Verhalen

Hoe is het om te wonen, te revalideren of te werken bij AxionContinu? Of zorg aan huis te krijgen of te geven? Hét antwoord op die vraag is niet te geven, want ieder mens heeft een eigen verhaal. Met mooie, verdrietige, ontroerende en moeilijke kanten.

Dementie bijvoorbeeld of gevolgen van een hersenbloeding zijn onomkeerbaar en hebben veel impact op mensen zelf, maar ook hun naasten én de medewerkers. De kunst is om dan toch samen de goede momenten, hoe klein ook, te zoeken en te vieren. Met deze verhalen, die zowel door cliënten als medewerkers worden verteld, wil AxionContinu een realistisch en veelzijdig beeld geven van wat er in de organisatie gebeurt op het gebied van wonen en zorgen.

Lies Orthmann is casemanager dementie bij AxionContinu. Zij komt bij mensen thuis. Hier beschrijft zij een ontmoeting met een van haar cliënten.

Zo eens in de twee weken stapt Annabelle Voogd met haar hond Koda in Tiel op de trein naar woonzorgcentrum De Componist. Het is voor haar de perfecte manier om onder de mensen te komen. Gewoonlijk bezoekt ze twee huiskamers om Koda te showen, bewoners genieten daarvan. Maar door corona is alles anders, dus maakt ze vandaag een wandelingetje met bewoonster Bep, die helemaal gek is van de hond. “Ze kennen elkaar inmiddels,” zegt Annabelle. “Dat is mooi om te zien, hoor.”

Lya Verhulst (89) woont in ’t Huis aan de Vecht, maar voelt zich pas écht thuis een stukje verderop in Overvecht. Zeker twee keer per week brengt ze een dag door bij haar mantelzorger én hartsvriendin Hanne Martherus.

Afgelopen zomer kwam Jari in contact met mevrouw Del Negro en haar man. Hij heeft een financiële baan bij een groot cateringbedrijf, maar wilde ook maatschappelijk een steentje bijdragen. "Het was een mooie gelegenheid om iets voor anderen te betekenen en tegelijk mijn Italiaans op peil te houden."

Suzanne Rietveld is de digicoach van Jan Verlaan. Ze zijn collega’s in Mariënstein. Suzanne is net twintig, Jan heeft de zestig aangetikt.

De moeder van Angela Brouwer woont in Isselwaerde, in een kleinschalige woning. Zij bezoekt haar moeder vaak en is van mening dat je als familie veel kunt bijdragen aan een gezellige, warme sfeer in de huiskamer.

De rollator staat in de hoek van de woonkamer van zijn serviceappartement in De Hooghe Camp. Als het aan Herman Achterberg (66) ligt, heeft hij die binnenkort niet meer nodig.

Met woorden bereiken ze elkaar nauwelijks meer. Maar de liefdevolle verbinding tussen meneer Van Doorn en zijn dementerende vrouw is vastgelegd in een prachtige mini-documentaireserie die AxionContinu-medewerker Raoul Sarfaty maakte.

Dit verhaal gaat over de heer en mevrouw Jacobs, die het erg naar hun zin hebben in hun tweepersoons appartement in Voorhoeve.

Meneer van de Meent wilde graag nog één keer op zijn bus. Dat werd voor hem geregeld.

Naar kunst kun je kijken of je kunt het zelf maken. Óf je gebruikt het als therapiemiddel om bij je gevoel te komen en te verwerken wat je hebt meegemaakt.