Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

B7 A9131

Samen de keuken in, bouwen aan een gemeenschap

Hoe maak je van de nood een deugd? Bij woonzorgcentrum De Componist koken familieleden de warme maaltijd als de zorg krap bezet is. Iedereen geniet. Ook mooi: bewoners, zorgmedewerkers en hun familie worden steeds meer een gemeenschap.

In de open keuken van woning 14 van De Componist staan de pannen te pruttelen op de kookplaat. Giuseppina Pireddu en Marc Pluijmaekers testen de pasta. “Nog iets te hard”, oordeelt Marc.

De twee, echtgenote en schoonzoon van een van de zes bewoners, verzorgen hier vanavond het eten. Op het menu: pasta bolognese volgens eigen recept. De saus en de gehaktballetjes zien er heerlijk uit, maar die gele blokjes, is dat…? Marc trekt een vies gezicht: “Ananas? Nee joh, dat is knolselderij.”

Giuseppina en Marc zijn lid van de eerste kookgroep bij De Componist. Het idee daarvoor borrelde afgelopen voorjaar op tijdens een familieberaad met het zorgteam. Toen deden EVV’ers Anita van der Kieft en Astrid Kiers een oproep: alsjeblieft, help ons met de maaltijd als we krap zitten. Het personeelstekort deed De Componist al regelmatig piepen en kraken en dan kwamen de zomervakanties er ook nog aan. Frank Verborg – zijn schoonmoeder woont hier - stak zijn vinger op: “Ik voel een appgroep aankomen.”

Die appgroep was er snel. En hij werkt als een trein. Is de nood aan de man, dan regelen zorgmedewerkers en familieleden in no time samen dat iemand een gezonde, smakelijke maaltijd kookt. De zorg is zielsgelukkig met de hulp van de familie. EV’er Marjan Grootendorst: “Ze hebben het goed voor elkaar, zó fijn.”

Handje toesteken

De leden van de kookgroep zijn niet de enige familieleden die geregeld een handje toesteken in de huiskamer. Steven Roelandt waait bijna elke dag rond etenstijd binnen. “Mijn moeder heeft waarschijnlijk niet lang meer. Ik wil veel tijd met haar doorbrengen”, vertelt hij, terwijl hij servetten en bestek neerlegt en de bewoners zachtjes naar hun vaste plekje dirigeert. Dat hij zich in de huiskamer ook nuttig maakt, spreekt voor Steven vanzelf. “Je moet eens zien hoe razend druk de zorgmedewerkers zijn, zeker als de bewoners een voor een naar bed worden gebracht. Dan blijf ik in de huiskamer, doe een spelletje met de mensen en houd een oogje in het zeil.”

Frank Verborg ziet het graag, die betrokkenheid van familie op de huiskamer. “Iedereen wordt er beter van. We delen de gezelligheid, zien samen om naar de bewoners. Dit is geen corvee, maar bouwen aan een gemeenschap.”

B7 A9252

Hollandse pot

Ze komt van Sardinië, vertelt Giuseppina terwijl ze elk bord pasta met een gulle schep saus overgiet. Toegegeven, ze kookt het liefst Italiaans. “Maar Hollandse pot maak ik gewoon met een Italiaanse twist”, zegt ze. “Gelukkig vinden de bewoners alles lekker.”

Zijn schoonmoeder is 76 en de fanatiekste van de kookgroep, zegt Marc. “Eigenlijk zou ze het wat rustiger aan moeten doen. Ze kan alleen geen nee zeggen. Daarom sta ik ook af en toe in de keuken.” Met veel plezier, voegt hij eraan toe. “Ik houd van koken en ben dankbaar als de bewoners zeggen dat ze lekker hebben gegeten. Fijn dat we dit kunnen doen.”