Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Clientportaal Ouder iemand met computer mijncaress
02 mei

Met workforce management bouwen aan meer werkplezier in de zorg

Werken in de zorg betekent voor de meeste professionals werken met een onregelmatig rooster. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt én corona betekent het ook vaak: lastminute een dienst opvangen voor een collega. Hoe zorg je nu samen voor een betrouwbaar rooster én rust in het team, wetende dat er altijd calamiteiten zijn die je met elkaar moet opvangen?

Start Plan- en Flexbureau voor Verzorgd Wonen

De eerste verbetering is dat AxionContinu start met een Plan- en Flexbureau voor de divisie Verzorgd Wonen waarin alle woonzorgzentra zijn vertegenwoordigd. Dit team gaat de zorgteams ondersteunen bij het invullen van diensten door uitzendkrachten én zzp’ers. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de zorgteams meer focus krijgen op zorg waardoor meer rust ontstaat. Anderzijds benutten we de schaal van onze organisatie om met kennis en kunde op het gebied van workforce management onze organisatie verder te professionaliseren. Want bij de ondersteuning van de uitzendkrachten en zzp’ers blijft het niet.

Op dit moment werkt de organisatie aan een hernieuwd roosterbeleid, komt er nieuwe software én worden ook de planorganisatie en de planprocessen daarop aangepast. Marie-Claire van Hek, bestuurder: “Dit soort complexe vraagstukken vragen om een integrale aanpak waarbij onder andere de afdelingen HR en Informatisering & Automatisering met hun expertise de zorg ondersteunen in hun uitdagingen. Ook regionale samenwerking is onderdeel van de aanpak. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Voorspellen van onzekerheden

Ton Mooijenkind, zorgmanager bij de divisie Verzorgd Wonen: “In de uitdagende arbeidsmarkt is het belangrijk dat we kunnen omgaan met onzekere factoren zoals ziekte, langdurig verlof en openstaande vacatures. Een groot deel van workforce management zit hem dan ook in het voorspellen van deze onzekerheden en daar mét elkaar op anticiperen. Door de zorgteams daarbij vanuit het toekomstige Plan- en Flexbureau te ondersteunen, kunnen we deze kennis en expertise voor de gehele organisatie inzetten. Maar belangrijker: hierdoor ontstaat een meer betrouwbaar rooster wat weer bijdraagt aan meer rust in de teams en vitale en tevreden collega's.”

Next step

Volgende stap is de selectie en implementatie van de nieuwe software voor medewerkerplanning en het optuigen van de nieuwe planorganisatie. Naast de ondersteuning op het gebied van flexwerkers kan dan ook de medewerkerplanning van alle collega's in vaste dienst verder geprofessionaliseerd kan worden. Na succesvolle implementatie volgen ook de divisies Thuis en Revalidatie en Herstel. Zo blijven wij bouwen aan de zorg van morgen.

Wil jij onderdeel uitmaken van deze nieuwe ontwikkeling?

Ben jij een echte bouwer? Wij zoeken een Manager Plan- en Flexbureau, Flexconsulenten en Flexplanners. Neem contact op met recruiter Jerry van der Laan voor meer informatie.