Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wonen Een fijne dag Kunst Utrecht museumdag

Utrecht Museumdag

AxionContinu is samen met de Van Baaren Stichting en het SUM (Stichting Utrechts Museumkwartier) initiatiefnemer van Utrecht Museumdag. Hieronder vallen Vrijdag Museumdag, Museum voor 1 Dag en diverse workshops.

Vrijdag Museumdag

Cliënten die in een woonzorgcentrum wonen, zijn vaak niet (meer) in de gelegenheid om zelfstandig naar een museum te gaan. Zij kunnen sinds 2009 elke twee weken naar een museum in de stad. Het vervoer is geregeld, een rondleiding wordt verzorgd en er is koffie met gebak. Voor de cliënt is het een heel bijzondere ervaring. Maar ook voor bijvoorbeeld hun kind of partner, die als begeleider meegaat. Samen beleven zij een prachtige ochtend.

Vrijdag Museumdag logo

Museum voor 1 Dag

Voor bewoners die niet meer zo mobiel zijn, komt het museum gewoon naar het woonzorgcentrum toe. Een ruimte wordt dan voor één dag omgetoverd tot museum, met allerlei voorwerpen die bewoners van dichtbij kunnen bewonderen. Het heet dan ook ‘Museum voor 1 Dag’.

Logo Museum voor 1 dag

Dementievriendelijke organisatie

Op 16 september 2022 ontving Utrecht Museumdag uit handen van Marianne Gloudi, vrijwilliger bij Alzheimer Nederland Gemeente Utrecht, als eerste organisatie in de stad Utrecht, het certificaat ‘Dementievriendelijke organisatie’.

Samenwerking

Utrecht Museumdag is een samenwerkingsinitiatief tussen de Samenwerkende Utrechtse Musea en AxionContinu en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Van Baaren Stichting. Verder heeft Utrecht Museumdag ook een unieke samenwerking met de Utrechtse zorginstellingen Vecht en IJssel, Careyn en het Bartholomeus gasthuis.

De volgende musea doen mee
Centraal Museum - Universiteitsmuseum Utrecht - Museum Speelklok - Sonnenburg-museum & sterrenwacht - Het Spoorwegmuseum - Domtoren - Museum Catharijneconvent - Het Utrechts Archief - Het Museum van het kruideniersbedrijf ‘Betje Boerhave’ - Volksbuurtmuseum Wijk C - Bartholomeus Gasthuis

Zorg in verhalen Cultureel Erfgoed voor iedereen Bloemenpracht

Cultureel erfgoed voor iedereen

Al tien jaar lang kunnen bewoners van woonzorgcentra van AxionContinu op hun vertrouwde plek kennis maken met kunst uit Utrechtse musea. Ook in coronatijd konden activiteiten in aangepaste vorm doorgaan.

Lees meer