Hospice IJsselstein

Een hospice is een voorziening die is gespecialiseerd in terminale zorg. Patiënten die niet meer beter kunnen worden, krijgen hier tot hun levenseinde zorg en ondersteuning in een huiselijke en comfortabele omgeving.  Met intensieve, persoonlijke zorg willen we eraan bijdragen dat de laatste levensfase van de cliënt zo comfortabel en waardig mogelijk verloopt.
Een team van verpleegkundigen, verzorgenden, specialist ouderengeneeskunde (die ook kaderarts palliatieve zorg in opleiding is) en vrijwilligers staat klaar om de wensen van de gasten deskundig en respectvol te vervullen. De specialist ouderengeneeskunde is verantwoordelijk voor de geneeskundige zorg en ondersteuning.
We richten ons niet alleen op behandeling van pijn en andere symptomen, maar ook op eventuele sociale of psychische problemen en op zingevingvragen van de gast en zijn familie. Kortom: wij staan open voor uw levensvragen.

Voor wie?
Hospicezorg is bedoeld voor mensen die niet meer beter kunnen worden, niet thuis tot het einde kunnen worden verzorgd en in een huiselijke en comfortabele omgeving willen sterven. Maar ook kunnen we mensen in hun laatste levensfase tijdelijk opvangen om de familie te ontlasten of de pijn onder controle te krijgen.
We vinden het belangrijk dat mensen zich thuis voelen in ons hospice. Daarom staan de gasten en hun naasten centraal. Zij bepalen welke zorg en ondersteuning nodig zijn.

Waar vind ik de hospice?
Ons hospice bevindt zich in een vleugel van woonzorgcentrum Mariënstein, gelegen in een rustige omgeving nabij het centrum van IJsselstein.
Het Hospice is klein van opzet. Er zijn éénpersoonskamers met een keukentje en badkamer, en een huiskamer voor algemeen gebruik.
Onze gasten zijn vrij om de kamer aan te vullen met eigen spulletjes en kunnen eventueel in overleg een huisdier meenemen en daarmee hun eigen vertrouwde huiselijke sfeer creëren. Naasten kunnen in de laatste fase dag en nacht bij hun dierbare op de kamer verblijven. Het hospice heeft een eigen ingang en een terras dat uitkijkt op een prachtige tuin.

Hoe kom ik in aanmerking?
Om in aanmerking te komen kunt u contact opnemen met onze zorgbemiddelaar. De zorgbemiddelaar is uw aanspreekpunt tot de opname. Ook weet zij of er een wachtlijst is en kan zij u helpen met het verkrijgen van de indicatie. De zorgbemiddelaar is te bereiken via ons Servicebureau:
t 030 - 282 22 77
e servicebureau@axioncontinu.nl

Dit is een foto-impressie van het hospice. Aan deze foto's kunnen geen rechten worden ontleend.

  

                                                 

  

Voor verblijf in het hospice is een indicatie vanuit een ELV (Eerste Lijns Verblijf) palliatieve zorg nodig. Deze indicatie wordt geregeld door de zorgbemiddeling van AxionContinu, in samenspraak met u en uw huisarts. Een ELV wordt vergoed vanuit uw zorgverzekering. U betaalt hier uw eigen risico voor vanuit uw zorgverzekering. Ook met een indicatie vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg) kunt u terecht bij het hospice. Voor een indicatie vanuit de WLZ betaalt u een eigen bijdrage vanuit het CAK. Voor vragen hierover of andere vragen kunt u contact opnemen met het servicebureau:
t  030 - 282 22 77 (u krijgt een keuzemenu)
servicebureau@axioncontinu.nl

Klik hier voor meer informatie over de vergoeding. (Dit is een verwijzing naar een pagina van Zorgwijzer. Aan deze link/pagina kunnen geen rechten worden ontleend.)

 

In Hospice IJsselstein werken we met een grote groep vrijwilligers. De zorgvrijwilliger ondersteunt het verplegend team in de zorg van onze gasten. Ook zijn zij de gastvrouw/heer van het hospice en bieden zij een luisterend oor voor gasten en hun familieleden. Dagelijks komen ook de kookvrijwilligers naar het hospice om naar de wens van de gasten een heerlijke maaltijd te koken. En tot slot hebben we de tuinmannen en klusjesman die ervoor zorgen dat de tuin er netjes bij ligt en de kleine klusje uitgevoerd worden.

