Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

MG 9873
18 aug.

Tips voor het aanvragen van wijkverpleging

Hoe vraag je wijkverpleging aan en waar moet je op letten? In dit artikel geven we uitleg en een aantal tips. Want uit een recent RIVM-onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen die voor zichzelf of voor een naaste wijkverpleging heeft aangevraagd, daar moeite mee had.

Het bleek dat het voor hen niet duidelijk was hoe het aanvragen werkt en waar zij op moeten letten. Of zij kregen te horen dat er voor hen geen plek was. Aanvragers willen hierbij graag geholpen worden.

Zes belangrijke aandachtspunten bij het aanvragen van wijkverpleging

Sandra de Goeij is zorgbemiddelaar bij de divisie Thuis van AxionContinu. Ze helpt mensen met het formuleren van hun zorgvraag. Zij geeft zes aandachtspunten die belangrijk zijn als mensen met een zorgvraag bellen.

  • Zorg dat u een concrete zorgvraag heeft. Wat lukt er niet en waarom niet?
  • Hoe lang heeft u of uw naaste naar verwachting zorg nodig? Wat kan iemand mogelijk zelf doen. Kunnen hulpmiddelen mogelijk uitkomst bieden? Zoals beugels in toilet/badkamer, douchestoel, personenalarmering.
  • Bedenk voordat u contact opneemt alvast wat familie of naasten kunnen doen. Bijvoorbeeld hulp bij uittrekken van de steunkousen.
  • Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de medische voorgeschiedenis van de zorgvrager.
  • Het is goed om te weten of de zorgvrager een langdurige zorg indicatie heeft (WLZ-indicatie) of een persoonsgebonden budget (PGB). Zo kunnen we beter aansluiten bij de zorgvraag en bekijken uit welk geldpotje de zorg betaald wordt.
  • Als een mantelzorger overbelast is, kijkt de zorgbemiddelaar samen met u welke hulp nodig is.
Lees meer Lees minder

Als de zorgvraag helder is en het wijkteam de zorg gaat bieden, vindt er altijd een intakegesprek plaats waarin de wijkverpleegkundige bekijkt welke zorg nodig en passend is. Die zorg wordt ingezet.

Hoe vraag je wijkverpleging bij AxionContinu aan?

Mensen met een zorgvraag, familie of bekenden kunnen bellen met AxionContinu,. De medewerkers van Zorgbemiddeling Thuis kunnen vragen beantwoorden en meedenken. Ze zijn te bereiken via tel. 030-2822277.

Welke zorg geeft de wijkverpleging?

Mensen kunnen terecht bij de wijkverpleging (ook wel thuiszorg genoemd) voor wondverzorging, het klaarzetten en/of toedienen van medicijnen, stomazorg en de zorg bij een katheter. Maar ook voor hulp bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen en de verzorging van de huid kan er iemand van het wijkteam bij u thuiskomen. Soms is het nodig dat een gespecialiseerd verpleegkundige naar mensen toe komt om de juiste zorg en ondersteuning te bieden, zoals voor oncologische, wondzorg en voor palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase).

Wijkteams van AxionContinu

AxionContinu heeft verspreid over Utrecht 7 wijkteams met ervaren, deskundige en betrokken medewerkers. In Leidsche Rijn heeft AxionContinu twee wijkteams die verpleging en zorg aan huis leveren. Daar hebben wij doorgaans geen wachtlijsten en kunnen we u snel helpen.

Team wijkverpleging Leidsche Rjn