Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Axioncontinu 0715 klein
15 aug.

Nieuw geriatrisch longrevalidatieprogramma voor COPD-Patiënten

Medewerkers van Revalidatiecentrum Domstate van Axioncontinu hebben een nieuw, multidisciplinair longrevalidatieprogramma ontwikkeld voor patiënten met ernstige COPD die te kwetsbaar zijn voor reguliere revalidatie. Het nieuwe geriatrische longrevalidatieprogramma blijkt een waardevolle aanvulling te zijn voor mensen met COPD die niet kunnen deelnemen aan reguliere longrevalidatieprogramma’s.

Het programma dat 6 tot 10 weken duurt, richt zich op gedragsverandering, spierkrachttraining en gewichtsbeheer. Uit recent onderzoek blijkt dat zowel revalidanten als zorgprofessionals het programma haalbaar en nuttig vinden. Dit nieuwe programma biedt een belangrijke aanvulling voor patiënten die anders buiten het bestaande zorgaanbod zouden vallen.

Waarom is dit programma ontwikkeld?

Bij geriatrische patiënten met ernstige COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zien we vaak een combinatie van onbedoeld gewichtsverlies en verlies van spiermassa. Deze kwetsbare groep heeft weinig energie, kan fysieke activiteiten minder lang volhouden, en loopt een groter risico op longaanvallen en ziekenhuisopnames. Na de ziekenhuisopname kunnen zij de reguliere longrevalidatieprogramma’s vaak niet volgen. Want reguliere longrevalidatieprogramma’s zijn vaak te intensief voor deze patiënten, wat kan leiden tot verdere achteruitgang. Voor hen is dus een alternatief programma nodig.

Hoe onderzoeken we de haalbaarheid en effectiviteit?

Axioncontinu heeft de waarde van het nieuwe programma onderzocht in twee fasen:

  • Deel 1: Haalbaarheidsonderzoek: Hierbij werden ervaringen van revalidanten en zorgprofessionals verzameld. Het programma blijkt haalbaar en nuttig te zijn voor de doelgroep. Revalidanten waardeerden vooral de kennis over energiemanagement en de sociale steun, al vonden sommigen het beperken van dagelijkse activiteiten uitdagend. Zorgprofessionals benadrukten het belang van een eenduidige aanpak, coaching, en 24-uurs toezicht.
  • Deel 2: Effectiviteitsonderzoek: De resultaten hiervan, gericht op kracht, lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven, volgen binnenkort.

Wat is de achtergrond en wie zijn betrokken?

Judith Ballemans, Marieke Geerars, Haniyeh Shoughiniya en Anna Bongers zijn de trekkers van het onderzoek. Zij zijn fysiotherapeut bij AxionContinu. Ook andere fysiotherapeuten waren betrokken bij de uitvoering van het onderzoek. Ze hebben eerder een onderzoek- en praktijkprijs gewonnen van Universitair Netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam),waar AxionContinu deel van uitmaakt. Met hulp van collega’s van UNO Amsterdam, hebben zij dit onderzoek opgezet en uitgevoerd.

UNO Amsterdam is het universitair netwerk ouderenzorg van Amsterdam UMC. Onderzoekers en zorgprofessionals van 22 zorgorganisaties doen samen wetenschappelijke kennis op om de zorg voor cliënten steeds verder te verbeteren.