Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Verzorgende Sonja: “Kleine dingen maken een groot verschil”

“Een paar keer in de week samen eten, even een kopje koffie drinken in de stad of zelf weer eens een rol koekjes uitkiezen in de supermarkt: kleine dingen maken een groot verschil. Vanuit Langer Thuis kunnen we mensen dit soort extra’s bieden. We hebben de tijd om meer voor hen te betekenen dan gezien de zorgvraag strikt noodzakelijk is. In die extra tijd sluiten we zoveel als mogelijk aan bij wat voor de cliënt belangrijk is. Vindt een cliënt het fijn dat het aanrecht leeg en schoon is? Of bloeit iemand op van een bezoekje aan het tuincentrum? Dan is dat wat we doen."

"Al zes jaar werk ik als verzorgende voor AxionContinu, waarvan nu een half jaar in een Langer Thuis-team. Met ons team van vier woonondersteuners en drie verzorgenden/ verpleegkundigen zorgen we voor tien cliënten die een indicatie hebben om net wat extra ondersteuning te krijgen", zo vertelt Sonja. "Mooi is dat ik naast mijn basis zorgtaken als douchen of helpen met medicijnen nu meer tijd heb om er met aandacht voor iemand te zijn. Ik kan in alle rust nog even bij de cliënt gaan zitten en een praatje maken. Of ik smeer een beschuitje voor iemand die zich niet zo lekker voelt, pak nog even een afwasje mee."

"Mooi is dat ik naast mijn basis zorgtaken als douchen of helpen met medicijnen nu meer tijd heb om er met aandacht voor iemand te zijn"

"Ik merk elke dag dat we op deze manier meer voor mensen kunnen betekenen. Bijvoorbeeld voor een mevrouw die door haar dementie veel ronddwaalt. In de middag belde ze vaak op: moet ik al gaan eten, krijg ik nog medicijnen, is het bijna tijd om naar bed te gaan? Vanuit Langer Thuis bedacht ik: in plaats van dat ik mijn broodje op kantoor eet, kan ik dat ook bij haar doen. Dus lunchen we nu twee keer per week samen en dat vindt ze zo gezellig! Ze maakt er een momentje van, dekt de tafel. Al etende nemen we dan de dag nog even door. Het is zo simpel maar zorgt ervoor dat mevrouw een plezierigere dag heeft, beter eet én een stuk rustiger wordt. Ze belt nu in de middag veel minder op. Ook voor haar dochter maakt het een groot verschil; ze wordt niet meer aan de lopende band gebeld.

Dat wij veel kleine dingen uit handen nemen, zorgt ervoor dat mantelzorgers vaker gewoon even op bezoek kunnen zijn, zonder meteen iets te moeten. Mantelzorgers verdienen die ondersteuning, zodat zij niet overbelast raken. Want ook een sterk sociaal netwerk draagt bij aan zelfredzaamheid en draagkracht.

Zelf vind ik het heel fijn om op een rustigere manier zorg te kunnen leveren. Langer Thuis geeft mij de ruimte om met meer flexibiliteit en creativiteit invulling te geven aan wat een cliënt nodig heeft. Ik kan hen meer persoonlijke aandacht geven, en zo nog meer vanuit mijn ‘zorghart’ werken. Het is geweldig om te zien hoe dat mensen goeddoet. Ze voelen aan dat je de tijd voor ze hebt. Zo was er een mevrouw die gewend was regelmatig koffie te drinken bij haar buurman, maar sinds haar verhuizing anderhalf jaar geleden had ze dat niet meer gedaan. Vanuit Langer Thuis gaan we nu even met haar mee. Dat bezoekje fleurt haar hele week op! Mensen zijn vrolijk en dankbaar en dat vind ik mooi om te zien. Je kunt hen dat stukje zorg geven waardoor ze langer het leven kunnen leiden zoals zij dat graag willen. Dat geeft mij veel voldoening.”

Meer weten over Langer Thuis

Wat mogen cliënten verwachten van de dienst Langer Thuis. Hoe ziet het Langer Thuis-pakket eruit, wanneer cliënten in aanmerking komen en wat zijn de kosten.

Lees meer