Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kennisevents: Kennis, passie en ervaringen delen

Brenda Zandsteeg, manager opleidingscentrum van AxionContinu ziet het al voor zich: “De locatie waar mijn moeder woont. Medewerkers en vrijwilligers zorgen er samen voor dat mijn moeder een goed leven heeft. Elk op hun manier, met hun eigen kennis en ervaring, hun eigen manier van kijken, en hun eigen persoonlijkheid.”

We barsten van het talent om goed voor bewoners en collega’s te kunnen zorgen. Het gaat erom deze talenten zichtbaar te maken, medewerkers meer te laten werken vanuit hun eigen passie. Dat is ook wat ik graag doe in mijn werk.”

Energie

AxionContinu heeft een nieuwe visie op leren. Wij willen dat mensen nieuwsgierig en wendbaar zijn. Dat kan alleen als ze meer eigenaar mogen zijn over hun werk. Dat ze vaker zelf mogen meebepalen hoe ze iets willen doen. Dat geeft energie om na te denken over hoe het ook anders kan.

"We moeten leren vertrouwen op de potentie van de medewerkers die dagelijks voor onze cliënten, revalidanten en bewoners zorgen."
- Brenda Zandsteeg

Kennisevents
Een van de manieren om dit te doen is het uitwisselen van kennis tussen medewerkers. Bijna alle collega’s hebben vaak goede ideeën. “Daarom willen we hen stimuleren om andere collega’s overhun passie en werkervaring te vertellen. We willen regelmatig kennisevents organiseren binnen AxionContinu om dit voor elkaar te krijgen.”

Het eerste kennisevent vond plaats op 5 oktober 2021. Zes collega’s hielden een workshop. Online vanwege de coronamaatregelen. Deelnemers konden zich bijvoorbeeld verdiepen in de vraag hoe je beter kunt communiceren met mensen die niet meer goed kunnen praten. Maar ook onderwerpen als wondzorg, palliatieve zorg en zorg voor 'passieve' bewoners, zoals mensen met diepe dementie, kwamen voorbij. Brenda: “Het event was zeer geslaagd. We hebben hebben een grote diverse groep medewerkers bereikt en zij waren enthousiast over de inhoud van de workshops. We voldoen echt aan een behoefte.”

Logo Huis vol Talenten

Groot event
Brenda: “Met het opleidingscentrum maken we plannen om op verschillende manieren kennis te delen en mensen makkelijker met elkaar in gesprek te brengen over hun werk. Ons idee is nu dat we een aantal keer per jaar wat kleinere events te organiseren over een specifiek thema en één keer per jaar een groot evenement voor alle medewerkers van AxionContinu met workshops en een kennismarkt, waarbij mensen ook zelf dingen kunnen zien en uitproberen. We doen dit samen. Dus als collega’s tips hebben over hoe het ook kan, of zelf een workshop willen geven, dan horen wij dat graag.”

Dit artikel verscheen eerder in ContACt winter 2021.