Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Extra handen dankzij zorgtechnologie

Smart glasses, slimme bedsensoren, heupairbags, robots die een praatje maken met bewoners… Zorgtechnologie krijgt komende jaren ruim baan bij AxionContinu.

Een bloempot op de vensterbank die vraagt hoe het gaat. Een hoofdkussen dat geruststellende geluiden maakt zodat je sneller in slaap valt. Wijkverpleegkundige Natascha Gofferjé kwam ze tegen tijdens haar scholingsdagen als ambassadeur zorgtechnologie. “Er is heel veel op de markt, maar je moet wel weten waar cliënten behoefte aan hebben.”

Natascha verdiept zich als ambassadeur in de mogelijkheden van smart glasses, slimme beeldapparatuur waarmee je op afstand kan meekijken met collega’s, bijvoorbeeld wanneer ze wonden verzorgen. “Ze kunnen ook handig zijn in ons opleidingscentrum bij het nabootsen van wonden hechten. Het beoordelen kan dan ook van afstand.”

Geen techno-nerd
Beeldzorg wordt nog niet vaak gebruikt in de wijkzorg. Daar valt volgens Natascha dus nog winst te behalen, want cliënten zijn wel heel enthousiast. “Ik vind het leuk en interessant om over mogelijke vernieuwingen na te denken, dus ik nam de uitdaging om ambassadeur te worden graag aan.” Lachend: “Ik ben geen techno-nerd, maar wel representatief voor de groep 40-plussers zonder ICT-ervaring.”

Ze vindt het een goede zaak dat AxionContinu investeert in innovatie. “Maar het is ook noodzakelijk met het oog op de toekomst. Het personeelsaanbod is niet geweldig, dus je moet als organisatie wel oplossingen bedenken.”

Zorg in verhalen Zorgtechnologie fietslabyrint

Mooie aanvulling
Collega-ambassadeur Sophie Mangnus, fysiotherapeut, is het daar helemaal mee eens. “De technologie kan ons werk mooi aanvullen, bij wijze van extra handen. Vernieuwingen ontlasten de zorg, maar kunnen tegelijk bewoners zelfredzamer maken. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Als voorbeeld noemt Sophie de airbag-heup. Met collega’s van de samenwerkende organisaties onderzoekt ze of die bruikbaar kan zijn voor bewoners. “Hij registreert of je valt en vangt de klap op. Dat betekent dat je iemand die graag loopt, maar valgevaarlijk is, meer vrijheid kan geven. Een bewoner die juist bang is om te lopen, zal misschien minder snel de zorg om assistentie vragen bij het naar de wc gaan. Als we meer duidelijkheid hebben over de voor- en nadelen, starten we op kleine schaal met een proef.”

Creatief nadenken
Het gesprek aangaan met collega’s, technologie testen en demonstreren: Sophie is enthousiast over de nieuwe koers van AxionContinu. “Bij sommige voorbeelden die ik tegenkom, denk ik: waarom doen we dat eigenlijk nog niet? Het ambassadeurschap stimuleert creatief nadenken.”

Op haar eigen vakgebied ziet ze mogelijkheden voor ouderen die thuis wonen, zoals het gebruik van robots met beweegprogramma’s. “De robot geeft een cliënt in de wijk bijvoorbeeld een seintje wanneer het tijd is om te bewegen en vertelt wat er gedaan moet worden. Fysiotherapie op afstand, zeg maar.”

Dit artikel verscheen eerder in ContACt lente 2022.

Met het vaststellen van de Visie op Innovatie geeft de raad van bestuur het startsein voor een nieuwe koers. Het motto: innovatie is geen zaak voor knappe koppen, maar van ons allemaal. De eerste stappen zijn al gezet: sinds kort heeft AxionContinu zes ‘ambassadeurs zorgtechnologie’ die proberen hun collega’s warm te krijgen voor vernieuwing. “De ambassadeurs werken in de praktijk en weten precies wat handig en nodig is. Het is super waardevol wanneer zij met hun collega’s praten en er een sfeer ontstaat waarin technologie geen ver-van-ons-bed-show is, maar iedereen denkt: we gaan onze bewoners daarmee helpen,” zegt Kwartiermaker Innovatie Mirjam Uittenbogaard.

Ambassadeurs zorgtechnologie

Met de zes ambassadeurs haakt AxionContinu aan bij een regionale samenwerking van 14 zorgorganisaties. “We waren natuurlijk al bezig met vernieuwing, denk bijvoorbeeld aan de leefcirkels. Maar de aanpak wint aan kracht dankzij de samenwerking. We gaan samen verschillende technologieën verkennen en met leveranciers praten om die in proeftuinen uit te proberen.”
Innovatie is overigens niet altijd een kwestie van technologie. Mirjam: “De sociale en zorginhoudelijke kant is even belangrijk. Denk aan initiatieven in de wijk doen om ouderen en jongeren met elkaar te verbinden. Ook van zulke vernieuwingen kunnen onze cliënten profiteren.”

Meer over onze ambassadeurs

Ambassadeurs Zorgtechnologie