Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Iconen triageboekje
09 mei

Triageboekje voor zorgmedewerkers vernieuwd!

AxionContinu ontwikkelde in 2021 het Triageboekje Verzorgd Wonen om zorgmedewerkers een handvat te bieden als ze zich zorgen maken over een cliënt of bewoner. In 2023 is het Triageboekje vernieuwd. De inhoud is verbeterd én actueel gemaakt en het boekje is in een nieuw jasje gestoken.

Wat zie je? Wat meet je? Wat lees je?

Agaath Bruin, praktijkverpleegkundige bij AxionContinu, is lid van de Werkgroep Verzorgd Wonen, die het Triageboekje jaarlijks evalueert. ‘’We hebben extra informatie toegevoegd in de vernieuwde versie. En we hebben met de werkgroep de teksten nog eens goed doorgenomen. Bij ‘verdenking van een urineweginfectie’ hebben we nieuwe informatie toegevoegd; hier staat nu duidelijk aangegeven wat plasklachten zijn en hoe je dit kunt uitvragen. In de vorige versie hebben we ‘verdenking van een besmetting met het coronavirus’ toegevoegd. Deze informatie hebben we ook iets aangepast en in het boekje gelaten.’’ Andere thema’s die aan bod komen zijn onder andere braken en diarree, benauwdheid, onwel worden en onrustige wond.

Triageboekje afb1

Onderbuikgevoel

Agaath benadrukt dat het niet alleen om de metingen en observaties gaat: het onderbuikgevoel van de zorgmedewerker is ook belangrijk: "Een niet-pluisgevoel nemen we heel serieus. Hiervoor hebben we ook aandacht in het Triageboekje."

Handig hulpmiddel

"Triage is en blijft een spannend onderwerp. Hoe weet je of iets spoed heeft, of niet?’’ vertelt Agaath. "Daarnaast zijn er zoveel dingen waar je op moet letten bij het observeren van de bewoner of cliënt. Ondanks het digitale tijdperk vinden zorgmedewerkers het fijn om het Triageboekje op zak te hebben. Juist door zijn eenvoud vinden zij het heel toegankelijk en laagdrempelig om het boekje te raadplegen. Het Triageboekje helpt de zorgmedewerker om door een paar korte stappen een compleet beeld te schetsen van de situatie, voordat zij een arts en/of verpleegkundige raadpleegt.

Dat is ook het doel van het boekje: een optimale en efficiënte samenwerking tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen. Iedere (nieuwe) zorgmedewerker krijgt het triageboekje uitgereikt. ‘’De vorige triageboekjes waren op, dus hebben we gelijk gekeken naar de vormgeving van het boekje’’. Het vernieuwde triageboekje is ook in een nieuw jasje gestoken. Bekijk en download hier het triageboekje (2023).

Het Triageboekje is een bruikbaar hulpmiddel voor zorgmedewerkers om snel een observatie bij een bewoner te verhelderen via de volgende hoofdvragen: wat zie je? Wat meet je? En wat lees je? "Er is een overzichtslijst toegevoegd, waarop staat welke controles je moet doen, waar ook de normale waarden op staan. Je kunt als zorgmedewerker zo direct zien of deze afwijken, bijvoorbeeld bij bloedsuikerwaardes of de bloeddruk."

Positieve reacties uit het hele land

Toen Agaath Bruin een bericht op haar LinkedIn plaatste over de laatste versie van het triageboekje van AxionContinu (2021) werd ze overweldigd door positieve berichten uit heel Nederland. De reacties stroomden binnen. "Mensen van allerlei organisaties wilden het boekje hebben, ik ben geïnterviewd voor een artikel in het Tijdschrift voor Verzorgenden en ik kreeg een uitnodiging om hierover een worskhop te geven op de netwerkbijeenkomst van Waardigheid en Trots." vertelt Agaath. Lees hier het artikel van Waardigheid en Trots over het triageboekje.

Tot slot

Drie redenen om het Triageboekje te gebruiken, volgens Agaath:

- Het helpt om de klachten van de bewoner/cliënt in kaart te brengen.
- Het geeft je zelfvertrouwen, omdat je alle gegevens (de hulpvraag) al hebt zodra je een collega gaat raadplegen.
- Het draagt bij aan goede zorg op het juiste moment voor de bewoner/cliënt.

Lees hier meer over Verzorgd Wonen bij AxionContinu.