De Wartburg

Ligging
Woonzorgcentrum De Wartburg ligt aan de rand van de Utrechtse wijk Oog in Al, in een parkachtige omgeving en toch midden in de stad. Hier wonen senioren met alle ondersteuning die zij nodig hebben, nu of in de toekomst. Er zijn verschillende woonvormen. Het huis ademt warmte, openheid en respect voor ieders waardigheid.

Snap TV heeft een film gemaakt over het levensbestendig wonen in De Wartburg. Klik hier om hem te bekijken.

Verzorgd wonen
Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, kunt u in De Wartburg wonen met zorg. Wij noemen dat Verzorgd wonen. Er zijn 24 appartementen waar 24 uur per dag de zorg wordt gegeven die nodig is, op basis van uw indicatie. U heeft zelf de regie. Dat betekent dat de zorg en ondersteuning zoveel mogelijk worden afgestemd op uw wensen en behoeften.

Kleinschalig wonen
Mensen met dementie kunnen in een nog meer beschermde omgeving wonen, het kleinschalig wonen. Er zijn drie woningen voor in totaal 24 bewoners. Deze woonvorm biedt veiligheid en warmte. Elke bewoner heeft een eigen zit-/slaapkamer. Er is een gemeenschappelijke woonkamer met keuken. Acht bewoners vormen samen een kleine, huiselijke leefgemeenschap. Net als thuis helpen zij de maaltijd klaarmaken, planten water geven of opruimen. Het kan allemaal. De medewerkers voeren samen met de bewoners de huishouding. Zij kennen de bewoners goed en stemmen de zorg en activiteiten af op ieder persoonlijk. Uiteraard in nauw overleg met familie en mantelzorgers.

Deskundige zorg
Een team van deskundige medewerkers staat klaar voor de bewoners die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Dit zijn niet alleen verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook de specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, diëtist en ergotherapeut. Als het nodig is, kunnen andere deskundigen worden geraadpleegd. Ook is een geestelijk verzorger aan De Wartburg verbonden. Meer informatie over de geestelijke zorg vindt u hier.

Service van hoog niveau
Alle bewoners van De Wartburg kunnen gebruik maken van de vele voorzieningen. In het restaurant ‘De Palas’ kunt u de maaltijd gebruiken of gewoon een kopje koffie drinken met medebewoners of met uw familie. Maar ook zijn er een kapsalon, pedicure, internetcafé en bibliotheek. In het gebouw is wifi beschikbaar.

Serviceappartementen
De Wartburg beschikt ook over serviceappartementen. Klik hier voor meer informatie.

Om in aanmerking te komen voor verblijf of opname in woonzorgcentrum de Wartburg is een indicatie noodzakelijk. Hiervoor kunt u zich wenden tot het Centrum voor Indicatiestelling ofwel het CIZ, www.ciz.nl.

Vragen?
Wilt u meer weten over woonzorgcentrum De Wartburg? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg- en dienstverlening van AxionContinu kunt u terecht bij ons Servicebureau. Via een keuzemenu komt u in contact met onze medewerkers, die u graag met raad en daad terzijde staan 
t 030 - 282 22 77 
e servicebureau@axioncontinu.nl.

Verenigingsleven
De medewerkers welzijn verzorgen in samenwerking met anderen (bijvoorbeeld de fysiotherapeut, verzorgenden of restaurantmedewerkers) een gevarieerd activiteitenaanbod. Deze activiteiten vinden plaats in het restaurant de Palas, het Domplein of buiten de locatie. Zo kunt u iedere week handwerken en spelletjes doen,  maar ook andere creatieve activiteiten zoals zingen en bakactiviteiten. Er is voor ieder wat wils.
Cliënten kunnen informatie hierover vinden op de weekschema’s en in het ‘Wartburgnieuws’.

In de zomer hebben we een speciaal programma. Dit programma komt uitgebreid aan bod in de speciale zomergids, die ieder jaar gemaakt wordt.
In september en januari starten we telkens met een nieuw seizoen en komt er een nieuwe gids van het Cultureel Programma uit,  waar alle informatie over welzijn in staat.

Bewegen
Ook op latere leeftijd is bewegen belangrijk. Zeker voor mensen die dementeren. Bewegen vermindert de onrust, zorgt voor een prettig gevoel en houdt de spieren en gewrichten los. Op vrijdag is er gym in samenwerking met de fysiotherapie, daarnaast kunt u ook Koersbal en Tai chi volgen.

Uitstapjes
We organiseren ook activiteiten buiten de locatie. Vooral in de lente en zomer. Denk aan de  uitjes naar het museum met het 'Vrijdagmuseum project', maar ook naar de dierentuin. U kunt ook lid worden van de wandelclub ‘blokje om’.

Vrijwilligers
Een team van ruim zeventig enthousiaste, trouwe vrijwilligers helpt bij de organisatie en uitvoering van de activiteiten. Sommige activiteiten worden volledig door vrijwilligers mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld de bibliotheek en koersbal.

Cultureel paspoort
Bent u geen cliënt, woont u in de buurt van locatie de Wartburg en wilt u graag deelnemen aan onze activiteiten? Dat kan!
U kunt dan het beste contact opnemen met Saskia Popal, haar contactgegevens staan onderaan.
Vanaf september maken we gebruik van een soort cultureel paspoort die u dan kunt aanschaffen. De kosten hiervoor bedragen € 45,=.

Vragen?
Heeft u vragen over bovenstaande? Dan kunt u terecht bij:
Marieke van der Linden,
Teammanager welzijn de Wartburg.
e mvanderlinden@axioncontinu.nl
t 030 - 294 00 41

De Wartburg heeft een bijzondere geschiedenis die teruggaat tot het begin van de negentiende eeuw. De Lutherse dominee Zimmermann nam destijds het voortouw bij het stichten van een huis voor wezen en oude lieden. Dit Wees-, Oude Mannen- en Vrouwenhuis werd in 1842 geopend aan het Utrechtse Domplein.
Precies honderd jaar na de opening van het weeshuis namen de eerste bewoners hun intrek in Rusthuis De Wartburg Oog in Al. Dat werd uiteindelijk het woonzorgcentrum dat het nu is. Vanwege de Lutherse oorsprong beschikt De Wartburg over een mooie kapel, waar nog steeds elke zondagochtend een dienst wordt gevierd. Veel bewoners en mensen van buiten wonen die bij.
Nu is De Wartburg een algemeen woonzorgcentrum, waar alle gezindten welkom zijn. De bijzondere nieuwbouw is vloeiend verbonden met het historische, karakteristieke witte gebouw, waarin Zorghotel De Wartburg is gevestigd.

In het bijzondere gebouw zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Het is ontworpen door het architectenbureau Alberts & Van Huut, bekend van organisch bouwen. Bij organische bouw zijn de menselijke maat en het welbevinden van de mens in en rondom het gebouw de voornaamste uitgangspunten. Het historische karakteristieke witte gebouw van De Wartburg is vloeiend verbonden met de nieuwbouw. Hiermee komen verleden en toekomst samen en gaat De Wartburg een nieuw tijdperk tegemoet. Klik hier voor een film met Max van Huut over de filosofie achter de bouw.