Bent u geïnteresseerd in een van de vrijwilligerstaken? Werkt u graag in een gemengd team van professionals en goed opgeleide vrijwilligers? Dan nodigen wij u uit contact op te nemen met de coördinator vrijwilligerswerk, Liselotte Brinkhuis. Zij is te bereiken via de receptie (030 - 688 17 14) of via de mail: LBrinkhuis@axioncontinu.nl. Zij maakt graag een afspraak om u te vertellen over het vrijwilligerswerk in Hospice IJsselstein.

Ervaring in de zorg is niet noodzakelijk. Een evenwichtige persoonlijkheid, levenservaring, een luisterend oor, aandacht voor anderen en het vermogen tot aanpassen zijn de voornaamste kwaliteiten voor het bieden van terminale zorg. Als vrijwilliger bent u per week voor minimaal één of twee dagdelen van vier uur beschikbaar.

Gedicht van een vrijwilliger:

De vrijwilliger

Soms, als ik me wat van mezelf af voel dwalen
Kan ik verdrietig worden van het gevoel van falen
Heeft iemand wel iets aan mij als ik hier ben?
Het is net of ik mezelf nauwelijks ken
Ik voel me van binnen een klein beetje beven
En denk dat het van mijn gezicht is af te lezen.

Wat onhandig sta ik aan iemands bed te dralen
Geen raad wetend met al die ernstige kwalen.
Als ik het op kon lossen zou ik het doen
Zomaar met een lieve aai of een dikke zoen
Ik kan twijfelen over wat ik zou willen zeggen
Veel woorden zijn ook zo dubbel uit te leggen

Ik voel het verdriet vaak in de kamer hangen
En zie de tranen rollen over iemands wangen
Op mijn gevoel trek ik een stoel naar het bed
Ineens heb ik genoeg van mijn innerlijk verzet
Ik voel veel warmte door mijn lichaam stromen
Het doet me weer helemaal bij mezelf komen

Er zijn geen woorden en toch is er nu contact
In dit moment is eigenlijk alles samengepakt
Wat ik zou willen zeggen of zou willen vragen
En wat ik allemaal méér bij zou willen dragen
De verbondenheid vertaald mijn innerlijke stem
Wat is het toch fijn dat ik er voor iemand bén

Op weg naar huis loop ik nog langs de ramen
Ogen vangen mij, ik voel me nog steeds samen
Een arm omhoog aan de andere kant van 'tglas
Dank je voor het moment dat er zojuist even was
De blijdschap die ik door me heen voel stromen
Vertelt me dat ik zo graag weer terug wil komen

Rinio

Wanneer u bij ons in Hospice IJsselstein bent opgenomen bent u ernstig ziek. Wij zullen zeker op medisch en verpleegtechnisch niveau zo goed mogelijk voor u zorgen. Maar naast dat ziek zijn, bent u ook een mens met verschillende wensen en verlangens in deze fase van uw leven.

Wij willen met u op zoek gaan naar mogelijkheden om te kunnen ontspannen. Hierbij kunt u denken aan: het luisteren naar uw favoriete muziek,  het lezen of luisteren naar een boek, het doen van een spelletje,  kijken naar tv of samen stil zijn.

Ook kunnen wij ontspanning bieden door het geven van een handmassage. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van natuurlijk geurende oliën. Een natuurlijk geurende olie kan verlichting brengen in deze fase van uw leven. Naast handmassage kan de geur ook verspreid worden in uw kamer door een Chilamp. Onze ervaring leert dat ieder mens anders is en dat wij in overleg met u en uw naasten soms heel verrassende ontdekkingen kunnen doen. Onze vrijwilligers hebben scholing gehad in handmassage en het gebruik van de oliën.

Het vernieuwen van het Hospice IJsselstein in 2011 was een uniek project, dat tot stand is gekomen nadat IJsselsteiners, organisaties, gemeente en het bedrijfsleven de handen ineen hebben geslagen. Mede hierdoor voldoet de bouw aan de eisen van vandaag. Het is bovendien meer dan ooit een warme en vertrouwde accommodatie, waarin mensen afscheid kunnen nemen van het leven. Een plek waar familieleden ruimte hebben om dat mede in te vullen en om te rouwen. En waar personeel en vrijwilligers de mogelijkheden hebben hun roeping of taak zo goed mogelijk uit te voeren.

Ook uw hulp hierbij is welkom. Hulp om mede mogelijk te maken dat het Hospice in stand gehouden wordt, zodat het een plek blijft waar mensen zich veilig en thuis voelen. Ook maakt uw donatie het mogelijk om kleine wensen van bewoners te vervullen, zoals een rondrit door IJsselstein of nog één ker een bezoek aan het eigen huis.

Voor meer informatie over de Vrienden Hospice IJsselstein en het donateursschap klikt u hier.