Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ramadan bijzondere maand nieuws
21 apr.

Ramadan is de mooiste maand van het jaar

Veel collega's vasten deze Ramadan-maand. Zo ook Hakima El Kaddouri, verzorgende plus in de wijk. We spreken haar aan het begin van de vastenmaand.

Hoe gaat het met je?

Het gaat goed! Het is fijn dat het niet warm is. En we kunnen wat eerder eten dan wanneer ramadan in hoogzomer valt. Ik werk in de wijk en kan mijn dienst een beetje aanpassen op de ramadan. Gelukkig woon ik in de wijk waar ik ook werk. Tijdens mijn avonddienst begin ik iets eerder en rond 8 uur ga ik even naar huis om te eten en dan ga ik rond kwart voor 9 weer de wijk in.

Ik heb in dit werk gelukkig de vrijheid om mijn dienst iets aan te passen aan mijn late avondeten. Van tevoren bespreek ik even met mijn cliënten of ik iets eerder of iets later kan komen. Natuurlijk hou rekening met de wensen van mijn cliënten. Dat gaat allemaal in goed overleg.

Krijg je veel vragen van je niet-vastende collega’s?

Ja, altijd weer dezelfde vragen! "Waarom mag je niet eten? En mag je ook de héle dag niet drinken?! Oh ik zou het echt niet kunnen!” Het is een kwestie van wennen, het gaat mij gemakkelijk af.

De meeste mensen werken toch al langer met Turkse of Marokkaanse collega’s! Die zouden het zo langzamerhand wel moeten weten. Cliënten vind ik wat anders, die zijn ouder en vergeetachtiger. Dan leg ik het elke keer weer rustig uit.

Goede daden

Tijdens Ramadan hebben moslims extra aandacht voor hun naasten en houden zich bezig met goede daden. Ik werk voor een stichting die tijdens de ramadan elke week kookt voor daklozen. Als je dakloos bent, hoef je niet te vasten. We koken niet alleen islamitische daklozen hoor, het is voor iedereen.

Wat betekent de ramadan voor jou?

Ramadan betekent echt heel veel voor me. Het is de mooiste maand van het hele jaar. Veel gezelligheid, veel samen zijn. Als familie eten we veel bij elkaar. En ik ben veel met mijn geloof bezig. Ramadan is een tijd van vergiffenis en vergeven. Als je ruzie hebt maak je het weer goed. We doen deze maand extra ons best.