Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

20231113 110449

Samen revalideren

Een geluk bij een ongeluk. Zo kun je wat meneer en mevrouw Verhoeven overkwam het best omschrijven. De uitkomst is dat zij nu samen verblijven in Zorghotel De Wartburg. Mevrouw kwam een dag voor de noodzakelijke operatie die haar man moest ondergaan. Meneer voegde zich na de ingreep bij haar om in De Wartburg te herstellen. “De zorg is hier echt uitstekend,” zegt hij.

Om met het ongeluk te beginnen. “Ik werd thuis op de trap wat draaierig en viel achterover, van een trede of acht. Ik kwam bovenop Marianne terecht. Zij had een gebroken heup. Zelf hield ik last van mijn been. Het bleek dat ik een aneurysma in de knieslagader van mijn rechterbeen had. Dat moest verholpen worden, ze zijn er dus bij toeval achter gekomen.” Een aneurysma is een verwijding van een bloedvat, met het risico op het naar beneden schieten van kleine bloedstolsels. Dat kan akelige gevolgen hebben, zoals het verlies van het onderbeen.

Willem (74) en Marianne (77) Verhoeven wonen in Venray. Als nog steeds praktiserend medisch specialist (eerst neurologie en later psychiatrie) kent meneer Verhoeven de weg in zorgland. Zo kwam hij terecht bij het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein voor zijn vaatoperatie. Dat stelde hen wel voor een praktisch probleem. “Ik ben mantelzorger voor Marianne. Zij heeft een ziekte aan haar rechteroog. Ik doe de boodschappen en druppel haar oog.” Mevrouw, die jurist was: “Ik zie slecht. Om ons heen zijn veel 80-plussers. Voor ondersteuning hoef je daar niet meer op te rekenen.”

Plan

Na wat Googelen vond meneer Verhoeven Zorghotel De Wartburg. Hij kwam in contact met zorgbemiddelaar Mirjam van Nieuwkerk en, in overleg met hun huisarts, was het plan rond. Mevrouw Verhoeven kwam de dag voor de operatie van haar man naar het zorghotel. “Onze dochter, die in Utrecht woont, bleef de eerste nacht bij mij slapen. Je moet toch even wennen in een nieuwe omgeving en de operatie van Willem was spannend. Je weet van tevoren niet of het goed afloopt.”
Meneer ging de vaatoperatie in met de geruststellende gedachte dat zijn vrouw in goede handen was. “De operatie was gecompliceerd, ze zijn zeven uur bezig geweest. Gelukkig is het allemaal goed gegaan want anders had ik zomaar mijn onderbeen kunnen kwijtraken. Een paar dagen na de ingreep ben ik ook hier gekomen om te herstellen op de tweepersoonskamer die we hier hebben.''

Uitstekend

In het zorghotel hebben ze het prima naar hun zin. “Het is hier uitstekend. Iedereen is aardig, je voelt je op je gemak,” zegt mevrouw. Meneer: “De maaltijden zijn heel goed en gezond. Ik heb drie keer in de week fysiotherapie en het is heel fijn dat Mirjam mij allerlei regelwerk uit handen heeft genomen. Marianne heeft na haar heupoperatie gerevalideerd bij een instelling bij ons in de buurt. Daar was het minder prettig.”
Hoe zij de dagen doorbrengen? Ze gaan mee in het dagritme van het zorghotel. Meneer heeft zijn fysiotherapie. “Verder slapen we veel extra. We gaan elke middag liggen. Er is toch veel gebeurd”, zegt mevrouw.

Vleugel

Zo langzamerhand komt de terugkeer naar huis in beeld. Meneer gaat zijn werk weer oppakken. Hij is al vele decennia als consulent neuropsychiatrie en psychofarmacologie met specifieke expertise op het terrein van de genetica bij personen met een verstandelijke beperking verbonden aan het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). Hij werkt op aanvraag door het hele land. “Thuis staat een vleugel. Ik heb veel zin om de rust en energie te hebben om mij daar weer te storten op Brahms, Beethoven, Scarlatti en andere componisten uit de barok en de romantiek. Ik heb gezegd ik kom hier met de auto en ga met de auto weer naar huis. Dat is, hopen wij, binnenkort.”

Verblijven op een tweepersoonskamer

Paren kunnen in Zorghotel De Wartburg verblijven op een tweepersoonskamer wanneer bijvoorbeeld de mantelzorger moet revalideren en de partner niet alleen thuis kan blijven.
De zorgbemiddelaar denkt graag met u mee en informeert u over de mogelijke en de voorwaarden, zoals de juiste indicaties. U kunt de zorgbemiddelaar van divisie Revalidatie & Herstel bereiken via ons Servicebureau, 030 - 282 2277.