Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

18acoktober23

Langer zelfstandig dankzij steunpunten

Extra handjes nodig bij het ophangen van een lamp? Iemand kunnen inschakelen om een stukje naar die gezellige bingo te wandelen? Of om bijvoorbeeld samen naar de markt te gaan? De drie steunpunten van AxionContinu bieden sinds enige tijd uitkomst. Extra voordeel: zelfstandig blijven wonen wordt dankzij de steunpunten een stukje makkelijker.

De sfeer zit er goed in, op een zaterdag in de recreatieruimte van woonzorgcentrum Mariënstein. De bezoekers van een muzikale middag, georganiseerd door steunpunt BuurSaam in IJsselstein, deinen heerlijk mee op het ritme van Oud-Hollandse krakers. De dj voelt perfect aan welke nummers in de smaak vallen, sommige danslustigen beginnen zelfs aan een polonaise. Mevrouw Oude Veldhuis geniet in haar rolstoel. Ze woont in een aanleunwoning in De Hooghe Camp, maar komt graag naar activiteiten in Mariënstein. “In m’n eentje lukt dat niet, gelukkig haalt Irene me vaak op. Het is fijn om een vertrouwd gezicht te zien.”

Het breekt de dag

Irene is Irene Verheul. Ze deed als vrijwilliger al veel in Mariënstein, maar is zich daarnaast ook nog gaan inzetten voor het steunpunt. Of het nu gaat om het ophalen van bewoners, voor de koffie zorgen bij het zangkoor of in de theetuin even een praatje maken met een ‘gast’ uit het dorp. Het kost alles bij elkaar flink wat uurtjes tijd, maar ze heeft het er graag voor over. “Er even tussenuit kunnen breekt de dag, ook bewoners van een aanleunwoning kunnen eenzaam zijn. En ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen. Mijn man zegt weleens: dit had je veertig jaar geleden al moeten doen!”

18acoktober23

Samen met één rollator

Vrijwilligerscoördinator Tineke Zwambag is blij met de toeloop. Ze wijst naar twee dames van wie er eentje achterstevoren op een rollator zit en geduwd woord door de ander. “Dat zijn buren die samen hier naartoe komen en het enorm naar hun zin hebben, geweldig toch. Tijdens activiteiten peilen we of bezoekers thuis ergens hulp bij kunnen gebruiken en of wij daarin iets kunnen betekenen.”

20acoktober23
"“Mensen krijgen meer contacten, bewegen meer en raken sociaal betrokken.”"
- Tineke Zwambag

Sociaal betrokken

Ze ziet de belangstelling voor deelname aan de vele activiteiten groeien. “Ons restaurant is alle avonden open voor iedereen en het zit echt vol. We zijn ook gaan samenwerken met De Zonnebloem en Eetbaar IJsselstein, onder meer voor het organiseren van een thee-uurtje in onze theetuin tijdens de zomermaanden.”
Het nut van de steunpunten is voor haar overduidelijk. “Mensen krijgen meer contacten, bewegen meer en raken sociaal betrokken. Ze voelen zich minder eenzaam en kunnen dankzij onze inspanningen langer zelfstandig wonen.”

Onze steunpunten

AxionContinu heeft drie steunpunten. In De Bijnkerhoek in Utrecht staan de activiteiten met een spelmiddag en een koffieochtend nog in de kinderschoenen. Momenteel wordt bekeken aan welke activiteiten behoefte is. Bij BuurSaam in IJsselstein zijn inmiddels zo’n dertig vrijwilligers actief en bezoeken ongeveer vijftig bewoners, ook van de aanleunwoningen bij Mariënstein, uiteenlopende activiteiten. In De Schutse in Lopik kunnen bewoners terecht bij steunpunt De Waard, vooral voor één-op-éen activiteiten, zoals wandelen, boodschappen doen, tuinonderhoud en administratieve hulp.

Tuinschuur

Via het steunpunt De Waard met 25 vrijwilligers zijn al 110 matches tot stand gebracht, zoals tussen vrijwilliger George de Jong en Benschopper John van de Pieterman. George hielp John met het in elkaar zetten van een tuinschuur. “Mijn gezondheid is niet best meer en in m’n eentje lukt zoiets niet. Via Hetty Vader van het steunpunt kwam ik in contact met George en daar was ik heel blij mee.”
De mannen hadden direct een klik en tijdens drie keer samen klussen stond de schuur. George: “Ik ben 25 jaar timmerman geweest en kan goed technische tekeningen lezen. Vanaf het begin ben ik bij het steunpunt betrokken, als ik tijd en zin heb spring ik graag bij. Het doet goed om anderen te kunnen helpen.”
Samen hebben ze veel schik gehad. George lacht: “we zijn allebei even gek.”

11acoktober23

Woont u zelfstandig en kunt u hulp gebruiken? Of wilt u vrijwilliger worden bij een steunpunt? Bekijk dan hier onze webpagina over onze steunpunten.