Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

24 mrt.

15-jaar Utrecht Museumdag. Feest!

Utrecht Museumdag bestaat 15 jaar. Dat betekent dat honderden bewoners van woonzorgcentra van AxionContinu en van andere zorgorganisaties al 15 jaar lang op vrijdag naar een Utrechts museum zijn gegaan. Met een feestje in Museum Speelklok is het jubileum donderdag 23 maart gevierd.

Utrecht Museumdag is een initiatief van de Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM) en AxionContinu en vanaf de start meteen een groot succes. De musea komen ook al jaren naar de woonzorgcentra met het programmaonderdeel ‘Museum voor 1 Dag’, speciaal voor mensen die niet meer gemakkelijk naar het museum kunnen komen. En sinds kort is er de videoreeks ‘Museum voor Thuis’, die iedereen kan bekijken. We zijn dan ook enorm trots op deze unieke samenwerking tussen de ouderenzorg en de musea in Utrecht.

Utrecht Museumdag wil ouderen op een laagdrempelige manier kennis laten (blijven) maken met kunst en cultuur en bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met een zorgvraag. Utrecht Museumdag heeft drie programmaonderdelen en daarnaast nog een randprogramma met creatieve workshops, concerten en een pop-up tentoonstelling. In 2022 zijn met 315 activiteiten 2690 ouderen bereikt.

B7 A9585

Programmaonderdelen

Het grootste bereik heeft het programmaonderdeel ‘Vrijdag Museumdag’. Twee vrijdagen per maand worden ouderen uit 17 woonzorgcentra met bussen naar 11 verschillende Utrechtse musea en erfgoedlocaties gebracht. Bij aankomst is er koffie met taart voor de bezoekers en begeleiders. Na de koffie worden de groepen rondgeleid door museumgidsen. Zij vertellen vol passie over het museum en de bijzondere objecten en laten zo de kunst tot leven komen. Museumgidsen krijgen een speciale training om mensen met dementie op een prettige manier te betrekken bij de rondleiding. Na de rondleiding worden de deelnemers weer teruggebracht naar de woonzorgcentra.

Bij ‘Museum voor 1 Dag’ komt de museumdocent komt met een koffer vol museumobjecten op bezoek bij de woonzorgcentra. De museumdocent vertelt over de verschillende objecten en vult de verhalen aan met muziek en audiofragmenten. Het is een mooi alternatief voor de bewoners die door fysieke en/ of mentale uitdagingen niet meer zo makkelijk naar het museum toe kunnen.

Vorig jaar is ook ‘Museum voor Thuis’ ontwikkeld. Dit is een reeks van korte films in een slow-tv format waarbij museumdocent en rondleider van ‘Museum voor Thuis’ Francis Boer iedere keer over één kunstwerk of object vertelt. Inmiddels zijn er zes films uitgebracht over collectiestukken uit het Centraal Museum en museum Speelklok. Voor dit jaar staan er zes nieuwe filmpjes gepland in Museum Catharijneconvent en het Spoorwegmuseum.

Over Utrecht Museumdag (UMD)

Utrecht Museumdag biedt inspirerende programma's die cultuurliefhebbers uit de woonzorgcentra betrokken houden bij onze deelnemende musea en erfgoedlocaties. UMD biedt culturele ervaringen op maat en zet zich zo in voor een inclusievere samenwerking tussen de culturele sector en maatschappelijke organisaties. UMD gelooft dat het beleven en deelnemen aan kunst en cultuur, en de ontmoetingen die daaruit voortkomen, ook voor mensen met een zorgvraag een belangrijke verrijking van het leven kunnen zijn.

Utrecht Museumdag is een samenwerking tussen de Samenwerkende Utrechtse Musea en AxionContinu en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Van Baaren Stichting. Er is een unieke samenwerking met de zorginstellingen Vecht en IJssel, Careyn en het Bartholomeus Gasthuis.

Foto: Willem Mes. Projectteam UMD.

UMD