Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorg in verhalen Teun Toebes

Teun Toebes in Voorhoeve

Sinds augustus 2020 woonde Teun Toebes (23) in Voorhoeve. Teun is verpleegkundige en student humanistiek. Ook organiseert hij met de Stichting sTeun geluksmomenten voor mensen met dementie en brengt deze als vlogger in beeld. Het was zijn wens om samen met mensen met dementie in één huis te wonen. Ruim een jaar later, in 2021, schreef hij het boek VerpleegThuis over zijn ervaringen. In 2022 en 2023 staat hij met zijn verhaal in het theater.

Bij ons wonen

Hoe verklein je de afstand tussen verpleeghuis en samenleving? Daar wordt veel over gezegd en geschreven, maar Teun Toebes zoekt het antwoord op unieke wijze: als bewoner van woonzorgcentrum Voorhoeve.

De komst van Teun zien wij als een unieke ervaring. Hij kan met een andere frisse blik van buiten naar binnen kijken. En geeft mensen met dementie een stem. Van Teuns ervaringen kunnen wij leren, gesprekken met elkaar voeren en bekijken waar onze waardevolle zorg voor mensen met dementie beter kan.

Verpleeg Thuis

VerpleegThuis

Over zijn ervaringen schreef Teun een boek. VerpleegThuis biedt een blik op het leven van mensen met dementie en het geeft hen een stem in de maatschappij.

Volledige vrijheid

Teun kreeg als bewoner volledige vrijheid om het boek te schrijven. Hij is integer, zijn kritiek is niet bedoeld om te schofferen maar om de praktijk te tonen vanuit het perspectief van mensen met dementie. Dat sprak ons aan. We hebben niks te verbergen en we staan open voor verbeteringen.

Wat doen we met de ervaringen van Teun?

Binnen AxionContinu gaan we met elkaar in gesprek over de bevindingen van Teun. En bekijken we de mogelijkheden voor betere zorg voor mensen met dementie. Daarnaast kunnen we met de omgeving en de buurt het gesprek aan gaan over wat mogelijk is om mensen met dementie meer te kunnen betrekken bij activiteiten in de buurt, etc.

Ook als samenleving is het nodig om het gesprek te voeren over de toekomstige zorg, over de toename van mensen met dementie en de niet navenante groei van medewerkers; over afwegingen van zaken zoals veiligheid en gewenste aandacht en welzijn. Wat vinden wij belangrijk en welke afwegingen maken we in het licht van de toekomstig ontwikkelingen.

En last but not least, laten we vooral niet over mensen met dementie praten, maar mét mensen met dementie. Laten we ze in al die debatten een stem geven zoals Teun dat nu doet.