Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kunst tekenen schilderen vlinders

Kleur het leven

‘Kleur het leven’ is een creatieve activiteit waarbij speciaal ontworpen tekeningen kunnen worden voorzien van mooie kleuren. Op de achterkant van iedere tekening staat een gedicht of een vraag, zodat gemakkelijk een gesprek op gang gebracht wordt tijdens het kleuren. Als iemand niet meer zelf kan kleuren of schilderen, dan kan de begeleider dit voor iemand doen. Het kijken naar hoe een afbeelding wordt ingekleurd kan al een prettige ervaring zijn en ook aanstekelijk werken voor anderen. Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk en ook zeer geschikt voor mensen met dementie.

Het project

‘Kleur het leven’ is in 2018 bedacht door voormalig AxionContinu medewerker en creatief therapeut Lilly van Persie. Zij merkte dat mensen met dementie soms moeite hebben met het meedoen aan activiteiten. Ze wilde graag iets ontwikkelen wat niveau en kwaliteit heeft, niet kinderachtig is en past bij wat mogelijk is voor deze doelgroep. Lilly stelde een set samen met kwalitatief goede teken- en schildermaterialen. Met kleurpotloden, waskrijt, pastelkrijt, aquarelverf én mooi stevig papier allemaal samen in een doos. Het gebruik van goede materialen is een voorwaarde, dat maakt het prettiger om mee te werken. Je kunt de potloden die in de doos zitten bijvoorbeeld beter vasthouden dan ‘gewone’ potloden en de kleuren zijn krachtiger. In de doos zitten ook de speciaal ontworpen tekeningen. Deze tekeningen spreken meer aan dan een standaard kleurplaat van internet.

Wonen Een fijne dag Kunst cultuur welzijn schilderen kwasten

Vaste activiteit
Inmiddels is het project uitgegroeid tot een vaste activiteit en worden er steeds ook weer nieuwe tekeningen en materialen aan de dozen toegevoegd. De dozen werden in 2018 verspreid onder elf locaties van AxionContinu. Eind 2020 zijn er nog 2 dozen gevuld voor Dagbehandeling De Gildenborgh en Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek.

Mogelijk gemaakt door
Het project Kleur het leven is financieel mogelijk gemaakt door het innovatiebudget Wij doen ‘t van AxionContinu, door een financiële bijdrage van ZonMw en de Vriendenstichting van AxionContinu.