Vernieuwing in de wijk: Samen de zorg slimmer maken
Hoe kunnen we samen de zorg in onze wijk verbeteren? Tijdens de inspirerende bijeenkomst Samen Slimmer Doen! op 21 november in Huis van de Vrede in Utrecht stond verbinding centraal. Zoals Martin den Hartog, bestuurder van AxionContinu, treffend zei: “Niemand heeft de exacte antwoorden, maar door veel kleine stappen te zetten, kunnen we samen een grote stap maken.”
En dat is precies wat wijkbewoners, zorgprofessionals en lokale organisaties tijdens dit traject hebben laten zien. Van initiatieven zoals de rollatorbank tot innovatieve zorgprojecten zoals het reablement-programma – de eerste resultaten zijn al zichtbaar. Benieuwd hoe deze samenwerking tot stand kwam en wat het heeft opgeleverd? Lees verder!
Over het traject Samen slimmer doen!
Samen Slimmer Doen! is de naam van het IZA-traject dat door AxionContinu en samenwerkingspartners in de wijken Kanaleneiland-Noord en Oog in Al wordt uitgevoerd. Vanaf januari experimenteren zo’n veertig professionals in de zorg en de wijken samen met betrokken bewoners met verbeteringen. Wat is al goed en hoe kan het nog beter?
Wat is er bereikt?
Susan Beekman, werkzaam bij AxionContinu en leider van het traject, benadrukte dat er al een beweging zichtbaar is: “De lijntjes in de wijk worden korter. We kennen elkaar beter, wat helpt om beter samen te werken. Dit zorgt voor energie bij zowel bewoners als professionals.”
Wat heeft het traject al opgeleverd?
- Er zijn al verschillende initiatieven gestart met concrete resultaten, zoals:
- Rollatorbank: In De Bijnkershoek wordt een plan uitgewerkt om een loket in het Repair Café te openen voor het inleveren, repareren en hergebruik van rollators. Gesprekken met de gemeente zijn gaande.
- Preventieve huisbezoeken wijkverpleging: Huisbezoeken in Overvecht zijn succesvol gebleken. Er is nu een werkproces opgesteld om dit uit te breiden naar andere wijken van AxionContinu.
- Ondersteuning mantelzorgers: Een mantelzorgavond is georganiseerd, en er wordt onderzocht welke extra hulp in de wijk beschikbaar kan worden gesteld.
- Reablement: Op basis van een succesvol voorbeeld op een andere plek in het land is een programma ontwikkeld om zelfredzaamheid te versterken vanaf de aanmelding in de wijkverpleging. Een pilot is in voorbereiding.
- Intake on Me: Gezamenlijke intakes door zorgverleners (bijv. wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten) worden getest. Dit bevordert samenwerking en het zoeken naar alternatieven voor professionele zorg, zoals hulpmiddelen.
- Cliëntennetwerk in kaart brengen: Het Ecogram-model blijkt effectief om cliëntnetwerken in kaart te brengen en wordt geïntegreerd in het zorgdossier. Ook is een activiteitenlijst ontwikkeld om te bepalen welke activiteiten door het netwerk kunnen worden ondersteund.
Wat zeggen de deelnemers?
Tijdens de bijeenkomst deelden verschillende betrokkenen hun ervaringen:
- Dorothé Lucassen (wijkbewoner en oprichter van het Wilde Westen): “Ik heb waardevolle contacten opgedaan in de zorg en wijk. Bewoners hebben zoveel kennis! In Oog in Al zijn we nu zichtbaarder met activiteiten, bijvoorbeeld via een gezamenlijk boekje.”
- Nieske Heerema (Specialist Ouderengeneeskunde, net met pensioen): “Veel mensen weten niet wat er in hun wijk te doen is. Bewoners hebben waardevolle ideeën over wat beter kan rondom gezondheid en preventie.”
- Bregje Huijbers (casemanager dementie): “Ik ontdekte hoeveel er al gebeurt in de wijken. We moeten bouwen op wat er is en bestaande initiatieven versterken.”
Luchtige noot
De bijeenkomst kreeg een luchtige noot dankzij Sam Haug, dirigent van het Alzheimerkoor Eigen Wijs. Hij schreef ter plekke een lied over de dag. Aan het eind zong iedereen mee, een symbolisch moment van verbinding.
Hoe nu verder?
“De bijeenkomst was een markeringsmoment, maar zeker geen eindpunt,” aldus Susan. De beweging die we hebben gestart gaat door! We blijven bouwen aan een betere wijk door kleine stappen te zetten. Zoals Martin zei: “Dit is een vraagstuk van ons allemaal – gemeente, inwoners, welzijn en zorg. Samen maken we het mogelijk!”
Wie zijn er betrokken?
Bij het traject zijn verschillende professionals en organisaties betrokken, waaronder:
- Zorgprofessionals: AxionContinu, POH Gezondheidscentrum Kanaleneiland, POH Huisartsen Oog in Al, en Hartje Thuis.
- Gemeenschap en partners: Het Wilde Westen, U op Leeftijd, Mantelzorg Utrecht, Fysiotherapie Transwijk Utrecht, Gemeente Utrecht, Zilveren Kruis, en Sterkz.org.
- Bewoners: Wijkbewoners uit Kanaleneiland en Oog in Al
Waarom doen we dit?
De zorg staat onder druk, terwijl steeds meer ouderen thuis blijven wonen. Om dat mogelijk te maken, moeten we beter samenwerken en mensen in de buurt beter ondersteunen. Dit vraagt om samenwerking tussen bewoners, zorgprofessionals, welzijnsorganisaties en de gemeente. Zoals Martin benadrukte: "Niemand heeft de exacte antwoorden, maar door veel kleine stappen maken we samen een groot verschil."
Waar willen we naartoe?
We willen wijken waarin:
- Mensen elkaar kennen en weten waar ze terecht kunnen voor hulp of ideeën.
- Bewoners actief meedenken en bijdragen aan het verbeteren van hun buurt.
- Hulp en activiteiten in de wijk zichtbaar zijn.
- Organisaties en bewoners elkaar ondersteunen om de juiste zorg dichtbij te organiseren.