Mantelzorgers
Mantelzorgers staan het dichtst bij hun naaste en blijven betrokken bij hun leven, ook na de verhuizing naar het woonzorgcentrum. In deze rubriek vertellen mantelzorgers hoe zij dat doen.
Nicolien Brommersma en haar partner Floor Nefkens koken geregeld de warme maaltijd in de woning van haar moeder in Voorveldse Hof. “Het is fijn om zo weer samen te eten,” zegt Floor. Nicolien: “Aan tafel leren we ook haar huisgenoten goed kennen.”
Mevrouw Brommersma-Brouwer (92) is half mei verhuisd naar dit woonzorgcentrum. “We waren zo blij dat er hier voor haar een plekje was,” zegt dochter Nicolien.
Haar vader en moeder woonden een aantal jaren redelijk zelfstandig in een appartement in De Drie Ringen, ook een locatie van AxionContinu. Nadat haar vader overleed, bleef haar moeder achter in deze woning. “Ze vereenzaamde. Er werd een paar keer per week iets georganiseerd en dan werd ze opgehaald. De zorgmedewerkers deden hun best. Maar ze zat het grootste deel van de dag alleen in het appartement en je zag dat ze niet gelukkig was.”
Voorkeur
Nicolien, die in Brabant woont, bezoekt haar moeder eens per week. Zij en haar zus maakten zich steeds meer zorgen toen haar moeder nog in De Drie Ringen woonde. Mevrouw Brommersma heeft dementie als gevolg van tia’s. “De Drie Ringen was niet meer de goede plek voor haar. We zochten een verpleeghuis waar zij met meer mensen samenwoont.”
Gelukkig kon zij verhuizen naar Voorveldse Hof, een locatie die hun voorkeur had omdat het in de buurt is waar ze vijftig jaar heeft gewoond. Zo kunnen oude bekenden gemakkelijker eens langskomen.
In Voorveldse Hof is haar moeder erg opgeleefd. “Zij houdt van gezelligheid en hier heeft ze altijd mensen om zich heen. Dat vindt ze erg fijn. Als we weggaan is ze niet meer verdrietig.” Mevrouw Brommersma vertelt bij de koffie buiten in het zonnetje dat ze een mooie kamer heeft en lacht.
Koken
Voor Nicolien en haar zus viel er een zorg weg. Het was wel even zoeken hoe het er precies aan toegaat in het kleinschalig wonen. Wat kan en mag familie doen?
Floor: “We kregen een brief met de vraag of we in de zomer af en toe wilden bijspringen. Een logische vraag als veel medewerkers op vakantie zijn. Zo zijn we gaan koken. Het mooie is dat je zo weer samen aan tafel eet, zoals je dat vroeger ook deed.” Dat daarmee medewerkers even worden ontlast is een mooie bijkomstigheid.
Tot ze de brief kregen, wisten ze niet dat dit mogelijk was om in de woning te helpen. “Mijn zus is eerste contactpersoon en had het kennismakingsgesprek. Misschien is het wel ter sprake gekomen, dat weet ik niet. Je aandacht gaat op dat moment uit naar andere zaken,” zegt Nicolien.
Bijspringen
Zij blijven zeker met enige regelmaat koken voor de bewoners in de woning. Floor kan zich voorstellen dat ook andere families niet weten dat je kunt bijspringen. “Het zou handig zijn als er brief zou zijn die de eerste contactpersoon met de rest van de familie kan delen. Met wat voorbeelden van wat je zou kunnen doen. Die brief kun je op Familienet zetten.”