Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

6 I3 A0338

Kun je zingen, zing dan mee

De beste initiatieven zijn vaak de eenvoudigste. Vrijwilligerskoor A MeeZing is een perfect voorbeeld. Zijn er mensen die zingen leuk vinden? Hup, dan gaan we gewoon beginnen

Het begon een paar jaar terug tijdens Kerstmis. In woonzorgcentrum Voorhoeve zingen vrijwilligers en medewerkers dan traditiegetrouw voor de bewoners, met een klein concertje op de grote trap. Een paar vrijwilligers dachten: verhip, waarom beginnen we geen koortje?
Yes!

Grauwsluier weg

Maar toen kwam corona, die een grauwsluier trok over alles wat leuk was. Initiatief dus noodgedwongen in de koelkast, tot corona eindelijk z’n biezen pakte. Samen zingen kon weer! Met de laatste kerst werd het idee op de grote trap nieuw leven ingeblazen, onder meer door vrijwilligers Riek van den Tempel, Anneke Pompen en Petra Halfman. Vrijwilligerscoördinator Monique den Boer pakte het idee enthousiast op en binnen de kortste keren stond er een koor met de fantastische naam A MeeZing. “Want dat doen we, meezingen,” vertelt Monique vlak voor de tweede uitvoering van het koor in De Wartburg.

Het eerste concert vond plaats in Voorhoeve en voor komende tijd zijn er al uitvoeringen gepland, zoals in Voorveldse Hof en De Schutse. “Ik zorg voor karaokeversies van de liedjes, probeer iets te doen dat op dirigeren lijkt en iedereen kan vervolgens meezingen. Voor het publiek hebben we boekjes met de teksten.”

Verjaardagslied

Vandaag is toevallig ‘nieuweling’ Wil Veen jarig en smeren de koorleden voordat het ‘echte werk’ begint spontaan hun stemmen in een verzamelruimte met een verjaardagslied. Klinkt al prima. “En ik zing zelf helemaal niet,” zegt Petra lachend. “Nou ja, alleen onder de douche, met carnaval en tijdens de bingo.”

Haar maatje Riek heeft wel ervaring. “Ik heb samen met Anneke liedjes aangeleverd van het koor waar ik zelf in zing. Dit is heerlijk om te doen. De bewoners herkennen de liedjes, je ziet ze stralen.”

Welkomstlied

Op het repertoire staan niet alleen klassiekers als ‘ Sophietje’ en ‘Mijn wiegie was een stijfselkissie’ maar ook eigentijdse meezingers van onder meer Frans Bauer, Heddy Lester en Imca Marina. Die worden pas gezongen na een door Monique hoogstpersoonlijk geschreven welkomstlied, op de noten van ‘Als ik boven op de Dom kom’.

Dan zit de sfeer er al direct in. Koor én publiek hebben het naar hun zin, dat is zowel te zien als te horen. En dat is dus precies de bedoeling. “Het komt de bewoners ten goede en maakt het werk voor onze vrijwilligers alleen maar leuker. De onderlinge binding wordt ook sterker en dat vind ik superbelangrijk als vrijwilligerscoördinator.”

6 I3 A0366

Hechte band

Petra en Riek geven haar groot gelijk. Riek: “Vrijwilligers in Voorhoeve hebben al een hechte band, via het zingen leren we nu ook andere vrijwilligers kennen.”
Je mag het duo gerust beroepsvrijwilligers noemen. Petra: “We doen heel veel: meegaan met uitstapjes, helpen met bloemschikken en knutselen, dansen… maar we doen het allemaal uit liefde.”
Na een half uur is er een kleine pauze en worden er drankjes rondgedeeld… ook al door vrijwilligers. In het publiek zit Saskia Hoogkamer, kersverse manager Welzijn en Vrijwilligers. “Ik probeer regelmatig bij activiteiten aanwezig te zijn. Dit koor vind ik echt een goed initiatief. Laagdrempelig iets goeds voor anderen doen en tegelijk samen iets moois beleven. Top!’’