Verhalen

Hoe is het om te wonen, te revalideren of te werken bij AxionContinu? Of zorg aan huis te krijgen of te geven? Hét antwoord op die vraag is niet te geven, want ieder mens heeft een eigen verhaal. Met mooie, moeilijke en ontroerende kanten.

Een jaar geleden kuste toenmalig burgemeester Jan van Zanen haar op de wang ter gelegenheid van haar verjaardag. Dat vond mevrouw Berkhof, bewoonster van De Ingelanden en vroeger best wel preuts, op het randje. Maar vooruit, hij mocht. Je wordt tenslotte niet iedere dag honderd.

Dat Stan Markenstein zich specialiseerde in ouderengeneeskunde berust een beetje op toeval. “Toen ik een coschap moest kiezen, sprak ik iemand die enthousiast was over ouderengeneeskunde. Wat me aanspreekt, is dat je bij verzorgd wonen tijd kan maken voor bewoners.

Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders werken regelmatig in de nachtdienst. Twee van hen zijn Corrie Brust en Mirjam Petit, die ’s nachts in woonzorgcentrum De Schutse werken. En dat heerlijk vinden.

Bloemschikken, koersballen, tekenen, wandelen, helpen met het voorbereiden van een high tea. Petra Halfman is als vrijwilliger in woonzorgcentrum Voorhoeve van alle markten thuis.

Wie over de galerij op zesde etage van woonzorgcentrum De Wartburg loopt, waant zich in een kleine oase. De vensterbanken staan van voor tot achter vol met fraaie bloemen en planten. Het brein achter deze fleurigheid: mevrouw Groeneweg (90).

Lies Orthmann is casemanager dementie bij AxionContinu. Zij komt bij mensen thuis. Hier beschrijft zij een ontmoeting met een van haar cliënten.

Zo eens in de twee weken gaat Annabelle Voogd met haar hond Koda naar woonzorgcentrum De Componist. Het is voor haar de perfecte manier om onder de mensen te komen.

Lya Verhulst (89) woont in ’t Huis aan de Vecht, maar voelt zich pas écht thuis een stukje verderop in Overvecht. Zeker twee keer per week brengt ze een dag door bij haar mantelzorger én hartsvriendin Hanne Martherus.

Jari heeft een financiële baan bij een groot cateringbedrijf, maar wilde ook maatschappelijk een steentje bijdragen. "Het was een mooie gelegenheid om iets voor anderen te betekenen en tegelijk mijn Italiaans op peil te houden."

Suzanne Rietveld is de digicoach van Jan Verlaan. Ze zijn collega’s in Mariënstein. Suzanne is net twintig, Jan heeft de zestig aangetikt.

De moeder van Angela Brouwer woont in Isselwaerde, in een kleinschalige woning. Zij bezoekt haar moeder vaak en is van mening dat je als familie veel kunt bijdragen aan een gezellige, warme sfeer in de huiskamer.