Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

TS 20230201 Hofvan Leeuwesteyn 174 v3
02 feb.

Bouw Hof van Leeuwesteyn gestart: sociale huurwoningen voor ouderen en gezinnen

De bouw van het bijzondere woonproject Hof van Leeuwesteyn is op woensdag 1 februari gestart met een feestelijk moment. Het woonproject bestaat uit sociale huurwoningen die
geschikt zijn voor gezinnen en ouderen die nu of in de toekomst behoefte hebben aan zorg aan huis. Het gaat om 94 appartementen en 17 eengezinswoningen die gebouwd worden op de Eerste Muntmeesterlaan in Leidsche Rijn. AxionContinu is aan boord voor het verlenen van zorg en ondersteuning voor de ouderen.

Douwe-Jan Bakker (directeur Vastgoed bij AxionContinu), Nico van der Zee (directeur van de aannemer Nijhuis), Anemoon van Dijk (manager Wonen Utrecht van Woonin) hebben symbolisch de eerste zaadjes geplant in de binnentuin van het Hof van Leeuwesteyn. Naar verwachting worden de woningen in het voorjaar 2024 opgeleverd en worden ze komende zomer op WoningNet geadverteerd.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

AxionContinu is trots op dit project dat bijdraagt aan meer woningen en woonvormen voor ouderen. Want er komen niet alleen meer ouderen, de ouderen worden ook steeds ouder. Daarmee neemt ook de vraag naar ondersteuning toe. Woningen en de woonomgeving moeten daarop ingericht zijn. Volgens Douwe-Jan Bakker zijn de twee- en driekamerappartementen heel geschikt voor ouderen die zorg aan huis nodig hebben. ''En als ze zorg of ondersteuning nodig hebben, dan staan we klaar. Zodat ouderen zo lang mogelijk prettig en zelfstandig kunnen blijven wonen.''

Bijdrage van gezinnen gevraagd

Het Hof van Leeuwesteyn betreft een bijzonder woonconcept waar bewoners een belangrijke rol gaan krijgen. De gezinnen die in de eengezinswoningen komen wonen, kunnen een belangrijke rol spelen in de dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen voor ouderen, samen een kop koffie drinken in de gemeenschappelijke woonkamer of tuinieren in de binnentuin. Er komt namelijk een tuinkas waar eigen groenten en fruit verbouwd kunnen worden.

Ontmoetingen staan centraal

Woningbouwcorporatie Woonin is verantwoordelijk voor de verhuur en het beheer. Aannemer Nijhuis Bouw Apeldoorn is verantwoordelijk voor de bouw en M3H Architecten en MORE Landscape hebben het wooncomplex ontworpen. Het ontwerp is gericht op stimuleren van ontmoetingen tussen bewoners.

De woningen worden gebouwd rondom een binnentuin waar bewoners kunnen wandelen of samen kunnen tuinieren. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer waar bewoners van het complex kunnen samenkomen en activiteiten kunnen organiseren. Tegelijkertijd sluit het ontwerp aan bij de behoeften van de doelgroep. Dat uit zich onder andere in levensloopbestendige woningen, brede en overdekte galerijen en speciale oplaadpunten voor scootmobiels.

P2022027 zuidoost high v2

Langer Thuis

Dit woonconcept sluit volledig aan bij ons programma Langer Thuis, zegt Marieke van Guldener, directeur Thuis van AxionContinu. ''Met onze Langer Thuis-diensten bieden we ouderen een pakket aan zorg, begeleiding en diensten aan die past bij de bij de situatie. Zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Denk aan persoonlijke verzorging, hulp bij het huishouden, verzorgen van de maaltijden en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Maar juist ook de dingen die mensen een fijne dag bezorgen, zoals samen een wandeling maken, familie bezoeken, naar een hobbyclub gaan, of gezellig samen koken en eten.''

Actieplan Een (t)huis voor ouderen

In maart 2022 heeft AxionContinu samen met de gemeente Utrecht, gemeente vertegenwoordigers van de ouderen, huurders, zorginstellingen, ontwikkelaars, beleggers, initiatiefnemers, corporaties en het zorgkantoor een convenant ondertekend: Actieplan Een (t)huis voor ouderen. In het actieplan is afgesproken meer woonruimte voor ouderen te creëren en de leefomgeving senior-vriendelijk te maken. Hof van Leeuwesteyn is een voorbeeld van een van de projecten die invulling geeft aan dit actieplan. Kijk voor meer informatie op: www.woonin.nl/projecten/hof-van-leeuwesteyn. Hier is ook een virtuele tour door de binnentuin te bekijken.