Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Start Samen Slimmer Doen
25 jan.

Traject ‘Samen slimmer doen’ is gestart, denkt u mee?

Kwetsbare ouderen die zo lang mogelijk actief (fysiek en sociaal), betekenisvol én veilig thuis kunnen wonen. Met minder inzet van zorgprofessionals. Dat is de opdracht van het traject ‘Samen slimmer doen’, dat 23 januari van start ging. Als oudere of mantelzorger kunt een bijdrage leveren. Het project begint in de wijken Kanaleneiland noorden Oog in Al/ Lombok in Utrecht. Professionals vanuit huisartsenpraktijken, wijkverpleging, Langer thuis, eerstelijns expertisecentrum, dagactiviteitencentra, het hospice en zorgbemiddeling van AxionContinu doen mee.

Drie deelprojecten

De mensen gaan in groepen aan de slag met 3 vraagstukken:

  1. Hoe kunnen we op tijd signaleren dat ouderen, die nog geen zorg ontvangen, op tijd in beeld zijn als ze eventueel wel ondersteuning of zorg nodig hebben. Om zo crisissituaties te voorkomen.
  2. Hoe zorgen we voor passende zorg en ondersteuning bij nieuwe cliënten die bij AxionContinu in zorg komen. En hoe borgen we dit ook voor cliënten die al bij ons in zorg zijn. Daarbij is expliciet aandacht voor wat iemand zelf (weer) kan doen en alternatieven voor professionele hulpverlening.
  3. Hoe organiseren we passende zorg voor cliënten met een langdurige zorgbehoefte? Hierbij kun je denken aan ontlasten van mantelzorgers, inzet van het netwerk van de cliënt en door optimaal gebruik te maken van het beschikbare aanbod in de wijk.

Uitproberen wat werkt

Voor ieder vraagstuk wordt een ontwerpgroep ingericht met een afvaardiging van professionals en ouderen. De werkwijze is gericht op een andere manier van werken door middel van kleine experimenten. We beginnen niet opnieuw, we nemen mee wat al werkt en gaan kleinschalig te werk. Het traject wordt uitgevoerd in 2024. In 2025 volgt de vertaalslag naar de andere wijken in regio Utrecht.

Helpt u mee?

Woont u in Kanaleneiland of Oog in Al? Dan kunt u meedoen aan 1 van de 3 ontwerpgroepen of op een andere manier met ons meedenken. We zijn op zoek naar ouderen, mantelzorgers en andere samenwerkingspartners in de wijk. Kent of bent u zo iemand, laat het ons weten uiterlijk op 16 februari 2024. Of wilt u meer informatie? Bel met Susan Beekman via 06 36392438. Of mail uw gegeven naar kwaliteitthuis@axioncontinu.nl. Dan neemt Susan of één van de collega's contact op met u!

Het moet anders

Waarom doen we dit? We moeten de zorg anders organiseren. Dat heeft te maken met toenemende vergrijzing, mensen die langer thuis blijven wonen en krapte op de arbeidsmarkt. Daarom moeten partijen nog meer samenwerken, inzetten op preventie en zorgen dat er geen onnodige zorg plaatsvindt. Zodat mensen langer, gezond en aangenaam thuis kunnen blijven wonen en minder inzet van zorgprofessionals.

Dit traject wordt gefinancierd vanuit het wijkfonds van het Integraal Zorgakkoord (IZA).