Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ramadan
06 apr.

Ook zonder vasten is het Ramadan

De Medina, het dagactiviteitencentrum voor Turkse vrouwen in De Bijnkershoek, is versierd. Een slinger langs het plafond, opblaasletters voor het raam en een tekst aan de wand. Het is tenslotte Ramadan, een heel bijzondere maand. Hoe beleef je die als je ouder bent?

De ongeveer tien vrouwen die hier drie dagen per week komen, willen er graag over vertellen. Zij vasten niet, op twee na. Vasten hoeft niet als je chronisch ziek bent, als je medicijnen gebruikt, of als je dementie hebt. Dan mág het niet eens, zegt mevrouw Kurklu. “Het is heel slecht als je zoals ik diabetes hebt. Met een hoge bloeddruk is het ook niet goed. Dan krijg je hoofdpijn en val je flauw. Dat is slecht voor je gezondheid.” Mevrouw Tekin heeft geheugenproblemen en vertelt dat ze vergeet dat ze niet mag eten en drinken en daarom niet meedoet. “Ik vast wel”, zegt mevrouw Demirtas. “Ik vind dat het kan met mijn gezondheid.”

Ook zonder vasten is het Ramadan in de Medina, zegt activiteitenbegeleider Seyma Alp. “Wij geven wel aan dat de vrouwen die hier komen beter niet kunnen vasten, ze bijna allemaal chronisch ziek en hebben medicatie. We serveren hier net als anders gewoon de maaltijd”, zegt zij. “We hebben versieringen gemaakt en we beleven samen hier deze maand.” Vrouwen vertellen dat ze in plaats van te vasten geld doneren aan armen, als hun deelname aan de Ramadan.

Dat vasten in hun situatie niet mogelijk is, daar zijn de vrouwen het wel over eens. “Maar ik vind het heel jammer”, zegt mevrouw Kurklu. Seyma: “Het is iets dat ze zijn kwijtgeraakt, het voelt als een verlies. Alle vrouwen die hier komen, zijn alleenstaand. De iftar is een moment van de dag dat je allemaal samen bent, van gezelligheid. Nu moeten ze afwachten of er ’s avonds iemand komt om heb mee te nemen. Hier hebben ze steun aan elkaar.”

“We houden hier in de Medina ons gewone ritme aan”, zegt Seyma. Niet alles staat in het teken van de vastenmaand. Het is er deze middag heel gezellig. Stagiair Buyamin Korkmaz is er ook en de dames vinden het wel leuk met een jonge vent in hun midden. De creatieve activiteit, bloemen maken van papier, wordt voorbereid. Maar eerst samen op de foto.