Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Bewoner praat met robot
07 apr.

Kletsen met robot Memo

De dagbesteding van De Bijnkershoek had onlangs een bijzondere gast op bezoek: robot Memo. Memo kwam op bezoek in verband met het innovatieproject ‘Robotstories’, een project van een aantal maanden waarin creatieve schrijvers en interaction-designers samen met cliënten van de dagbesteding hebben onderzocht hoe ze een zorgrobot kunnen leren praten met ouderen met dementie. Het doel was om te kijken of een robot ook sociaal van betekenis kan zijn.

Het bleek een mooie, maar ook best ingewikkelde opdracht. De deelnemers waren blij verrast en vertelden na afloop dat ze het gesprek met Memo erg leuk hadden vonden. De robot stelde prettige vragen zoals: "Wat voor werk deed u vroeger en wat vond u leuk aan opgroeien?" Ook vonden de deelnemers dat Memo een lieve uitstraling had. “Ik heb totaal geen spijt dat ik hieraan heb meegewerkt, ik denk dat dit de toekomst wordt” zei een van hen.

Patti Meijdam, eerste verantwoordelijke Dagcentra, was ook enthousiast over het project. "Memo is echt toegespitst op de behoeften en interesse van de cliënt. Vier cliënten zijn bij dit project betrokken geweest en het resulteerde in plezier, afleiding en het belangrijkste aspect een luisterend oor. Cliënten hebben door Coronamaatregelen veel tijd in hun eentje moeten doorbrengen, hierdoor is de vraag naar gezelligheid en een luisterend oor nog groter geworden. Ik en de betrokken cliënten hopen op een vervolg met onze nieuwe vriend Memo!”

Robotstories is een project van De Nieuwe Oost / Wintertuin, Vrije Universiteit, HKU en ArtEZ i.s.m. Vitalis WoonZorg Groep en AxionContinu.