Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Joke en Anneke: besties in De Wartburg

Anneke van Barneveld (93) en Joke Geurtsen (95) wonen in een serviceappartement in De Wartburg in Utrecht. Anneke: “We wonen hier naar ons zin. Er zijn ook haken en ogen, maar dat is overal.”

We hebben afgesproken in het appartement van Joke. Ze zijn beste vriendinnen maar wisten eerst van elkaar niet dat ze in De Wartburg woonden. Anneke: “We kennen elkaar van dansles bij De Rijk in Utrecht. We waren zeventien. Ik woonde in Oog in Al, zij in de Rijnlaan.”

Zorg in verhalen Joke en Anneke Serviceappartementen 2

Toen ze trouwden, verloren ze elkaar uit het oog. Joke is altijd in Utrecht blijven wonen, Anneke verhuisde met haar man naar Arnhem en later Loosdrecht. “Toen hij overleed leek het me een goed idee om naar Utrecht terug te keren. Terug naar af.”

Ze kwamen elkaar tegen op een bridgeclubje, maar herkenden elkaar eerst niet. Joke vertelde Anneke dat ze zich had ingeschreven voor een appartement in De Wartburg, nadat ook haar man was overleden. Anneke woonde er al en zei kom een keer bij me kijken. Toen ze herinneringen ophaalden, viel het kwartje.

De hernieuwde vriendschap voelde als een kers op de taart. Ze zoeken vaak elkaars gezelschap op, houden van een glaasje op zijn tijd, en ondernemen veel samen, zoals wandelen naar restaurant Op Roose aan het Amsterdam Rijnkanaal om daar op het terras te zitten toen dat nog kon voor de lockdown.

Ze hebben allebei corona gehad tijdens de eerste golf in maart 2020. Joke: “Ik heb tien dagen in het ziekenhuis gelegen, niet op de ic gelukkig, ik ben nog altijd snel moe.” Anneke: “Ik lag hier thuis maar voelde me beroerd. Dan is de zorg die je kunt krijgen perfect. Dat was ook het geval toen ik aan mijn ogen was geopereerd.” Anneke’s zicht is zeer beperkt, ze heeft een oogaandoening.

Joke: “De bewoners houden elkaar goed in de gaten, al loop je niet bij iedereen de deur plat. Maar dat vreemden niet zomaar binnen kunnen lopen voelt wel veilig.” Anneke: “De meeste mensen die hier wonen komen uit Utrecht en het zijn bijna allemaal vrouwen alleen. Het is wel duidelijk wie het sterke geslacht is.” Ze gniffelen allebei.

AxionContinu verhuurt 377 serviceappartementen. Op twee locaties in Utrecht (De Bijnkershoek en De Wartburg), één in IJsselstein (De Hooghe Camp) en één in Lopik (Schutseplein) kunnen ouderen zelfstandig wonen en gebruik maken van thuiszorg als dat nodig is. Yvonne Krajnc en Inge Vestjens zijn de woonconsulenten die alles rond de verhuur regelen.

Inge: “De serviceappartementen zijn er voor mensen vanaf 55 jaar in Utrecht en in IJsselstein en Lopik vanaf 65 jaar. Je hoeft geen aandoening of indicatie te hebben om in aanmerking te komen, maar een indicatie kan wel voorrang geven. Wie zich bij ons aanmeldt, komt op een wachtlijst. De gemiddelde wachttijd is nu ongeveer twee jaar. We kijken of iemand in staat is zelfstandig te wonen. Wie in een serviceappartement woont, kan van faciliteiten en ondersteuning gebruik maken. Maar het moet verantwoord zijn.”

Yvonne: “We proberen altijd rekening te houden met woonwensen. Sommigen willen op de begane grond wonen, anderen juist op een etage. We hebben appartementen met verschillende groottes en inrichtingen. Uiteraard is er eerst een bezichtiging en iemand kan weigeren zonder te zakken op de wachtlijst.”

Inge: “We kijken ook naar inkomen en vermogen. Mensen moeten de huur goed kunnen opbrengen, zonder in de problemen te komen.”

Yvonne: “Een groot aantal serviceappartementen in De Wartburg zijn vrije sector appartementen. Die worden verhuurd vanaf circa 800 euro per maand, waarbij nog servicekosten komen voor bijvoorbeeld ramen wassen en het alarmeringssysteem. De andere appartementen zijn sociale huurwoningen. Die zijn zo’n 100 euro per maand goedkoper. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je in Utrecht ingeschreven staan bij Woningnet. En er zijn voorwaarden aan inkomen en vermogen.”

Inge: “We horen mensen bij een eerste bezichtiging geregeld zeggen dat ze er eigenlijk nog niet aan toe zijn om te verhuizen. Maar als mensen er eenmaal wonen, zijn ze vaak blij dat ze de stap naar een appartement op tijd gezet hebben. Je kunt beter verhuizen als je nog redelijk fit bent en een eigen keuze hebt.”

Dit artikel verscheen eerder in ContACt, zomer 2021.

Meer informatie

Kijk op onze pagina Serviceappartementen. Of e-mail met de woonconsulenten: verhuuradministratie@axioncontinu.nl voor aanvullende informatie.