Al twintig jaar de dagen kwaliteit geven
Geen dagen toevoegen aan het leven, maar leven toevoegen aan de dagen. Het zijn vaak aangehaalde woorden van de Britse verpleegkundige Cicely Saunders, perfect van toepassing op het hospice in IJsselstein dat in 2021 het twintigjarig bestaan vierde.
In die twintig jaar is veel veranderd. Rond de eeuwwisseling wist bijna niemand wat palliatieve zorg inhield. In de loop der jaren nam de kennis van de zorg voor ongeneeslijk zieken enorm toe, ook in het hospice. En die kennis blijft inmiddels niet binnenskamers. “De divisie Thuis is bezig met het opzetten van een palliatief team, twee medewerkers van het hospice zijn daar naartoe gegaan om hun kennis en ervaring te delen,” zegt specialist ouderengeneeskunde Gereliza Luijendijk.

Visies vergelijken
Alle huizen van AxionContinu geven palliatieve zorg, maar die is niet altijd zo complex als in het hospice. “De zorg bestrijkt vier domeinen: het lichaam en de geest, sociale problemen die kunnen ontstaan en, heel belangrijk, zingeving. We willen oog hebben voor al die onderdelen.” Goede zorg is gebaat bij meerdere invalshoeken, dus Gereliza introduceerde in 2018 een wekelijks overleg met verpleging en geestelijke verzorging. “Dat is een gelegenheid voor het delen van onze visies. De geestelijk verzorger is bijvoorbeeld heel sterk in het duiden van emoties, dat verhoogt de kwaliteit van een behandeling.”
Nazorg
Nazorggesprekken voor nabestaanden bestonden nog niet toen Gereliza ruim elf jaar geleden begon bij het hospice. “Maar na een overlijden is het verhaal voor dierbaren nog niet afgelopen. Een afscheid gaat vaak gepaard met hectiek en heftige emoties, dat is geen geschikt moment voor een beschouwend gesprek. Maar veel mensen vinden het fijn om wat later te praten over hoe ze de periode hier hebben ervaren en hoe het ze verder is vergaan.”
Onmisbare vrijwilligers
Het hospice biedt ruimte aan vijf gasten en telt evenzoveel verpleegkundigen. Het aantal vrijwilligers groeide tot ongeveer zestig. “Gelukkig willen veel mensen graag iets voor ons betekenen, zonder hun hulp zouden we het niet redden. Ze kunnen aan de slag op terreinen waar ze zich het meest op hun plek voelen: in de zorg, de tuin, met koken of klussen.”Zelf zegt Gereliza de baan van haar leven te hebben. “Het contact is intens en kan alle kanten opgaan. Maar alle emoties mogen er ook zijn, of het nou intens verdriet of grote boosheid is. Ik vind het mooi te begrijpen waarom iemand zich op een bepaalde manier voelt. Wanneer je iemand beter begrijpt, kan je die persoon zich ook beter thuis laten voelen. Dat is enorm dankbaar werk.”
Onvoorstelbaar positief
Meerdere mensen kregen voorgoed een plek in haar hart. Zoals een jongedame die binnen korte tijd zou overlijden, maar onvoorstelbaar positief bleef. “Ze zette een zonnebril op, pakte een boek en zei: ‘Ik durf het nauwelijks te zeggen, maar het voelt bijna als vakantie.’ Ongelooflijk hoe zij in het leven stond, ik zal haar de rest van mijn leven niet vergeten.”
Buitenhuiskamer
Dankzij inspanningen van de Stichting Vrienden Hospice IJsselstein krijgt het hospice ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan een ‘buitenhuiskamer’. “We krijgen een overkapping met flexibele wanden die comfortabel buiten zitten mogelijk maakt, welk weer het ook is,” zegt voorzitter Ed Booms. In de loop der jaren kon de stichting dankzij giften onder meer kamers moderniseren, televisies en comfortabele rolstoelen aanschaffen. “Ik mag wel zeggen dat we een goede reputatie hebben en er steeds meer giften binnenkomen. Ons doel is mensen comfortabel hun laatste dagen te laten slijten en dat spreekt zowel particulieren als organisaties aan.”
Dit artikel verscheen eerder in ContACt winter 2021.