Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorgen Welzijn Saskia
05 dec.

'Kunst toegankelijk maken voor iedereen'

Onze collega Saskia Hoogkamer is samen met museumdocent Caroline van Rhijn geïnterviewd door het magazine Zorg & Welzijn. Hierin vertelt Saskia onder andere over de museumbezoeken die zij al jarenlang coördineert voor verpleeghuisbewoners in Utrecht. Saskia werkt al ruim 27 jaar bij AxionContinu, inmiddels als manager Welzijn. Voor Utrecht Museumdag coördineert zij de tweewekelijkse museumbezoeken.

Bron: Magazine Zorg & Welzijn

De museumbezoeken

Elke twee weken rijden er bussen van zeventien Utrechtse woonzorgcentra naar musea in de stad. Nu eens bekijken bewoners oude locomotieven in het Spoorwegmuseum, dan weer leren ze over het heelal in sterrenkundig museum Sonnenborgh. Manager welzijn Saskia Hoogkamer (46) en museumdocent Caroline van Rhijn (58) zijn twee van de organisatoren. Volgens hen kunnen de museumbezoeken de isolatie van het leven in een verpleeghuis doorbreken.

Jaarlijks coördineren Hoogkamer en Van Rhijn gemiddeld bijna 200 uitjes met in totaal 1600 deelnemers. Het project, een initiatief van AxionContinu en elf Utrechtse
musea, bestaat al meer dan vijftien jaar. Door de jaren heen werden de museumbezoeken aangevuld met creatieve workshops en digitale rondleidingen.
Daarnaast komen museumdocenten met koffers vol objecten naar de zorginstellingen toe, speciaal voor bewoners die niet naar buiten kunnen of willen.

Hoe ziet zo'n museumdag eruit?

Hoogkamer: ‘Mensen verzamelen ’s ochtends in groepjes van acht personen: vier tot zes bewoners en een aantal familieleden en begeleiders. De busrit naar het museum is al een mooi uitstapje. Dan komen mensen weer in de stad en zien ze wat er is veranderd of herkennen ze juist dingen van vroeger. In het museum worden ze opgevangen door de museumdocent, met koffie en gebak. Dat is een belangrijk onderdeel van de dag. Niet alleen omdat het daardoor een uitje wordt, maar ook om even te landen. De reis kan best heftig zijn als je dementie hebt of met een rolstoel de bus in en uit moet. Daarna begint de rondleiding. Die is elke keer anders: de expositie, de route, de verhalen die bij mensen naar boven komen.’ Van Rhijn: ‘Als museumdocent draai je geen kant-en-klaar verhaal af, maar kijk je waar de bezoekers op aanslaan. Daar vertel je over, dat gaat altijd vanzelf. Het is heel leuk om te zien hoe mensen opbloeien en genieten van wat ze zien. Bij elke rondleiding is er tijd te kort. Mensen zeggen altijd: “Is het nou al afgelopen?”'

Het volledige verhaal

Lees het volledige verhaal van Saskia Hoogkamer en Caroline van Rhijn over de museumbezoekjes in het magazine Zorg & Welzijn.