De Bijnkershoek

Ligging
Woonzorgcentrum De Bijnkershoek ligt in een rustig deel van Transwijk en grenst aan een parkje. Aan de zonnige achterkant van De Bijnkershoek ligt een mooie tuin en in de directe omgeving bevinden zich diverse winkelcentra. De Bijnkershoek is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Wonen
Het woonzorgcentrum bestaat uit tweehonderd appartementen, verdeeld over negen afdelingen. Vijftien appartementen zijn speciaal bedoeld voor echtparen. De appartementen hebben een zit-slaapkamer, een keuken en een badkamer. In de keuken zijn een kookplaat en een koelkast aanwezig. De badkamer is uitgerust met een douche, een verhoogd toilet en een wastafel. De appartementen zijn voorzien van kastruimte, telefoon, noodoproep en een elektrische zonwering.
De Bijnkershoek biedt u de service van een hotel. Zo werken wij met een keuzemenu, waaruit u per dag uw maaltijd kan samenstellen. U kunt de maaltijd in uw eigen appartement gebruiken, maar ook in het recentelijk gerenoveerde restaurant op de begane grond. Daar zijn ook bezoekers en mensen uit de wijk welkom.
Voor dagelijkse boodschappen kunnen bewoners terecht in de ‘Toko’, ook op de begane grond. Wekelijks wordt er een markt gehouden met onder meer verse bloemen, vis en fruit.

De Bijnkershoek beschikt daarnaast over tachtig serviceappartementen. Klik hier voor meer informatie.

Zorg
De Bijnkershoek biedt een breed pakket aan zorg,  van hulp bij lichamelijke verzorging tot verpleegkundige zorg. Aan het woonzorgcentrum zijn huisartsen verbonden, maar bewoners kunnen ook hun eigen huisarts aanhouden. De Bijnkershoek beschikt over een praktijk voor fysiotherapie, een kapper en een pedicure.
Elke bewoner krijgt een vaste contactpersoon, de ‘Eerst Verantwoordelijke’. De afspraken die deze EV’er met de bewoner maakt, worden vastgelegd in het persoonlijke woonzorgplan.
Aanvullende diensten, zoals een audicien, opticien en een firma die gebruikers van steunkousen hulp biedt, komen regelmatig langs. De trombosedienst bezoekt het woonzorgcentrum eenmaal per week; indien nodig bezoeken deze medewerkers de bewoners in hun appartement. Ook biedt AxionContinu in de Bijnkershoek geestelijke verzorging aan.

Kleinschalige verpleegunit
De Bijnkershoek biedt voornamelijk verzorging, maar beschikt ook over een verpleegunit, die bestemd is voor ouderen die wegens geheugenproblemen (dementie) niet meer zelfstandig kunnen wonen. Deze afdeling is kleinschalig van opzet, er zijn vier woningen met ieder plaats voor acht personen. 
Het kleinschalig wonen benadert zoveel mogelijk het ‘thuisgevoel’. Onder begeleiding van een vast team van verzorgenden wordt het huishouden samen met de bewoners vorm gegeven, Hierbij wordt het ritme van het gewone dagelijkse leven zoveel mogelijk aangehouden. Door de kleinschaligheid is er heel nauw contact tussen de medewerkers, en de bewoners en hun familie. De verzorgenden leren hierdoor de wensen, behoeften en gewoontes van de bewoners kennen en het ritme van de dag hierop afstemmen. Zo kan de leefwijze, zoals de cliënten thuis gewend waren, zo veel mogelijk worden voorgezet in een huiselijke sfeer.

Om in aanmerking te komen voor verblijf of opname in woonzorgcentrum de Bijnkershoek is een indicatie noodzakelijk. Hiervoor kunt u zich wenden tot het Centrum voor Indicatiestelling ofwel het CIZ, www.ciz.nl.

