Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Knakworsten

Lies Orthmann is casemanager dementie bij AxionContinu. Zij komt bij mensen thuis. Hier beschrijft zij een ontmoeting met een van haar cliënten.

Deze dame, dik in de 90, woont nog zelfstandig in een klein dorpje. In haar kleine woonkeuken brengt ze hele dagen door. Breien, puzzeltje en een leuk praatje. De zoete inval zou zij niet willen missen. Met twaalf kinderen was haar leven altijd druk, vervuld en zij zorgde graag voor iedereen.

Zorg in verhalen Knakworsten

Dat de dementie haar dagelijks plaagt, merkt zij gelukkig niet. In haar beleving is zij zeer zelfstandig en gaat alles goed. De zorgen van haar kinderen vindt ze onnodig, net zoals de aangeboden zorg om haar thuis te helpen, ze kan het tenslotte toch prima zelf?!

Haar prachtige felblauwe ogen kijken mij fel aan van boven haar even blauwe sjaal. Geen hulp in de huishouding, of een maaltijdenservice, geen zuster, ergotherapeut, vrijwilliger of dagbesteding komt erin.

Ik mag overigens nooit vertrekken zonder een blikje knakworsten. Want hoewel wij niet voor haar mogen zorgen, doet zij dat nog altijd graag voor anderen. “Je moet een beetje lief zijn voor elkaar, het zijn de kleine dingen die het doen”, zegt ze bij ons afscheid. Een waarheid als een koe!

Hopelijk laat ze haar kinderen en ons op een dag een beetje voor haar zorgen, zoals zij altijd voor anderen deed.

Meer over dementie

Mensen met (beginnende) dementie en hun naasten kunnen hulp en ondersteuning krijgen van een Mobiel Geriatrisch Team (MGT) van AxionContinu. Een team bestaat uit een casemanager, specialist ouderengeneeskunde (arts) en een psycholoog. Samen kijken zij wat er aan de hand is en hoe iemand zo lang mogelijk verantwoord thuis kan blijven wonen. Lees meer over thuis wonen met dementie.

Lees de Kennisreeks Dementie