We heart Society

Weheartsociety (voorheen Community Songwriting) is een samenwerkingsproject tussen de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en AxionContinu. In dit project komen een muziekstudent en een bewoner van een zorgcentrum samen. Aan de hand van verhalen van bewoners worden door de studenten bijzondere voorstellingen gemaakt, vaak door middel van muziek maar soms ook door gebruik te maken van filmbeelden.

De studenten worden een op een aan een bewoner van een zorginstelling gekoppeld en gaan met elkaar in gesprek. De uitwerking van de compositie, libretto (tekst) en/of beeld komt voort uit dit contact. Bij iedere ontmoeting staat een thema centraal dat voor beide culturen relevant is, zoals geluk, liefde of tijdreizen. De duo's beginnen als vreemden, en komen voor elkaar vaak “uit een andere wereld”. Aan het begin van het project vallen de verschillen op zoals leeftijd, interesses en mediagebruik, maar na de introductie van het thema en de gesprekken daarover ontstaat er steeds meer een gedeelde basis. De studenten en ouderen groeien naar elkaar toe en zijn daardoor beter in staat om verdieping op te zoeken voor het eindresultaat. De voorstellingen worden vervolgens op locatie uitgevoerd door (semi-) beroepsmuzikanten. Er is allereerst een kleine, intieme voorstelling op de kamer/woning van de bewoner. Later op de dag wordt de voorstelling nog een keer uitgevoerd in een algemene ruimte voor een groot publiek. Het is ontroerend, en soms ook emotioneel, om te zien wat dit project doet met de deelnemers. Het raakt zowel de studenten als de bewoners maar ook het publiek en het betrokken personeel uit de zorg.

Bedenker en begeleider van het project is Ferdinand Boland, docent en studieleider Bachelor of Music aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afdeling Muziek en Technologie.
De afgelopen edities van Weheartsociety zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Stichting M.A.O.C. Gravin van Bylandt, Stichting Carel Nengerman Fonds en de K.F.Hein Stichting.

U kunt hier een video over dit project bekijken. Ook heeft Weheartsociety een eigen facebookpagina, die u hier kunt vinden.