Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

11 dec.

Succesvolle inzet bedsensoren op Voorhoeve

“De Momo Bedsense helpt mij om meer persoonsgerichte en daardoor betere zorg te leveren. Met de inzichten die het systeem mij geeft, kan ik betere keuzes maken”. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van Abderrahim Chaaby, die sinds een paar maanden met het Momo Bedsense-systeem werkt.''

Abderrahim (Ab voor collega’s) is EVV’er op afdeling Vreedenburg in Voorhoeve. De hele locatie werkt sinds eind augustus met de Momo Bedsense. Iedere bewoner heeft nu een sensor onder het matras liggen. Deze sensor meet of iemand in bed ligt, in welke houding en hoe rustig of onrustig iemand is. Deze gegevens zie je op een scherm (dashboard), waarop je een overzicht hebt van alle bewoners. Als je wil, kun je instellen dat je een melding krijgt als een bewoner uit bed gaat of als hij al een tijdje uit bed is. Ook kun je per bewoner zien hoe hij of zij geslapen heeft.

Ab is blij met het systeem. Het grootste voordeel ziet hij in de nachten, waar zijn collega’s geen vaste rondes meer lopen om te kijken of iedereen rustig ligt te slapen. Er hoeven geen deuren geopend te worden om te kijken of iedereen rustig ligt te slapen. Vaak werden cliënten hierdoor wakker. Zo kan iedereen rustig doorslapen en via een scherm op afstand worden de cliënten goed in de gaten gehouden. Als iemand uit bed stapt dan komt er iemand kijken of alles goed gaat.

App

Als Ab zijn dienst ’s morgens begint, pakt hij als eerste zijn telefoon erbij. “Ik kijk op de app wie er al wakker zijn en deze bewoners ga ik dan als eerste helpen”. Voorheen wist hij dat niet en maakte hij bijna altijd wel iemand wakker, die dan direct geïrriteerd was. Dat kwam de zorg en de gezelligheid niet ten goede.De informatie uit de app gebruikt Ab ook voor zijn taken als EVV’er. Als familie een vraag heeft over de nachtrust van hun naaste, dan kijkt hij in de app terug hoe de bewoner heeft geslapen. Zo kan hij de familie goed informeren of geruststellen. Als er sprake is van onrust bij bewoners, kijkt hij samen met de behandelaren naar het slaapritme. Op basis daarvan gaat hij dan zoeken of ze een bewoner bijvoorbeeld iets vroeger of later naar bed laten gaan.

Momo bedsense ab