Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Mantelzorger Hanneke: “Ik kom nu vaker gewoon even voor de gezelligheid”

“De zorg en begeleiding vanuit Langer Thuis maakt een groot verschil voor mijn moeder! Ze is 92 jaar en sinds ongeveer vijf jaar dementerend. Dat wordt met de jaren langzaam erger. Ze loopt geregeld met vlekken in haar kleding, snapt niet meer hoe de wasmachine werkt en kan eigenlijk niet zelf koken. Haar wereld is klein en ze vergeet veel. Ook is ze vaak erg onrustig. Dan belt ze om te vragen of het al tijd is om te eten. Andere keren staat de televisie te hard of doet de verwarming het niet."

"Door de extra begeleiding van het Langer Thuis-team is mijn moeder gelukkiger. Ze heeft meer gezelschap en afwisseling in haar dagen. Voorheen kwam AxionContinu voor huishoudelijke hulp en om mijn moeder te helpen met douchen en haar medicijnen. Nu, vanuit Langer Thuis, komen daar veel extra’s bovenop", vertelt Hanneke de Leeuw, mantelzorger. "Vier keer per week neemt iemand van het Langer Thuis-team echt even de tijd voor haar. Ze helpen haar bij het kiezen van haar kleding, gooien even een wasje in de machine. Vaak eten ze een broodje mee of gaan ze samen wandelen, waardoor mijn moeder beter eet en meer beweging krijgt. Verder doen ze geregeld leuke dingen, zoals een bezoekje aan het tuincentrum.

"“Mijn moeder voelt zich thuis op haar plek en hecht veel waarde aan haar zelfstandigheid”"
- Hanneke de Leeuw, mantelzorger

Ik merk dat die extra aandacht mijn moeder goed doet. Ze vindt het reuzegezellig als de medewerkers van het Langer Thuis-team er zijn. Samen een boterhammetje eten is toch fijner dan alleen. Voor mijn schoonzus en mij als mantelzorgers is het ook veel waard. Ik ben duidelijk minder tijd kwijt aan de zorggerichte zaken. Voorheen zocht ik bijvoorbeeld haar kleren uit, deed ik de was, hielp ik haar met allerlei kleine dingen. Nu kom ik nog steeds wel twee tot drie keer per week langs, maar dat is nu vaker ook gewoon voor de gezelligheid. Mijn moeder belt me minder dan vroeger, en om andere dingen. Ze is veel rustiger op de dagen dat iemand van Langer Thuis bij haar is geweest.

De allergrootste meerwaarde is wel dat mijn moeder door de extra hulp van Langer Thuis langer in haar appartement kan blijven wonen. Ze is best een beetje een ‘eigenheimer’ en hecht veel waarde aan haar zelfstandigheid en vrijheid. Vijf jaar geleden was er al veel overredingskracht voor nodig om haar en mijn vader naar dit gelijkvloerse appartement op De Hooghe Camp te krijgen. Nog geen jaar later overleed mijn vader. Mijn moeder woont sindsdien alleen, maar heeft in het complex gelukkig veel leuke vriendschappen opgedaan.

Verhuizen naar een verpleeghuis zou mijn moeder echt heel erg vinden. We zijn een keer samen naar een dagbesteding geweest om te kijken en dat vond ze al vreselijk. In haar appartement voelt ze zich thuis, is ze op haar plek, heeft ze haar contacten. We zijn heel blij dat ze door de extra zorg van Langer Thuis nu misschien nog wel jaren zo kan wonen.”

Meer weten over Langer Thuis

Wilt u weten wat het Langer Thuis-pakket inhoudt, wanneer u van de dienst gebruik kunt maken en wat de kosten zijn?

Langer Thuis