Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Een mooie dag voor iedereen

Een fijn en goed leven, het liefst in je eigen huis. Welke senior wil dat nou niet? De zeven Dagactiviteitencentra van AxionContinu in Utrecht, IJsselstein en Lopik bezorgen ouderen een mooie dag én maken het mogelijk dat ze langer thuis blijven wonen.

Maandagmorgen, half elf. Vanachter een paar deuren in het Utrechtse woonzorgcentrum De Bijnkershoek dwarrelen vrolijke geluiden de gang in. Flarden van gesprekken in verschillende talen, muziek, gelach, het gerinkel van koffiekopjes - activiteitenbegeleider Şeyma Alp hoort het allemaal met een glimlach aan. Zo klinkt dus de optelsom van samenzijn, ruimte voor de eigen taal en cultuur en activiteiten die ieders lijf en koppie goed doen, wil ze maar zeggen.

Om die optelsom draait het bij de drie dagactiviteitencentra in De Bijnkershoek. Mannen en vrouwen met een Nederlandse, Turkse en Marokkaanse achtergrond zijn er op doordeweekse dagen welkom. Marokkaanse en Turkse vrouwen gaan graag naar De Medina, voor mannen met die achtergrond is er sinds kort de Diyar. “Een uitkomst voor deze generatie, die niet altijd goed Nederlands spreekt en graag tradities zoals bidden in ere houdt”, aldus Şeyma.

Geheugenproblemen

De bezoekers mogen onderling verschillen, ze zijn om dezelfde redenen hier. “Veel mensen hebben geheugenproblemen, zijn eenzaam en missen bezigheden en structuur in de dag. Bij De Medina komen vooral Marokkaanse en Turkse vrouwen die na het overlijden van hun man een geïsoleerd bestaan leiden”, legt Şeyma uit. “De stap hierheen is voor hen spannend, soms zelfs een uitdaging. Maar eenmaal hier bloeien ze helemaal op en willen ze niet meer weg.”

Dat de medewerkers mooie dingen laten gebeuren zie je eigenlijk aan de gezichten van alle cliënten als ze tegen vieren naar huis gaan. Een en al glimlach. Hoe doen Şeyma en haar collega’s dat? Ze laat de grote ruimtes zien waar bezoekers elkaar treffen voor het dagprogramma. Het zijn grote, maar knusse huiskamers, met tapijten, banken en wanddecoratie. Langs de wandkasten met spelletjes en creatieve materialen. Spullen voor de ochtendgym zijn er ook, de verse ingrediënten voor de lunch aan de grote tafel staan al klaar. Şeyma wijst naar buiten: “Binnenkort krijgen we een moestuin. Kunnen we met de cliënten onze eigen groentes kweken en oogsten.”

Denkspellen

Het dagprogramma is grotendeels in groepsverband, maar niets is verplicht. ’s Morgens wordt er gewandeld of gesport, activiteiten zoals kleuren en knutselen staan ’s middags op het programma. Ook spelletjes zijn populair, vertelt Seyma. “We doen allerlei denkspellen, maar ook spellen die cliënten meenemen naar het verleden. Vragen we naar hun favoriete kinderliedjes, dan raken ze als vanzelf in gesprek over hun jeugd. Mooi om te zien.”

Gezellige bedrijvigheid

Ook bij De Gildenborgh heerst gezellige bedrijvigheid. Het dagactiviteitencentrum biedt plek aan twee groepen, een voor Nederlandse mannen en vrouwen, een voor Marokkaanse vrouwen. Veel bezoekers hebben dementie, maar er zijn ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

De Gildenborgh is een sportieve en culturele dagbesteding, vertelt senior medewerker Lene Kleuver. “We hebben een eigen, goed uitgeruste sportruimte, maar als het even kan, zijn we buiten. Met een club vrijwilligers wandelen we graag naar Park Transwijk en de stadsboerderij hier vlakbij.” Ook op cultureel vlak is bij De Gildenborgh veel te doen. Lene somt een paar activiteiten op: “Schilderen, samen een museum bezoeken of naar een concert luisteren met een lekker stuk appeltaart erbij.”

Maar wat deze locatie echt uniek maakt is het Alzheimerkoor. Lene vertelt er enthousiast over: “We zingen elke woensdagochtend, met professionals die ons begeleiden. En af en toe geven we ergens een concert. Allemaal heerlijk om te doen.”

Bezoekers kunnen zo de hele dag in de weer zijn, maar gelegenheid voor een dutje is er ook. Lene ziet elke dag wel een paar mensen in de rustruimte een uiltje knappen. “Even ontprikkelen, ook belangrijk.”

Langer thuis wonen

De Gildenborgh is meer dan alleen een plek om bezig te zijn, benadrukt Lene. “Dagbesteding helpt mensen om langer thuis te kunnen wonen. Hier kijken mensen naar je om. We houden onze bezoekers goed in de gaten. Zijn ze afgevallen, hebben ze blauwe plekken, misschien door een val? Als wij een verandering signaleren, nemen we contact op met de casemanager.”

Lene merkt ook: mantelzorgers zijn blij als hun naaste eenmaal bij De Gildenborgh komt. “Als je 24 uur per dag voor iemand zorgt is het een verlichting dat diegene een dag per week elders onder de pannen is. Even tijd voor jezelf, zorgenvrij zijn. Zo houd je het langer vol.”

Naam: Şule Kürklü-Inci
Leeftijd:
74 jaar
Gaat naar Dagactiviteitencentrum De Medina omdat:
“Sinds het overlijden van mijn man in 2015 voelde ik me eenzaam. Ik had weinig contact met anderen. Hier ontmoet ik mensen en heb ik afleiding.”
Hoe vaak:
3 dagen per week
Favoriete activiteit:
“Creatief bezig zijn, kleurplaten maken, samen koffiedrinken, ik vind alles leuk!”
Wordt blij van:
“De gezelligheid.”

Naam: Henk Schmidt
Leeftijd
: 74 jaar
Gaat naar Dagactiviteitencentrum De Gildenborgh omdat:
“Vroeger voetbalde ik en was ik vaak op de tuin. Dat gaat niet meer. Het is ook fijn voor mijn vrouw, die ook niet meer zo piep is. Ze zorgt al heel lang voor me en heeft wat tijd voor zichzelf als ik hier ben.”
Hoe vaak:
2 dagen per week
Favoriete activiteit
: “Woordzoekers. Ik geniet ook van een potje kaarten en de gym.”
Wordt blij van:
“Met anderen naar een wedstrijd van FC Utrecht kijken.”

Naam: Riet Wernert
Leeftijd:
79 jaar
Gaat naar Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek omdat:
“Ik woon alleen. Mijn zoon helpt heel goed, hoor, maar ik ben graag onder de mensen.
Hoe vaak:
2 dagen per week
Favoriete activiteit:
“Rummikub. En bingo. Fanatiek? Nee, dat ben ik niet. Ik vind het gewoon leuk om die kaart vol te krijgen.”
Wordt blij van:
“Hier zijn. Ik zou elke dag wel willen. Het busje haalt me rond half tien op, maar ik zit al om 9 uur op de uitkijk.”