zij zijn in dienst van AxionContinu en gespecialiseerd in multidisciplinaire behandeling van (meestal) geriatrische cliënten.
 
Klik hier voor de contactgegevens voor verwijzers

Herstellingsoord
In ons zorghotel ontvangen wij ook graag gasten die na ziekenhuisopname nog enige tijd behoefte hebben aan zorg, in combinatie met bijvoorbeeld fysiotherapie. Deze gasten huren bij ons een hotelkamer en kunnen – afhankelijk van hun verzekering – hiervoor een tegemoetkoming in de kosten krijgen. Zorg en therapie worden geboden door onze vaste medewerkers en worden vergoed via de basisziektekostenverzekering (zorg) en de aanvullende verzekering (therapie).

Tijdelijk verblijf met zorg
Tijdelijk verblijf met zorg is ook mogelijk op basis van een Wlz indicatie (ZZP 6 of 8) of een indicatie voor eerstelijnsverblijf . Dit is bijvoorbeeld mogelijk voor partners van revaliderende gasten, wanneer thuis onvoldoende zorg en begeleiding gegeven kan worden. In ons hotel zijn zeven kamers geschikt voor verblijf voor twee personen. Uiteraard kunnen partners ook op basis van particuliere betaling in ons zorghotel verblijven, met of zonder zorg. 
 
Tijdelijk verblijf is ook mogelijk op basis van een eerstelijnsverblijf (Elv)
Gezien de benodigde expertise heeft de huisarts de verantwoordelijkheid voor de medische zorgverlening bij laag complexe zorg. De specialist ouderengeneeskunde kan de medische verantwoordelijkheid bij hoog complexe zorg voor zijn rekening nemen. Om terugkeer naar huis te stimuleren blijft bij beide zorgvormen betrokkenheid van de huisarts en eerder genoemde professionals relevant.

Ziekenhuis verplaatste zorg
Is het van belang dat patienten na een operatie of behandeling zo snel mogelijk uw ziekenhuis verlaten? Wij bieden verblijf, therapie en zorg op basis van ziekenhuisverplaatste zorg. Het ziekenhuis is DBC/DOT-houder, het zorghotel is onderaannemer en declareert ligdagen/behandelingen bij het ziekenhuis. Het tarief hiervoor wordt vastgesteld op basis van het revalidatietarief DBC Grz.. 

Samenwerking
AxionContinu heeft samenwerkingsafspraken met diverse ziekenhuizen, onder andere voor de doelgroepen CVA, COPD, Oncologie en Orthopedie. Deze samenwerking behelst afspraken over doorlopende zorgpaden en inhoudelijke afspraken over therapie, behandelprotocollen, etc. 
Samenwerking biedt voordelen voor uw patienten, voor u en voor ons.

Bent u geinteresseerd? Neem dan contact op met Loes de Vries (divisiemanager Revalidatie & herstel) via info@zorghoteldewartburg.nl of telefoonnummer 030 - 295 86 60.

Zorghotel De Wartburg 
Kennedylaan 300 
3533 KN Utrecht 
telefoon receptie: 030 - 295 86 60
bereikbaar van 9.00 - 16.00 uur
info@zorghoteldewartburg.nl 
 
Meer informatie
Bent u geinteresseerd in een verblijf in het zorghotel en heeft u nog vragen? 
Wilt u voorafgaand aan uw reservering een kijkje komen nemen? 
Neem dan contact met ons op via het volgende telefoonnummer, waarbij u via een keuzemenu in contact wordt gebracht met onze zorgbemiddelaar: 
t 030 - 282 22 77
servicebureau@axioncontinu.nl

Verwijzers
U kunt medische informatie over patiënten doorgeven aan het medisch secretariaat:
e: medischsecretariaat@axioncontinu.nl 
f: 06 – 3034 3709
f: 030 - 282 23 60

Bereikbaarheid
Zorghotel De Wartburg is uitstekend bereikbaar met zowel de auto, als het openbaar vervoer. 
De Wartburg ligt op vijf minuten rijden van de A2, afslag 8 Utrecht Centrum/ Jaarbeurs. Volg borden Oog in Al en zwembad De Hommel.  
Met de tram, die vlakbij stopt, bent u in 10 minuten op Utrecht CS. Met de bus bent u in ongeveer een kwartier op het Centraal Station.

Parkeren
Het zorghotel beschikt over eigen parkeerplaatsen waar u gratis kunt parkeren. Ook is parkeren mogelijk op het openbare parkeerterrein tegenover het zorghotel.

