Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Oldtimer foto 5
11 jan.

1 jaar steunpunt BuurSaam: minder eenzaamheid en meer gemeenschapsgevoel

Met meer dan 100 vaste deelnemers kun je wel zeggen dat steunpunt BuurSaam in IJsselstein een echt succes is. De wijkbewoners en vrijwilligers uit de buurt zijn er erg blij mee. Het vermindert eenzaamheid en versterkt het gemeenschapsgevoel in de wijk. Het steunpunt bestaat op 11 januari 1 jaar. Tijd voor een feestje en voor een terug- en vooruitblik.

100 activiteiten

In totaal zijn er in 2023 zo’n 100 activiteiten georganiseerd voor ouderen in de wijk. Maandelijks bijvoorbeeld de bingo, de muziekmiddag met een dj, de karaokeavond en optredens. Wekelijks het bewegen op de hometrainer en loopbrug, de manicure, het koffie-uurtje en de theetuinontmoeting plaats. En daarnaast zijn er nog allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd. Zoals, bijvoorbeeld carnaval, cocktailparty, de oldtimertour etc.

Toppers

Volgens de coördinator van het steunpunt, Tineke Zwambag zijn de bingo en de muziekmiddag de terugkerende toppers. De Oldtimertour, het optreden van bijvoorbeeld het Zeemanskoor en het samen eten en vieren van feestdagen worden bijzonder goed gewaardeerd.

Uitschieter van 90 deelnemers

Deelnemers zijn ouderen in de wijk. Ze variëren in leeftijd van 65 tot 98 jaar. ‘Zo’n 100 mensen zien we heel regelmatig terugkomen. Meestal komen er tussen de 15 en 35 mensen af op een activiteit. Maar we hebben uitschieters tot 90 mensen voor een activiteit gehad zoals de opening, het zeemanskoor, het kerstdiner in Amersfoort van het Mooi Contactfonds van de KPN en de oliebollenmiddag,’ vertelt Tineke.

Erbij horen

De mensen waarderen het enorm dat er van alles wordt georganiseerd vervolgt Tineke. ‘Ze houden van gezelligheid en vinden het fijn om onder de mensen te zijn. Ze hebben iets te doen op een dag en hebben het gevoel erbij te horen. Het vermindert eenzaamheid en ze worden gezien.’ Tineke is er trots op dat ze samen met de vrijwilligers en collega’s voor een mooie dag kan zorgen.

Een lach op het gezicht

Er zijn 35 vrijwilligers die uit de buurt komen helpen bij het steunpunt. Het geeft hun veel plezier en energie. ‘Een lach op het gezicht, een dankjewel. Dat maakt mijn dag ook weer goed,’ zegt vrijwilliger Irene Verheul. ‘Vrijwilliger Ans Post wordt er blij van als ze ziet dat mensen het naar de zin hebben. ‘Bijvoorbeeld door een stralende glimlach, of mensen vertellen dat ze iets fijn vinden.’

Vrijwilligers zelfstandig aan de slag

Er is in het eerste jaar van het steunpunt hebben ze veel geleerd. Tineke: ‘Een quizmiddag sloeg niet aan en de opkomst bij het klaverjassen was ook klein. Dat gaan we niet meer doen. Wel gaan in de zomer meer activiteiten en uitstapjes organiseren die veel mensen aantrekken, zoals de BBQ, een bioscoopbezoek en een proeverij. Daarnaast gaan we kijken wat en waar vrijwilligers (en buren) zelfstandig een gezamenlijke activiteit of ontmoeting te organiseren. Een mooi voorbeeld hiervan is het koffie-uurtje en de wekelijkse beweegactiviteit.’

2024: uitbreiden én meer samenwerken

Tineke en haart team hebben dit jaar met veel mensen en organisaties gesproken waarmee ze nu nog meer gaan samenwerken. Zoals met het Fulco theater en de bibliotheek. En ze hebben meer ambities. ‘We willen onderzoeken om ook bewoners uit andere wijken te trekken. En we gaan kijken of we activiteiten kunnen aanbieden vanuit onze andere locatie in IJsselstein, De Isselwaerde.’

Meer weten over onze steunpunten? Bekijk dan deze pagina op onze website.