Reactie AxionContinu op de actie van de FNV in De Schutse

19/09/2017

Vannacht voert de FNV actie op De Schutse in Lopik. Zij zijn het niet eens met hoe AxionContinu de nachtdienst in De Schutse heeft georganiseerd. Daarom gaat de FNV verhalen van medewerkers van de nachtdienst aanbieden aan de Raad van Bestuur van AxionContinu. Inmiddels is er in de media ook aandacht aan besteed.

AxionContinu neemt de signalen van de medewerkers zeer serieus. Al langere tijd is er een ontwikkeling gaande van lichtere verzorgingshuiszorg naar zwaardere verpleeghuiszorg in De Schutse. Een tweede nachtdienst is daarom ook al langere tijd onderwerp van gesprek met de medewerkers. 

In juni zijn met de medewerkers afspraken gemaakt over de nachtdienst. Er is afgesproken dat er voor 1 september een tweede nachtdienst zou komen in de vorm van een slaapdienst. Hiervoor moet een appartement vrij worden gemaakt, dat op dit moment wordt opgeknapt. Per 1 oktober zal dit gereed zijn en zijn er dan twee personen aanwezig in de nacht. 

Op dit moment is er ’s nachts één nachtdienst aanwezig en één persoon is op oproepbasis beschikbaar. Deze persoon is na een oproep binnen vijf minuten aanwezig. 

AxionContinu is geschrokken van de heftige emoties die de medewerkers van De Schutse nu naar boven brengen. Kennelijk hebben medewerkers onvoldoende ruimte ervaren om deze emoties te kunnen uiten tijdens eerdere overleggen.  De organisatie gaat de situatie met de medewerkers bespreken om zo snel mogelijk het vertrouwen te herstellen. 

Overigens wordt er in de media gesproken over 60 bewoners waar de nachtdienst voor verantwoordelijk zou zijn. Dat is feitelijk onjuist. 
In De Schutse wonen 6 mensen met verzorgingshuiszorg, 6 mensen met somatische verpleeghuiszorg en 18 mensen met dementie in een kleinschalige woonvoorziening. 
Daarnaast is sprake van aanleunwoningen waar mensen zelfstandig wonen met thuiszorg. Alleen in geval van een noodsituatie kunnen zij terugvallen op de nachtdienst van De Schutse. Dit komt slechts incidenteel voor.

Actuele jaar

Nieuwsarchief