Rijke historie
De geschiedenis van De Wartburg begint 170 jaar geleden, in 1842, als de Lutherse dominee Zimmermann een tehuis voor wezen en ouderen opent aan het Domplein in Utrecht. 
Honderd jaar na deze historische gebeurtenis laat de Lutherse gemeente een nieuw rusthuis bouwen aan de rand van de stad, het huidige pand van het zorghotel. Dit witte en karakteristieke gebouw geldt als een schoolvoorbeeld van een modern verzorgingshuis, maar wordt in 1942 geannexeerd door de Duitsers. Vier jaar later keren de oorspronkelijke bewoners weer terug.
Sindsdien is De Wartburg onafgebroken een verzorgingshuis, dat in 1972 wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. In 2012 maakt deze oostvleugel plaats voor moderne appartementen. Het historische witte gebouw blijft intact, krijgt een nieuwe functie als zorghotel en wordt volledig voorzien van alle moderne gemakken, terwijl belangrijke historische elementen (zoals de oude regentenkamer, nu ingericht als loungeruimte) met veel oog voor detail worden gerestaureerd.

College van Regenten
Vanaf de oprichting van de stichting in 1841 tot 2004 werd De Wartburg bestuurd door een College van Regenten. Het college moest verantwoording afleggen aan de kerkenraad, het hoogste gezag van de Lutherse gemeente. Jaarlijks werden vier regenten door de kerkraad gekozen. In het college moesten in elk geval een vertegenwoordiger van de ouderlingen, de diakenen en de kerkrentmeesters vertegenwoordigd zijn.
In de regentenkamer ziet u nog veel voorwerpen terug uit de rijke historie van het gebouw van zorghotel De Wartburg. Zo kunt u op de naamlijsten alle namen van regenten van vroeger tot 2004 zien. De munt, met aan de ene kant een zwaan en aan de andere een afbeelding van het gebouw, werd in 1941, ter ere van het honderdjarige bestaan van de stichting geslagen. 
De oude staande klok stond al in 1841 in de regentenkamer in het Evangelisch Luthers Weeshuis aan het Domplein in Utrecht.

Naam De Wartburg
De Wartburg is de naam van een kasteel in Duitsland, waar Luther in 1521 het Nieuwe Testament vertaalde. Luther verbleef hier op last van Frederik III, die hem wilde beschermen tegen vervolging door de rooms-katholieke kerk.
Sindsdien staat de naam Wartburg symbool voor een oord van veiligheid en rust. De Lutherse wortels van het zorghotel zijn nog steeds zichtbaar op het torentje van de kapel. Daar prijkt een witte zwaan: het symbool van de Lutherse kerk in Nederland. Binnen het gebouw kunt u ook de vroegere omgeving van De Wartburg bewonderen, afgebeeld op levensgrote foto’s.
 
Museumroute 
Bezoekers van De Wartburg kunnen meer te weten komen over de rijke historie van het gebouw via de museumroute. Tekstschrijver en historicus Koen-Machiel van de Wetering heeft met behulp van het archief - dat teruggaat tot de oprichting in 1842 - teksten geschreven bij de verschillende markeringspunten in het pand. 
 
Geïnteresseerden die deze museumroute willen lopen, kunnen zich melden bij de receptie van het Zorghotel, waar wordt uitgelegd hoe het werkt. 
U kunt hier de geluidsfragmenten afluisteren. Het lopen van de museumroute is geheel kosteloos.

 

Omgeving

Oog in Al
Zorghotel De Wartburg is gelegen in de rustige en groene wijk Oog in Al. Als gast van het zorghotel is het misschien lastig u goed te verplaatsen buiten het zorghotel. Misschien dat uw bezoek u kan begeleiden, eventueel met een rolstoel. In het zorghotel werken vrijwilligers die u graag vergezellen. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden voor een uitstapje in de buurt.

Recht tegenover het zorghotel ligt subtropisch zwembad Aquacenter De Hommel. U kunt hier zelf zwemmen, maar het is natuurlijk ook leuk voor uw kleinkinderen!
Iets verderop in de wijk, op loopafstand, ligt het mooie Park Oog in Al. Een groot park met een hertenweide, waar u of uw bezoek heerlijk kunt wandelen.
In de wijk is een klein winkelcentrum aanwezig met een supermarkt en een groenteman. Uitgebreider winkelen kunt u op Winkelcentrum Kanaleneiland.

Utrecht
Vanuit Zorghotel De Wartburg bent u met de tram snel in de binnenstad. Hier heeft u legio mogelijkheden voor bioscoop, theater- of museumbezoek of om lekker te winkelen in Hoog Catharijne of langs de Oudegracht.

Wat u ook zoekt, u zult zich in de Domstad niet vervelen!