Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Thumbnail image004
21 mei

De OmiVista, een aanvulling voor de neurologieafdeling van de Parkgraaf

Revalidanten, verpleging en paramedici van de CVA-afdeling vinden de OmiVista een goede aanvulling voor hun afdeling. Dit is gebleken uit het praktijkonderzoek dat is gehouden op de neurologieafdeling van de Parkgraaf. De revalidanten benoemen een vrolijkere sfeer en meer onderling contact te ervaren bij het gebruik van de OmiVista.

De aanleiding

De neurologieafdeling bestaat uit mensen die komen revalideren na een CVA (beroerte), een neuro trauma of een andere neurologische aandoening. Vaak hebben zij lichamelijke beperkingen en zijn ze geheel of deels afhankelijk van zorg. Sommigen revalidanten hebben ook cognitieve problemen, waaronder initiatiefloosheid. De verpleging merkt dat deze revalidanten zich vervelen tijdens avonduren, weekenden en buiten de therapie-uren. Dit leidt tot klachten, ongewenst belgedrag en negatieve emoties. Daarom is er gezocht naar een manier om de revalidanten een activiteit te kunnen aanbieden voor de genoemde momenten.

Wat is de OmiVista?

De OmiVista is een verrijdbare projector, die beelden projecteert op een gewone tafel of op de vloer. Revalidanten kunnen hier een spel mee spelen (ontspanning), of trainen (bv oefenen arm/handfunctie/reiken). De OmiVista was nog niet eerder toegepast bij CVA-revalidatie maar vooronderzoek van de onderzoekers Mariska van Mourik (verzorgende) en Gerben van Beek (verpleegkundige), toonde aan dat er voldoende geschikte spellen zijn voor deze doelgroep.Er werd geregeld met de firma rdgKompagne dat de neuro-afdeling van de Parkgraaf de OmiVista voor 6 weken mocht lenen.

Het onderzoek

De eerste 3 weken van het onderzoek maakte alleen de verpleging gebruik van de OmiVista. Door drukte op de afdeling was het lastig om de OmiVista regelmatig in te zetten. De laatste 3 weken werd de OmiVista ook ingezet door onder andere fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Na deze 6 weken werden er enquêtes afgenomen bij de revalidanten, de verpleging en paramedici (fysiotherapeuten en ergotherapeut).

De conclusies

Dit zijn de conclusies:

  • De OmiVista is een goede aanvulling op de afdeling.
  • Revalidanten benoemen een vrolijkere sfeer en meer onderling contact bij gebruik.
  • De OmiVista is makkelijk te gebruiken.
  • De verpleging ervaart een positief effect op de stemming van de revalidanten.
  • De verpleging ervaart minder belgedrag.
  • De OmiVista is door de verpleging laagdrempelig in te zetten als spelelement bij verveling of als extra oefenmoment voor de revalidant.
  • De paramedici zien het als een mooie aanvulling binnen de therapie.
  • Er is continue begeleiding vereist bij het gebruik van de OmiVista.
  • Om de OmiVista succesvol in te zetten op de CVA-afdeling is het raadzaam het gebruik ervan in te passen in de dagelijkse routine.
  • Een geschikte vrijwilliger of mantelzorger zou hierbij kunnen helpen.

Onderzoeksscholing on the job

Dit onderzoeksproject wat door de verpleging is uitgevoerd is begeleid door de Wetenschapscommissie van AxionContinu, middels de “ Onderzoeksscholing on the job”. Met behulp van deze scholing worden AxionContinu medewerkers die een verbeter-idee of een praktijk-vraag hebben begeleid om hun verbeterplan of praktijkonderzoek zelf uit te voeren.