Onderzoek naar hoe we mensen met hersenletsel beter kunnen helpen
AxionContinu doet mee aan onderzoek voor een nieuw meetinstrument waarmee problemen van patiënten met hersenletsel beter herkend kunnen worden. Zo kunnen ze stappen zetten bij het opnieuw oppakken van dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg of hobby’s.
Observeren in het dagelijks leven
Hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte kan moeilijkheden met het denkvermogen veroorzaken. Zoals moeilijkheden bij aandacht vathouden, geheugen of plannen. Daardoor wordt het soms lastig om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit is helaas moeilijk te ontdekken met alleen een onderzoek in een gecontroleerde omgeving, zoals een geheugentest bij de dokter. De onderzoekers van de universiteit van Maastricht hopen dat dit meetinstrument waarbij geobserveerd wordt in het dagelijks leven, zal helpen om problemen met het denkvermogen van patiënten beter te herkennen.
Hulp van collega's van neuro-afdeling revalidatiecentrum De Parkgraaf
AxionContinu is als lid van Topcare onder andere actief in het verbeteren van zorg en behandeling van mensen met een beroerte. daarom hebben collega's van de neuro-afdeling van het revalidatiecentrum De Parkgraaf meegedaan aan de data verzameling van het meetinstrument. Het onderzoek wordt ook wel CDL-studie genoemd. Dat is de afkorting voor Cognitie in het Dagelijks Leven na hersenletsel.
Artikel in tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde
Collega Marieke Geerars heeft samen met de onderzoekers Fleur Domensino, Eugenie Brinkhof en Marike Jansen een artikel geschreven voor de special over cognitieve revalidatie in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde. Het artikel is een pleidooi voor het gestandaardiseerd observeren van cognitie in het dagelijks leven, náást het meten van cognitief functioneren door middel van tests. Lees hier het artikel: https://www.revalidatie.nl/ntr...