Woonzorgondersteuner Raoul maakt mini-documentaireserie

Met woorden bereiken ze elkaar nauwelijks meer. Maar de liefdevolle verbinding tussen meneer Van Doorn en zijn dementerende vrouw is vastgelegd in een prachtige mini-documentaireserie die AxionContinu-medewerker Raoul Sarfaty maakte. In vier korte filmpjes laat Raoul zien wat dementie betekent in een relatie die al bijna zestig jaar bestaat.

Raoul werkt sinds een paar jaar in De Wartburg, als bijbaan naast zijn studie culturele antropologie. “Via vriendinnen ben ik hier terechtgekomen. Ik draai als woonzorgondersteuner een paar diensten per week. Op dit moment alleen in het weekend, omdat ik een masterstudie doe in Leiden.”

Het werken met mensen met dementie is bijzonder en boeiend, vindt Raoul. “Je ziet wat voor effect dementie op mensen heeft. Zij zijn allemaal ziek en hoe ze reageren en zijn heeft daar mee te maken, je kunt ze niets kwalijk nemen. Al hun herinneringen zitten in een vacuüm. De mensen zijn ook heel kwetsbaar.” Wat maakt dat hij goed met mensen met dementie kan omgaan? “Je moet bijzonder veel geduld hebben. Gewoon een hele tijd rustig naast iemand kunnen zitten, het gaat nu eenmaal allemaal langzaam.”

Tijdens zijn werk leerde hij Appie van Doorn kennen, die in een serviceappartement in De Wartburg woont. Elke avond gaat hij naar zijn vrouw To op de afdeling voor mensen met dementie waar Raoul woonzorgondersteuner is. Het klikte tussen hen drieën. Raoul wil in de toekomst films gaan maken en vroeg meneer Van Doorn of hij zijn verhaal mocht vastleggen.

 

“Appie was enthousiast en we zijn gaan praten. Soms ook met To erbij. We hebben uren met elkaar gesproken en daar heb ik de serie van gemaakt.” In de korte filmpjes vertelt meneer Van Doorn hoe de ziekte van zijn vrouw werd ontdekt en hoe het verder ging. Ook is te zien hoe het nu met mevrouw Van Doorn gaat en wat voor gedrag zij vertoont. Haar man reageert met liefde en humor. Al zie je ook dat er sprake is van wat je een rauwe realiteit zou kunnen noemen. “Natuurlijk heeft Appie het er ook moeilijk mee. Maar ik heb ervoor gekozen de optimistische kant die hij heeft vooral te laten zien.”

De serie die Raoul heeft gemaakt kunt u hier zien.

Meer weten?
Wilt u meer weten over dementie? Klik hier  om onze uitgave 'Dementie, een wereld op zich' (een deel uit onze Kennisreeks) te lezen.
Heeft u ondersteuning nodig bij dementie, voor uzelf of uw naaste? Kijk hier wat wij u kunnen bieden.