De schapen van Bert de With

Bert de With (62) kijkt vanaf het grote terras van De Ingelanden naar het braakliggende terreintje achter het woonzorgcentrum. Daar zouden gemakkelijk beesten kunnen lopen, peinst hij. Een paar koeien. Of schapen. “Gewoon een hek er omheen. Of stukje schrikdraad. Dat kan best.”
Hij is graag buiten en heeft liever land om zich heen dan de gebouwen van Leidsche Rijn. Bert de With is boer. Een jaar terug kreeg hij een hersenbloeding en van het ene op het andere moment was alles anders. Na een periode van revalideren, bleek thuis wonen geen optie meer. Nu woont hij in De Ingelanden.
Bijna elke middag gaat hij terug naar de boerderij in Benschop, waar zoons het bedrijf draaiende houden. Vanmiddag komt zijn dochter Liesbeth hem met de auto halen. “Hij blijft tot in de avond en gaat dan weer terug,” vertelt ze.

Logeren
Dit voorjaar logeerden drie van zijn eigen dieren in de tuin van De Ingelanden. “Er was hier een Lentefeest en toen hebben we een schaap en twee lammetjes gebracht. Dat is leuk voor de bewoners,” vertelt Liesbeth. Het drietal zou een paar uur blijven, maar overnachtte in het kippenhok in de tuin van het woonzorgcentrum. Het beviel zo goed dat moederschaap en de kleintjes uiteindelijk bijna een maand zijn gebleven. Tot de lammeren te groot werden en de kippen ruimtegebrek kregen.
De bewoners van De Ingelanden genoten van de logees. En ook Bert de With ging natuurlijk vaak bij zijn beesten langs. Of hij ze zelf verzorgde? “Nee hoor, dat was niet nodig. De medewerkers van welzijn deden dat uitstekend,” zegt hij. Als het aan hem ligt, komt er vaker een dier logeren in De Ingelanden. “Prima hoor,” zegt  Liesbeth. ‘Wij vinden niet gauw iets moeilijk.”
Er is een plan om bewoners van De Ingelanden eens een kijkje te laten nemen op de boerderij van Bert de With. Daar houden zijn twee zoons nu biologische melkgeiten en biologische varkens. Liesbeth: “Dat kan gemakkelijk, want ze hebben hier een bus voor het vervoer van bewoners. Anders kunnen we ook iets regelen bij ons in Woerden. Mijn schoonouders en man hebben ook een boerderij en hier is een dagbesteding voor ouderen aan verbonden. Mijn man en ik nemen de boerderij over een jaar of twee van mijn schoonouders over.”

Lastig
Ondertussen probeert Bert de With zo goed en zo kwaad als het kan zijn leven op te pakken. “We zijn altijd optimistisch,” zegt Liesbeth. Tegen haar vader: “In het begin kon je niet eens meer praten en moet je kijken wat er nu allemaal al weer kan.” Bert de With doet aan zoveel mogelijk dingen mee in De Ingelanden, schilderen bijvoorbeeld. Maar ondanks een positieve instelling, blijft het gewoon heel lastig. “Een goeie therapie zodat ik de linkerkant weer kan gebruiken en aan het werk kan. Daar hoop ik op,” zegt hij. “Weet je wat het allerergst is? Dat je voor álles, zelfs voor het toilet, van iemand afhankelijk bent.”

   

Meer informatie?
Dat een schaap met lammetjes komt logeren, gebeurt natuurlijk niet zo vaak. Maar huisdieren zijn welkom bij AxionContinu. Joke van der Weiden, zorgmanager van De Ingelanden, De Componist en De Drie Ringen, juicht het zelfs toe. “Je ziet dat het heel prettig is voor bewoners.” Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden. “Zo moeten bewoners of de familie zelf de zorg organiseren. Zorgmedewerkers kunnen geen honden verzorgen of uitlaten. En het mag geen last zijn voor andere bewoners of hinder veroorzaken. Overleg altijd met de zorgmanager van het woonzorgcentrum. Er is veel mogelijk.”

Vrijwilligers van de Dierenbescherming, zogenoemde dierenbuddy’s, kunnen ondersteunen bij het tijdelijk verzorgen van huisdieren. Voor meer informatie: www.dierenbescherming.nl/dierenbuddy.

Terug naar het verhalenoverzicht.