Vragen?
Wilt u meer weten over De Bijnkershoek? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg en dienstverlening van AxionContinu kunt u terecht bij ons Servicebureau.
Via een keuzemenu komt u in contact met onze medewerkers, die u graag met raad en daad terzijde staan.
t 030 - 282 22 77 
e servicebureau@axioncontinu.nl

De Bijnkershoek is voor iedere bewoner een thuis. Het uitgangspunt is dat bewoners zoveel mogelijk zelfstandig en op hun eigen manier kunnen leven en wonen. Het woonzorgcentrum ondersteunt de bewoners niet alleen met zorg en geestelijke ondersteuning, maar ook met een uitgebreid scala aan activiteiten. Regelmatig treden artiesten en gezelschappen op, bijvoorbeeld op culturele middagen en avonden. Bewoners worden op verschillende manieren geïnformeerd over deze activiteiten, bijvoorbeeld met folders en posters. Bovendien verschijnt elke maand een bulletin met informatie over de komende activiteiten in huis. De Bijnkershoek organiseert allerlei vormen van dagbesteding en ontspanning, zoals gymnastiek, ontspanningsoefeningen en creatieve activiteiten. Deze activiteiten vinden plaats in de algemene huiskamer, of desgewenst in het appartement van de bewoner. Vanuit De Bijnkershoek worden verder regelmatig uitstapjes naar leuke evenementen in het land georganiseerd.

Buiten komt Voorbij
Bij het bijzondere project Buiten komt Voorbij in woonzorgcentrum De Bijnkershoek zijn honderd filmpjes te zien. Deze filmpjes voor het project werden gemaakt van medewerkers, familieleden en vele anderen.

Buiten komt Voorbij is een interactieve kunstinstallatie speciaal ontwikkeld voor ouderen door Carien Poissonnier en Job van Nuenen. De installatie bestaat uit twee gemakkelijke fietsen, die zijn opgesteld voor een breed projectiescherm waarop een landschap met de Dom is te zien. Zodra er wordt gefietst, komen veel verschillende mensen voorbij. Al fietsend kom je zo twee spelende kinderen, de receptioniste en zelfs een paard tegen. Het doel is ouderen op een fijne manier in beweging te laten zijn, waarbij herinneringen en verhalen van vroeger naar boven komen. Bewoners, familie en verzorgenden kunnen zo samen iets moois beleven. Voor ouderen blijkt het een waardevol communicatiemiddel. Kijk voor meer informatie over het project op www.buitenkomtvoorbij.nl.

Familieleden van bewoners, medewerkers, vrijwilligers, buurtbewoners en anderen hebbengefigureerd. Het restaurant was voor één dag omgebouwd tot een echte filmset. Tijdens de opening was voor het eerst te zien hoe de figuranten in de kunstinstallatie op het scherm voorbij wandelen.

Doe mee in het Repair Café!
Repair Café is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien en reparatiekennis wil behouden.
Inwoners van Transwijk Utrecht kunnen hier naartoe komen met hun kapotte spullen, om die ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, weer in orde te maken.

Repair Café Bijnkershoek Utrecht heeft nog ruimte voor meer handige vrijwilligers uit de buurt. Doe ook mee!
Repair Café Bijnkershoek Utrecht zoekt buurtbewoners met verschillende vaardigheden om tijdens de Repair Café-bijeenkomsten aanwezig te zijn als reparatiedeskundige. We zoeken vooral mensen die handig zijn met:
* kleding/textiel
* gebruiksvoorwerpen
* elektrische apparaten
* fietsen
en die het leuk vinden om hun kennis te delen met buurtgenoten.
 
Daarnaast zoeken we mensen die bij de Repair Cafés de functie van gastvrouw/heer willen vervullen. Je zorgt voor koffie en thee, heet de bezoekers welkom en je bent het aanspreekpunt voor zowel de bezoekers als de reparateurs in het Repair Café.
Meer over de achtergrond en doelstellingen van het Repair Café lees je op de landelijke Repair Café-site www.repaircafe.nl.
Interesse? Mail naar adulonbarre@axioncontinu.nl.