Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Opening treincoupe Voorhoeve 1
26 apr.

Met de trein in Voorhoeve

Met een feestje is dinsdag 25 april de treincoupé in woonzorgcentrum Voorhoeve geopend. Bewoner meneer Buiten, die altijd bij ´het spoor´ heeft gewerkt en dagelijks zijn pet draagt, knipte het lintje door. Samen met zorgmedewerker Janny Hoogendoorn, die er weer op haar beurt zorgde dat de treincoupé er kwam in Voorhoeve.

Het zit zo. De NS had eerder al met succes kant-en-klare nagemaakte treincoupés langs zorgorganisaties laten reizen. Dat was een groot succes. Met Alzheimer Nederland werd vervolgens bedacht echte interieurs aan te bieden. Woonzorgcentra die er belangstelling voor hadden, konden zich aanmelden. Janny deed dat voor Voorhoeve. Voor ruim twintig coupé-interieurs waren honderden aanmeldingen uit het hele land. Voorhoeve was een van de ‘winnaars’. Medewerkers van de technische dienst van Voorhoeve maakten er een echte treincoupé van, compleet met bagagerek, handrem, tafeltje en afvalbak. En natuurlijk een bewegend uitzicht.

Opening treincoupe Voorhoeve 2

Meneer Buiten is na de opening de eerste treinreiziger. Hij zit in de trein alsof hij dagelijks reist en is niet van plan voorlopig uit te stappen. Naast hem neemt meneer Van Veen plaats. Hij blijkt een paar jaar onder leiding van meneer Buiten gewerkt te hebben op Utrecht Centraal. “Ken je me nog?”, vraagt hij aan meneer Buiten. Meer bewoners stappen in de trein. Beetje praten. Of gewoon zitten en kijken.

Dat is de waarde van de treincoupé zegt regiocoördinator Liesbeth van de Krol van Alzheimer Nederland. “Mensen met dementie hebben vaak het gevoel dat ze overvraagd worden, dat mensen van alles van ze willen. In de trein kun je gewoon rustig zitten zonder iets te zeggen. Of praten als je er wel zin in hebt. Dat kan in deze treincoupé ook.” Meneer Buiten zit rustig in de hoek bij het raam en laat alles om zich heen gebeuren. De dames die op dat moment tegenover hem zitten, kletsen wel wat. “Ik ben op weg naar mijn werk in Culemborg,” zegt een van hen enthousiast. “Ik ging elke dag met de trein.” Ook andere reizigers hebben herinneringen. Natuurlijk worden er kaartjes geknipt deze middag.

Bewoners van woonzorgcentrum Voorhoeve kunnen er na de feestmiddag gaan zitten wanneer zij willen.