Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

20241104 172412
05 nov.

Zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg voor AxionContinu

Drie locaties van AxionContinu hebben het zilveren certificaat van de Milieuthermometer Zorg behaald. De uitreiking was in De Ingelanden, waar medewerkers bewust met duurzaamheid bezig zijn. Directeur Adriaan van Engelen van het Milieuplatform Zorg
overhandigde maandag 4 november het certificaat aan Martin den Hartog, voorzitter Raad van Bestuur AxionContinu.

AxionContinu heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Het behalen van het certificaat betekent kort gezegd dat AxionContinu de CO2-uitstoot vermindert, de afvalberg verkleint, geen medicijnen in het afvalwater loost en werkt aan een gezond leefklimaat in de woonzorgcentra voor bewoners en medewerkers.

De Ingelanden, Voorhoeve en Isselwaerde hebben het certificaat behaald. Maar de maatregelen op het gebied van duurzaamheid gelden natuurlijk voor de hele organisatie, stellen duurzaamheidsadviseurs Bernard van Gisteren en Inge Jansen. Duurzaamheid wordt ook binnen AxionContinu steeds meer vanzelfsprekend.
Kunnen we plastic medicijncups vervangen door herbruikbare exemplaren van roestvrijstaal? Bestaan er handschoenen die minder schadelijk zijn? Hoe zorgen we ervoor dat er minder voedsel weggegooid wordt? Het zijn vragen die opkomen als je nadenkt over een meer duurzame manier van werken. Inge en Bernard zijn de gangmakers achter het certificaat van de Milieuthermometer. Samen met een groep zorgmedewerkers maken ze plannen en testen die uit om te komen tot een duurzame werkwijze.

Opbrengst

“In een aantal pilots hebben we al mooie resultaten behaald”, vertelt Inge. “Zo hebben we in een half jaar tijd in de zes grootkeukens van onze woonzorgcentra 3500 kilo plastic apart ingezameld. Dat wordt hergebruikt. Milieuwinst, maar ook een financieel voordeel want het wordt gratis opgehaald en verwerkt.”
Bernard geeft een ander voorbeeld van wat duurzaam werken in de praktijk betekent: “We gebruiken in de zorg heel veel wegwerphandschoenen. We zijn met leveranciers in gesprek over handschoenen die minder schadelijk zijn. Maar we willen de medewerkers ook bewust maken dat die handschoenen niet altijd nodig zijn. Bij zorg voor onze bewoners natuurlijk wel, maar is het niet altijd noodzakelijk. Bij het bereiden van maaltijden volstaat vaak het wassen van je handen met zeep. Minder afval en ook nog eens voordeliger.”

Minder voedselverspilling

En zo lopen er momenteel meerdere pilots om het werk binnen AxionContinu te verduurzamen. Inge: “Uit onderzoek in 2023 bleek dat we 26% van het ingekochte en bereide eten weggooien. Dat is al lager dan het landelijk gemiddelde dat boven de 30% ligt, maar we willen richting de 15% komen. Een hermeting in juni van dit jaar laat zien dat we op de goede weg zitten. Door beter in beeld te hebben wat er wordt gebruikt, kun je beter inkopen. Zo sluit je nog beter aan bij de wensen van de bewoner, verspil je minder voedsel en kun je het geld dat daarmee gemoeid is inzetten voor andere zaken die de zorg ten goede komen.”

Onderdeel van het werk

Duurzaam werken is enerzijds slimme oplossingen verzinnen, maar anderzijds ook iets dat medewerkers in hun dagelijkse werk kunnen doen. Bernard: “Door samen met de collega’s duurzame oplossingen te bedenken en toe te passen in de praktijk, wordt het onderdeel van het dagelijks werk. Duurzaamheid is geen project, maar een vanzelfsprekend onderdeel van onze manier van werken. Beter voor mens, organisatie en planeet.”