Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Familie draagt bij aan een gezellige sfeer in huiskamer

De moeder van Angela Brouwer - le Noble woont in Isselwaerde, in een kleinschalige woning. Angela bezoekt haar moeder vaak en is van mening dat je als familie veel kunt bijdragen aan een gezellige, warme sfeer in de huiskamer.

Samen spelletjes doen

Haar moeder hield altijd veel van spelletjes doen. Angela maakte daarom een memory-spel dat familie van bewoners en de zorgmedewerkers kunnen gebruiken. Op de kaartjes staan foto’s van bewoners, zorgmedewerksters en herkenbare voorwerpen van de woning. “Je kunt het spel spelen met veel of weinig kaartjes, net wat bij iemand past."

Zorg in verhalen Familie draagt bij aan gezellige sfeer bewoonster 2

"Toen mijn moeder hier net was, deden we samen nog veel spelletjes. Dat wordt natuurlijk minder. Maar ik kijk liever naar wat nog wél mogelijk is. We spelen dit spel nu op een andere manier. We bekijken samen de plaatjes en praten over de mensen en de voorwerpen die erop staan. Bewoners kennen elkaar en weten soms ook nog hoe iemand heet. En als er andere bewoners aan tafel zitten kunnen ze meedoen, want iedereen komt voor in het spel. Hoe je het spel ook gebruikt, je hebt stof om over te praten en het geeft herkenning.”

Volgens Angela doen de zorgmedewerkers er alles aan om het huiselijk te maken en wordt er in Isselwaerde veel georganiseerd. “Maar er zijn ook momenten dat de bewoners samen in de huiskamer zitten en er niet zoveel gebeurt. Dan kun je als familie zorgen voor wat meer gezelligheid door bijvoorbeeld een spelletje als dit te doen. Natuurlijk kom je in de eerste plaats voor je eigen ouder of partner. Maar als je de andere bewoners beter leert kennen, kun je ze bij het spel of gesprek betrekken. Dat verhoogt de betrokkenheid en gezelligheid. Het werkt heel goed.”

Zorg in verhalen Familie draagt bij aan gezellige sfeer bewoonster

Inmiddels heeft Angela het spel ook voor drie andere woningen in Isselwaerde gemaakt. “Het is veel maar dankbaar werk. Het moet wel goed bijgehouden worden, de kaartjes worden vervangen als er een nieuwe bewoner komt.”

Saamhorigheid

Angela wilde graag weten wat er nog meer mogelijk zou zijn om de saamhorigheid en gezelligheid in de huiskamer te vergroten. Zij heeft begin 2019 een familiegroep voor de huiskamer van haar moeder opgericht. In deze groep zitten de familieleden van de bewoners. Het doel van deze familiegroep is om met elkaar een nog betere en gezelliger leefomgeving voor de bewoners van de huiskamer te creëren. En daarbij altijd (positief) kijken naar wat de bewoners nog wel kunnen in plaats van wat niet meer gaat. Vragen en ideeën worden naar de zorgmedewerkers teruggekoppeld.

Verjaardagen

Een van de initiatieven van de familiegroep is het iets uitgebreider vieren van de verjaardagen. Als er nu een bewoner jarig is krijgt deze van alle andere bewoners een cadeautje om het ‘familiegevoel’ en de saamhorigheid te vergroten. Want wat jarig zijn is, weet elke bewoner nog! De bedoeling is dat elke familie, één keer per jaar, zeven kleine, goedkope cadeautjes koopt en leuk inpakt. Deze worden bij de zorgmedewerkers ingeleverd, die ze in een mand doen. Als er een bewoner jarig is haalt de zorg uit deze mand zeven cadeautjes. ’s Ochtends bij de koffie kan elke bewoner een pakje aan de jarige geven. Er worden dan ook uitgebreid liedjes gezongen. Op deze manier is het voor de bewoners weer een feestje om jarig te zijn!

Een ander initiatief is ‘de plank’. In de huiskamer is een plank opgehangen die bestemd is voor bewoners en familieleden. Hierop staan het memoryspel, een fotomap en een familiemap met info over de bewoners. Deze kan men gebruiken om met de bewoners door te kijken en erover te praten.

Zorg in verhalen Familie draagt bij aan gezellige sfeer bewoonster 3

Voor elkaar

Angela vertelt verder dat de in familiegroep, die een paar keer per jaar bij elkaar komt, bijvoorbeeld ook de achtergronden van hun familielid worden uitgewisseld. “Als je iets van de achtergrond van een medebewoner weet, kun je daar op inspelen. Het is dan ook makkelijker om een praatje te maken. Als je bijvoorbeeld weet dat een medebewoner erg veel van Beethoven houdt, is het een kleine moeite om deze muziek in de huiskamer voor hem/haar op te zetten.” Verder zijn de bijeenkomsten ook waardevol voor de familieleden zelf omdat er leuke, maar ook verdrietige momenten worden gedeeld. “We kunnen er open en zonder schaamte over ons familielid praten, want we begrijpen elkaar erg goed, we zitten immers in hetzelfde ‘schuitje'.”

Appgroep

Ook is uit de familiegroep een appgroep voortgekomen. Hierin kunnen de familieleden van de bewoners elkaar op de hoogte houden van belangrijke dingen. Angela: “Het is ook goed om bijvoorbeeld te weten dat een medebewoner (erg) ziek is. De zorg mag dit niet delen, wij onderling wel. Zo kun je elkaar opvangen en eventueel extra aandacht aan bewoners geven. Maar de app is ook erg fijn om mooie momenten en foto’s van de huiskamer delen. Want het is goed om te weten dat, als je niet in Isselwaerde bent, je familielid toch mooie momenten beleefd.”

Meer weten

Wilt u meer weten over ons woonzorgcentrum Isselwaerde? Of wat we bieden in het dagactiviteitencentrum De Isselhof?