Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Specialist Ouderengeneeskunde Stan Markenstein

Dat Stan Markenstein zich als arts specialiseerde in ouderengeneeskunde berust een beetje op toeval. “Toen ik tijdens mijn studie een coschap moest kiezen, sprak ik iemand die enthousiast was over ouderengeneeskunde. Wat me vooral aanspreekt, is dat je, vooral bij verzorgd wonen waar ik nu werk, tijd kan maken voor bewoners. In een ziekenhuis moet alles veel sneller, in een verpleeghuis is meer tijd om een band op te bouwen met bewoners en familie.”

Ze deed het laatste praktijkjaar van haar specialisatie bij AxionContinu en toen ze anderhalf jaar geleden werd gevraagd of ze hier wilde komen werken, hoefde ze niet lang na te denken. “Allereerst vanwege de leuke collega’s natuurlijk, maar ook omdat het een heel diverse organisatie is, met verschillende locaties en doelgroepen met ieder hun eigen problematiek.”

Hospice
Ze werkte ook een tijdje in het hospice in IJsselstein. “Dat vond ik indrukwekkend. De sfeer is heel speciaal. Er heerst zo’n serene rust en hoewel sterven natuurlijk ook verdrietig is voor de bewoner en naasten, is het fijn als je dat op een mooie manier mag begeleiden. Dat je ervoor kunt zorgen dat die laatste periode zo comfortabel mogelijk is, en dat er ruimte is voor mensen om goed afscheid van elkaar te nemen.” Voorlopig is ze even klaar met studeren, maar ze sluit niet uit dat ze zich verder gaat bekwamen in palliatieve zorg.

Kwaliteit van leven
Als specialist ouderengeneeskunde ziet ze het vooral als haar taak zich in te zetten voor de kwaliteit van leven. “Leven toevoegen aan de dagen, in plaats van dagen aan het leven. En dat heeft te maken met alle facetten van het leven, niet alleen het medische. Als ik even tijd heb, ga ik graag naar een huiskamer om een praatje en een lolletje te maken met bewoners. Ik wil graag het positieve benadrukken, ook als het met de gezondheid soms even wat minder gaat.”

"“Als arts ben je een van de spelers in een heel team dat zorgt voor het welbevinden en de gezondheid van de bewoners."
- Stan Markenstein
Specialist ouderengeneeskunde Stan Markenstein ls

"Neem bijvoorbeeld complex gedrag, daar hebben we bij mensen met geheugenproblemen nogal eens mee te maken hebben. Dat is alleen op te lossen door er vanuit verschillende disciplines naar te kijken en het nauwgezet te analyseren. Soms kun je met een simpele interventie iets oplossen, soms is veel meer nodig. Ik ben in ieder geval niet van: ‘dokter doe even een pilletje’. De kracht zit hem vaak in het samenwerken en creatief durven zijn.”

Samen
Naast de directe zorg voor bewoners bestaat het werk van een specialist ouderengeneeskunde voor een belangrijk deel uit supervisie geven aan andere gezondheidsmedewerkers, zoals basisartsen en verpleegkundigen. “Als specialist ben je de vraagbaak en achterwacht voor als zij ergens niet helemaal uitkomen. Dat is op zich uitdagend omdat jouw advies doorgaans wordt gevraagd als de problematiek wat lastiger wordt. Het vergt dan het nodige uitzoekwerk en het dwingt me om goed na te denken over hoe je het moet aanpakken. Daarnaast ben ik ook betrokken bij verschillende werkgroepen, projectgroepen en commissies om de zorg naar een nog hoger niveau te tillen. Allemaal heel zinvol, maar soms ben je zo veel aan het mailen, bellen en overleggen dat je minder toekomt aan de directe zorg. En ik ben juist arts geworden om contact te hebben met mensen. Patiëntenzorg vind ik het allerleukst.”

Meissie
Daarom is ze blij dat ze naast alle andere bezigheden en het soms inspringen op andere plekken, met De Gildenborgh een eigen vaste locatie heeft. Er wonen alleen mensen met geheugenproblemen. “Soms krijg ik te horen: ‘Ha meissie wat kom je doen?’ Daar kan ik wel om lachen. Meestal herkennen ze me wel als dokter, al zou ik hun kleindochter kunnen zijn.

Ook werken als Specialist Ouderengeneeskunde?

AxionContinu zoekt voor verschillende divisies medische en paramedische staf. In deze functie behandel je de cliënten en werk je samen in teams van behandelaren om de beste zorg te kunnen verlenen. Je werkt met oudere cliënten met psychische en gedragsproblematiek, maar ook met ouderen die ernstige lichamelijke problemen hebben.

Check onze vacatures!