Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Manager Langer Thuis-team Irma: "Dit is zorg waar ik echt van ga stralen"

“Veel mensen die in aanmerking komen voor Langer Thuis zijn mensen met dementie. Juist voor deze doelgroep is goede begeleiding zo belangrijk, zodat ze het levensritme dat ze gewend waren zoveel mogelijk kunnen aanhouden. Zo kan je ook voorkomen dat mensen in een isolement raken en de deur niet meer uitgaan uit schaamte of angst dat er iets misgaat. Door hen te helpen de dingen te blijven doen die ze altijd al deden, blijven de hersenen getriggerd en gaan mensen minder snel achteruit. Vanuit Langer Thuis kunnen we mensen die begeleiding bieden. Samen boodschappen doen, naar de winkel of ergens op bezoek en mensen daarin zelf zoveel mogelijk de regie laten houden; het houdt hen actief."

"Langer Thuis is zorg waar ik van ga stralen!" Irma Bosboom, manager Langer Thuis-team vertelt met groot enthousiasme over de dienst. "De grote meerwaarde is dat we echt persoonsgericht kunnen werken. We kennen iemands levensgeschiedenis, zijn goed op de hoogte van wat iemand nodig heeft en creëren een vertrouwensband. Juist bij cliënten die dementie hebben is dat zo belangrijk! Vanuit Langer Thuis is er ruimere tijd om cliënten echt persoonlijke aandacht te geven. Tijd om bijvoorbeeld na het douchen nog even de haren te föhnen, of iemand in te smeren met zijn of haar favoriete lotion. Tijd om door te praten over dat wat in iemands hoofd rondspookt. Tijd om samen even de deur uit te gaan. Het is geweldig om te zien hoe gelukkig je iemand kan maken met kleine dingen. Zo vertelde één van onze cliënten enthousiast aan de huisarts dat er twee keer per week iemand bij haar komt en dan met haar gaat wandelen. En dat ze haar zelfs bij haar vriendinnen had gebracht. Ze was zo blij dat ze deze dingen weer kon oppakken! Dat vind ik fantastische verhalen, omdat het aantoont dat we echt een stuk eenzaamheid wegnemen en er plezier voor in de plaats brengen.

Irma Bosboom manager Langer Thuisteam

"Mensen moeten in deze tijd langer thuis wonen, dus is het simpelweg noodzakelijk het gat op te vullen tussen huishoudelijke hulp en verpleeghuis. Met Langer Thuis zitten we tussen de teams van wijkverpleging en de intramurale zorg in; bij elkaar een mooi, compleet pakket. Enerzijds ontlasten we de wijkteams waardoor zij zich meer kunnen richten op acute en specialistische zorg en anderzijds dragen we een belangrijk steentje bij aan kortere wachtlijsten voor de verpleeghuizen. Maar los daarvan: wat is er nu mooier dan dat mensen met plezier in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven?

Langer Thuis staat voor langere zorgmomenten, vertrouwde gezichten, één aanspreekpunt. De komende jaren willen we veel meer cliënten die aandachtvolle zorg bieden. Er zijn namelijk nog zoveel meer mensen voor wie Langer Thuis echt een verschil kan maken. We zijn dan ook druk bezig met het opzetten van nieuwe teams. Maar ook met het verder ontwikkelen van de dienst zelf, want er liggen nog talloze kansen. Denk aan het matchen van maatjes via een buurtcommunity. Of ontmoetingsplekken waar we mensen samenbrengen rond bepaalde interesses. Ik zie ook veel mogelijkheden in de samenwerking met bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties en sportscholen.

Mensen geactiveerd houden en de kans geven ook in deze levensfase nog te genieten, daar gaat het om! We zijn nog lang niet uitgedacht over wat we daarin allemaal nog meer kunnen bieden. Maar de basis staat: zorg en begeleiding die aansluit bij de mens die je voor je hebt, zodat zij langer prettig thuis kunnen blijven wonen.”

Meer over de dienst Langer Thuis

Wat mogen cliënten verwachten van de dienst Langer Thuis. Hoe ziet het Langer Thuis-pakket eruit, wanneer cliënten in aanmerking komen en wat zijn de kosten.

Lees meer